to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:50 | 05.03.2024

Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Αντάρτικο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια από βουλευτές - Ποιες οι διαφωνίες

Η στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ στην συζήτηση και ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση αναμένεται να καθοριστεί στην σημερινή προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος - Κατά τη συνεδρίαση υπήρξε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον Νίκο Ανδρουλάκη και τους βουλευτές Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και Νάντια Γιαννακοπούλου


Μέχρι πριν την συνεδρίαση φαίνονταν ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις και το ΠΑΣΟΚ θα κατέρχονταν πιθανότατα με ενιαία θέση την καταψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, το οποίο θα εισαχθεί την Τετάρτη στην Ολομέλεια.

Μετά την τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου, ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, είχε φανεί ότι κάμφθηκαν οι όποιες ενστάσεις υπήρχαν. Γι’ αυτό και στην Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι δεν θα χρειαστεί να τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.

Ωστόσο οι βουλευτές που στηρίζουν τα μη κρατικά πανεπιστήμια επιφύλαξαν σκληρή κριτική στον πρόεδρο του κόμματος.

Χαμός στην ΚΟ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

«Κανείς δεν κατάλαβε για ποιο λόγο λέμε "όχι" στο νομοσχέδιο Πιερρακάκη», φέρεται να είπε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ο οποίος απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη υπογράμμισε ότι έπρεπε να έχει γίνει συνεδρίαση για την στρατηγική του κόμματος για το θέμα. «Δεν μας φώναξες να σου πούμε την άποψή μας όσοι σπουδάσαμε έξω ή έχουμε τα παιδιά μας έξω, όπως μας είχες πει», πρόσθεσε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

«Ο κόσμος δεν κατανόησε τη θέση μας για τα μη κρατικά ΑΕΙ και αυτό μας φέρνει σε δύσκολη θέση. Ο Γιώργος Παπανδρέου ψήφισε τα μη κρατικά πανεπιστήμια το 2006 επί Καραμανλή και ήταν υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων», είπε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να απαντά: «Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει την ίδια θέση διαχρονικά. Μην κάνεις κοπτοραπτική στα λόγια του Γιώργου Παπανδρέου».

«Όπως πρόεδρε έλεγες τις απόψεις σου έτσι θα της λέω κι εγώ» συνέχισε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Από την πλευρά της η Νάντια Γιαννακοπούλου άσκησε επίσης κριτική στην στάση του Νίκου Ανδρουλάκη λέγοντας πως το «σκανδιναβικό μοντέλο» για τα πανεπιστήμια δεν υπάρχει στο πρόγραμμά του κόμματος. Πρόσθεσε μάλιστα πως η Κοινοβουλευτική ομάδα συνεδρίασε πολύ καθυστερημένα για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, τονίζοντας: «Δεν είμαστε υπάλληλοι. Δεν μπορούμε να επικυρώνουμε αποφάσεις που μας έρχονται την τελευταία στιγμή. Θέτεις θέμα κομματικής πειθαρχίας;».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε: «Το έχω πει στη συνέντευξή μου».

Σήκωσε το γάντι ο Ανδρουλάκης

Το γάντι σήκωσε στους διαφωνούντες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψει να υπάρξει ρήγμα στην ψηφοφορία, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ότι θα θέσει κομματική πειθαρχία.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι διαχρονική προγραμματική θέση του κόμματος μας είναι η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με αναθεώρηση του άρθρου 16. Και προσέθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει:

  • ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο
  • ισχυρά μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια
  • και ισχυρή ρύθμιση της μεταλυκειακής εκπαίδευσης.

«Τον κ. Μητσοτάκη βοηθά η ανυπαρξία αντιπρότασης. Εμείς,  όμως, έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση τόσο για το ορθό πλαίσιο λειτουργίας των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων όσο και για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου», είπε και προσέθεσε ότι «Με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα σε ένα fund και ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού, να ιδρύσουν ένα παράρτημα επί της ουσίας κερδοσκοπικό στη χώρα μας. Η Ελλάδα ήταν ευρωπαϊκή εξαίρεση και ο κ. Μητσοτάκης μας καθιστά εκ νέου εξαίρεση, καθώς θα επιτρέπεται η ίδρυση κερδοσκοπικών ξένων παραρτημάτων αλλά όχι ελληνικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί κάποιοι εδώ και δύο χρόνια να αγοράζουν και να επενδύουν, και να έρχεται ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στις επενδύσεις τους.

«Θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια»

Στο θέμα του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας, με αφορμή και τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι: «Eίναι δεδομένο ότι θα καταψηφίσουμε, είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις που εμείς έχουμε θέσει, ώστε πραγματικά να συνυπάρξουν ισχυρά δημόσια πανεπιστήμια, παράλληλα με έναν χάρτη μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών, στα οποία μέσα από ισχυρές ρυθμίσεις θα λειτουργούν, όπως είπα, συμπληρωματικά και προς ενίσχυση τόσο της εκπαιδευτικής διαδικασίας όσο φυσικά και της έρευνας.

Ο Στέφανος Παραστατίδης, βουλευτής Κιλκίς και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Παιδείας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής καταγράφει 7+1 διαφωνίες με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια που εισηγείται ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης

Συγκεκριμένα:

+1. Για την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου αναφέρει πως θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι «συνταγματικά αμφιλεγόμενο κάτι που δημιουργεί ένα περιβάλλον ανασφάλειας δικαίου». «Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι υπάρχει διχογνωμία μεταξύ συνταγματολόγων και ειδικών του ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά υπάρχει και μία παγιωμένη νομολογία του ΣτΕ, που ποτέ δεν αμφισβήτησε τη συμφωνία του άρθρου 16 με το Ενωσιακό Δίκαιο. Σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα θα έπρεπε να προχωρήσουμε με απολύτως στέρεα βήματα. Γιατί εν τέλει την συμφωνία του νόμου με το Σύνταγμα θα την κρίνουν ανώτατοι δικαστές (ΣΤΕ) και θα ήταν εγκληματικά επιπόλαιο να βάλουμε σε μια περιπέτεια νέα παιδιά , οικογένειες αλλά και όσους αποφασίσουν να εμπλακούν. Η δική μας θέση είναι ότι η ρητή απαγόρευση που μπήκε στο Σύνταγμα, πρέπει να βγει και από το Σύνταγμα. Όχι από την κυβέρνηση, ως μεσάζοντα του Συντάγματος».

1. Όσον αφορά τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα των υπό ίδρυση πανεπιστημίων όπως ορίζει το νομοσχέδιο, ο αρμόδιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημειώνει ότι « θεμελιώδης και μη διαπραγματεύσιμη αρχή αποτελεί η σαφής και ξεκάθαρη διάκριση μεταξύ εμπορικού-επιχειρηματικού κέρδους και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Μόνον αυτή η προσέγγιση μπορεί να εγγυηθεί την ακαδημαϊκή εγκυρότητα και ελευθερία». Αντιθέτως, προσθέτει, η πρόταση της κυβέρνησης αρκείται στην γραμματική διατύπωση του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα χωρίς να εισάγει οποιαδήποτε ρύθμιση που να αποτρέπει την νόθευση του χαρακτήρα αυτού.

2. Για την αδειοδότηση θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι πως πρέπει να συνδέεται με την αντίστοιχη στάθμη αξιολόγησης και διεθνούς κατάταξης των σχολών/τμημάτων των δημοσίων ιδρυμάτων ενώ στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία σχετική πρόβλεψη.

3. Σχετικά με την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου ο κ. Παραστατίδης αναφέρει ότι για το ΠΑΣΟΚ σημαίνει αύξηση χρηματοδότησης, βελτίωση κρίσιμων δεικτών ποιότητας, στρατηγικός σχεδιασμός, σοβαρός ακαδημαϊκός χάρτης, κατοχύρωση πραγματικού αυτοδιοίκητου και ισόρροπη στήριξη των περιφερειακών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στη χώρα μας.

Υποστηρίζει ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση «τσουβαλιάζει νομοτεχνικές τροποποιήσεις σε προβληματικά άρθρα του νόμου Κεραμέως και μεταφέρει τμήματα από το ΔΙΠΑΕ στο ΔΠΘ» ενώ «αντί ουσιαστικών δεσμεύσεων για αύξηση της χρηματοδότησης παραθέτει κατάλογο ήδη υφιστάμενων χρηματοδοτήσεων».

4. Όσον αφορά το σύστημα εισαγωγής στα ανώτατα ιδρύματα, ανεξαρτήτως χαρακτήρα, δημοσίου ή μη κρατικού, οφείλει να είναι κοινό και ενιαίο.

5. Για την γεωγραφική κατανομή, το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι τα μη κερδοσποπικά πανεπιστήμια πρέπει να ενταχθούν στον ευρύτερο ακαδημαϊκό χάρτη με κριτήρια γεωγραφικά, οικονομικά και κατανομής επιστημονικών πεδίων.

6. Θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για να λειτουργήσουν στην Ελλάδα, τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια είναι να προβλέπεται συγκεκριμένη ρήτρα διασφάλισης της μακροπρόθεσμης εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού σχεδίου, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν θα εγκαταλείψουν το πλάνο παροχής ποιοτικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών και θα αφήσουν ξαφνικά τους φοιτητές τους μετέωρους.

7. Σχετικά με τη διασφάλιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και τις συνθήκες εργασίας θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι η προστασία των δικαιωμάτων των πανεπιστημιακών και η διασφάλιση ότι οι συνθήκες εργασίας τους θα είναι σύμφωνες με τις εγγυήσεις ανεξαρτησίας και ακαδημαϊκής ελευθερίας που ισχύουν για το δημόσιο πανεπιστήμιο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)