to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:03 | 31.03.2024

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: «Η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας»

«Παρότι οι παραιτήσεις αφορούν στενότατους συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ο Κ. Μητσοτάκης δεν μας απάντησε αν γνωρίζει τι ακριβώς γίνεται στο Μαξίμου ή όχι. Γιατί σε κάθε περίπτωση είναι όπως καταλαβαίνετε επικίνδυνο» σημείωσε σε συνέντευξη του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


«Η κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να έλαβε την εμπιστοσύνη των βουλευτών της αλλά έχει χάσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.   Η πρόταση δυσπιστίας  έφερε τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή να απολογηθεί, κυρίως για το έγκλημα των Τεμπών και τη συγκάλυψή του. Οι ανησυχητικές παραβιάσεις στο κράτος δικαίου, όπως οι υποκλοπές, οι κυβερνητικές επιθέσεις στις ανεξάρτητες αρχές, η παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων για εκλογικούς σκοπούς της ΝΔ, έπρεπε να ακουστούν στη Βουλή, κάτι που ο κ. Μητσοτάκης συστηματικά αποφεύγει», τόνισε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Real News και στο δημοσιογράφο Γιάννη Τσακίρη.

Παράλληλα, ο Σωκράτης Φάμελλος άσκησε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τις παραιτήσεις των δύο κορυφαίων Υπουργών του Μαξίμου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Είναι πλέον εμφανής ή κοινωνική και πολιτική αλλαγή και το σοβαρό πρόβλημα κοινωνικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης. Ενώ μας κατηγορούσε για εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, αποδείχτηκε ότι η ίδια πρέπει να απολογείται. Όπως είπα και στη Βουλή «φωνάζει ο κλέφτης, για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

«Παρότι οι παραιτήσεις αφορούν στενότατους συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης δεν μας απάντησε αν γνωρίζει τι ακριβώς γίνεται στο Μαξίμου ή όχι. Γιατί  σε κάθε περίπτωση είναι όπως καταλαβαίνετε επικίνδυνο».

Ως προς το άλλο σκάνδαλο της διαρροής και παράνομης χρήσης προσωπικών δεδομένων ανέφερε «Η παραδοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι διέρρευσαν παράνομα προσωπικά δεδομένα εκλογέων από το Υπουργείο Εσωτερικών, ήδη από τον Ιούνιο του 2023, και χρησιμοποιήθηκαν από τουλάχιστον τρία στελέχη της ΝΔ, είναι προφανές ότι μας ανησυχεί. Η δεύτερη επιστολή Ασημακοπούλου επιβεβαιώνει ότι η παράνομη διαχείριση γινόταν από τη ΝΔ για περισσότερο από επτά μήνες. Ποιος μας βεβαιώνει ότι είναι μόνο τρία τα άτομα που είχαν πρόσβαση τόσους μήνες;»

«Εξάλλου η  παραίτηση του Γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ όσο και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, μόλις ξεκίνησε η θεσμική έρευνα των αρμόδιων αρχών, συνιστά επιβεβαίωση του σκανδάλου».

Αναφερόμενος στο πήχη των ευρωεκλογών για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε «Οι ευρωεκλογές καθορίζουν το μέλλον της Ευρώπης. Και από τη μεριά μας θέλουμε αυτό το μέλλον να είναι δημοκρατικό, ειρηνικό, οικολογικό, με κοινωνικό κράτος και λιγότερες ανισότητες. Και να κλείσουμε την πόρτα στην Ακροδεξιά, σε όλες της τις μορφές. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να φτάσει παντού και να πετύχουμε ενίσχυση της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο και άρα την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εκλογικά. Έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμα, μέχρι να αρχίσουμε τις προγνώσεις, αλλά πρέπει να πάμε καλά, γιατί το έχει ανάγκη η κοινωνία και όχι το κομματικό μας συμφέρον».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

  • ​Η πρόταση δυσπιστίας δεν υπερψηφίστηκε όπως ήταν αναμενόμενο ωστόσο ήταν η πρώτη φορά που ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας στήριξαν από κοινού με την υπογραφή τους αυτήν την πρωτοβουλία. Θεωρείτε πως είναι ένα πρώτο βήμα, για να ανοίξει ο δρόμος για συνεργασία ακόμη και εκλογική των προοδευτικών κομμάτων απέναντι στη ΝΔ;

Η κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να έλαβε την εμπιστοσύνη των βουλευτών της αλλά έχει χάσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.   Η πρόταση δυσπιστίας  έφερε τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή να απολογηθεί, κυρίως για το έγκλημα των Τεμπών και τη συγκάλυψή του. Οι ανησυχητικές παραβιάσεις στο κράτος δικαίου, όπως οι υποκλοπές, οι κυβερνητικές επιθέσεις στις ανεξάρτητες αρχές, η παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων για εκλογικούς σκοπούς της ΝΔ, έπρεπε να ακουστούν στη Βουλή, κάτι που ο κ. Μητσοτάκης συστηματικά αποφεύγει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαχρονικά λαμβάνει πρωτοβουλίες για τη συνεργασία κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων για θέματα δημοκρατίας και για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στην πολιτική. Για εμάς είναι θέμα αρχής. Η συνυποβολή της πρότασης δυσπιστίας ήταν ένα ακόμα βήμα. Και φυσικά υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο συνεργασιών, όχι σε εκλογικό, αλλά σίγουρα σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

  • ​Η συζήτηση “σημαδεύτηκε” από την παραίτηση εκ των πιο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, του Σταύρου Παπασταύρου και του Γιάννη Μπρατάκου. Ήταν ότι έδωσαν με την συμμετοχή τους σε κοινωνική εκδήλωση λάθος μήνυμα όπως λέει το Μαξίμου ή βλέπετε κάτι άλλο; Είναι η τρίτη απομάκρυνση από το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Είναι πλέον εμφανής ή κοινωνική και πολιτική αλλαγή και το σοβαρό πρόβλημα κοινωνικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης. Ενώ μας κατηγορούσε για εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, αποδείχτηκε ότι η ίδια πρέπει να απολογείται. Όπως είπα και στη Βουλή «φωνάζει ο κλέφτης, για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

Παρότι οι παραιτήσεις αφορούν στενότατους συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης δεν μας απάντησε αν γνωρίζει τι ακριβώς γίνεται στο Μαξίμου ή όχι. Γιατί  σε κάθε περίπτωση είναι όπως καταλαβαίνετε επικίνδυνο.

Εμείς είμαστε ξεκάθαροι. Υπάρχει κέντρο σχεδιασμού και ενορχήστρωσης των παραβιάσεων των κανόνων δικαίου για την εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, και είναι στο Μαξίμου. Για το λόγο αυτό αποδώσαμε την ευθύνη πλήρως στον κύριο Μητσοτάκη.

  • ​Προτείνατε προανακριτική με τη συμφωνία όλων των κομμάτων για παραπομπή του Κώστα Καραμανλή στη δικαιοσύνη ωστόσο απορρίφθηκε από τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο κατηγορητήριο.

Η πρότασή μας είναι συγκεκριμένη και αφορά τη  συγκρότηση προκαταρτικής επιτροπής  και παραπομπή στη δικαιοσύνη για τη διερεύνηση των ευθυνών του κ.Καραμανλή για τα Τέμπη, με συμφωνία όλων των κομμάτων, και κυρίως της κυβέρνησης. Η αποδοχή της πρότασης αυτής είναι ο μόνος τρόπος για να μην κρυφτεί ο κ. Καραμανλής και ο κ. Μητσοτάκης. Να αξιοποιηθεί όλο το ανακριτικό υλικό και η δικαιοσύνη χωρίς ανησυχίες  για κομματικά κίνητρα, συγκάλυψη, αποκλεισμό μαρτύρων και ελλείμματα στη δικογραφία, που είδαμε  στην εξεταστική.

Η απόρριψή της  πρότασης μας και η σκόπιμη απαξίωσή της απέδειξε την υποκρισία του κ. Μητσοτάκη και του κ. Καραμανλή που στα λόγια δηλώνουν ότι η δικαιοσύνη θα είναι ο τελικός κριτής αλλά στην πράξη βάζουν προσκόμματα στο να ελεγχθούν από το δικαστήριο οι ευθύνες του πρώην υπουργού. Πως θα ελέγξει η δικαιοσύνη τον κ. Καραμανλή, όπως δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης, αν δεν της το επιτρέψει η Βουλή; Πιστεύω ότι θα έχουμε και νέες εξελίξεις γύρω από το έγκλημα των Τεμπών εφόσον κρύβεται η αλήθεια.

  • ​Ήσασταν από τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στη συζήτηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας. Υπήρξε προσυνεννόηση όπως σας κατηγορεί η κυβέρνηση λόγω της δήλωσης του Νίκου Παππά;

Η υποβολή της πρότασης δυσπιστίας εξέφρασε σε πολιτικό επίπεδο την κοινωνική αμφισβήτηση. Δουλέψαμε σε διακομματικό επίπεδο και ήταν μία εποικοδομητική συνεργασία, αν κρίνουμε και από το αποτέλεσμα των παραιτήσεων υπουργών. Το πρόβλημα είναι ότι, δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης δεν έδωσε απαντήσεις, ούτε δείγματα αλλαγής στάσης για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου.

Δεν υπήρχε προσυνεννόηση, όπως έχει διευκρινίσει και ο Νίκος Παππάς. Από τη μεριά μας επεξεργαστήκαμε την κοινή πρόταση στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας το πρωί της Τρίτης 26 Οκτωβρίου και το μεσημέρι υποβλήθηκε.

Δεν είναι μεμπτό να γίνονται συζητήσεις στελεχών της αντιπολίτευσης όταν η κυβέρνηση δημιουργεί τόσα σοβαρά προβλήματα στο κράτος δικαίου, ώστε να φτάνουμε σε σημείο να έχουμε το ψήφισμα καταπέλτη του Ευρωκοινοβουλίου εναντίον της χώρας μας. Αντίθετα είναι, δημοκρατικά και θεσμικά, αναγκαίο. Θεωρώ ότι η συνεργασία και η συζήτηση πρέπει να ενισχυθεί σε όλα τα επίπεδα, διότι το πρόβλημα είναι οι πολιτικές της κυβέρνησης που προσβάλλουν τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη.

  • ​Ο ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε τα πυρά του Μαξίμου και της ΝΔ για τη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη ότι θα ζητήσει στις επόμενες εκλογές και στις ευρωεκλογές να γίνουν παρουσία διεθνών παρατηρητών. Θεωρείτε πως τίθεται θέμα για το αδιάβλητο των εκλογών; Φοβάστε νοθεία;

Η παραδοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι διέρρευσαν παράνομα προσωπικά δεδομένα εκλογέων από το Υπουργείο Εσωτερικών, ήδη από τον Ιούνιο του 2023, και χρησιμοποιήθηκαν από τουλάχιστον τρία στελέχη της ΝΔ, είναι προφανές ότι μας ανησυχεί. Η δεύτερη επιστολή Ασημακοπούλου επιβεβαιώνει ότι η παράνομη διαχείριση γινόταν από τη ΝΔ για περισσότερο από επτά μήνες. Ποιος μας βεβαιώνει ότι είναι μόνο τρία τα άτομα που είχαν πρόσβαση τόσους μήνες; Δεν είναι παράξενη λοιπόν η πρότασή μας. Εξάλλου η  παραίτηση του Γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ όσο και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, μόλις ξεκίνησε η θεσμική έρευνα των αρμόδιων αρχών, συνιστά επιβεβαίωση του σκανδάλου.

Και μην ξεχνάτε ότι η παρατήρηση των εκλογών, που έτσι κι αλλιώς κάνει και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στον οποίο αυτή την περίοδο είμαι μέλος, περιλαμβάνει και άλλα κρίσιμα θέματα που αφορούν στο αδιάβλητο των εκλογών, τα οικονομικά των κομμάτων, τη λειτουργία των ΜΜΕ, κλπ..

Θέλουμε να ενισχυθούν τα μέτρα διασφάλισης της διαφάνειας και της νομιμότητας των εκλογών. Και δυστυχώς στις μέρες μας υπάρχουν πολλές καταγγελίες -παγκόσμια- και περιστατικά που συνδέουν την παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων με τα κοινωνικά δίκτυα για τον επηρεασμό και τη χειραγώγηση των ψηφοφόρων. Υπολογίστε μόνο το κοινωνικό αποτύπωμα του παραποιημένου ηχητικού ντοκουμέντου από τη νύχτα του δυστυχήματος των Τεμπών.

  • ​Οδηγούμαστε στις ευρωεκλογές του Ιουνίου σε περίπου 70 μέρες μέσα σε κλίμα απ’ ότι φαίνεται ακραίας πόλωσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες μετρήσεις έχει πάρει κεφάλι ξανά στη μάχη για τη δεύτερη θέση ωστόσο ακόμη είναι χαμηλά τα ποσοστά. Ποιος είναι ο αντικειμενικός πήχης για το κόμμα σας;

Οι ευρωεκλογές καθορίζουν το μέλλον της Ευρώπης. Και από τη μεριά μας θέλουμε αυτό το μέλλον να είναι δημοκρατικό, ειρηνικό, οικολογικό, με κοινωνικό κράτος και λιγότερες ανισότητες. Και να κλείσουμε την πόρτα στην Ακροδεξιά, σε όλες της τις μορφές. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να φτάσει παντού και να πετύχουμε ενίσχυση της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο και άρα την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εκλογικά. Έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμα, μέχρι να αρχίσουμε τις προγνώσεις, αλλά πρέπει να πάμε καλά, γιατί το έχει ανάγκη η κοινωνία και όχι το κομματικό μας συμφέρον.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)