to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:35 | 31.03.2024

Πολιτική

Ν. Παππάς: «Η συγκάλυψη απομόνωσε τη Ν.Δ.»

«Ο Κ. Μητσοτάκης βρίσκεται ενώπιον 1,5 εκατομμυρίων πολιτών που υπέγραψαν, αξιώνοντας την αλήθεια για τα Τέμπη, και του 90% της κοινωνίας, που έχει κρίνει ότι εκεί υπάρχει συγκάλυψη. Ακόμα και ο ίδιος έχει αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να πολιτεύεται όπως πριν. Η νέα συνθήκη έχει και μια συσπειρωμένη προοδευτική αντιπολίτευση, που δέχθηκε μια σοβαρή ένεση σοβαρότητας» τόνισε σε συνέντευξη του στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Για πλήρη κάλυψη του Κώστα Καραμανλή κατηγορεί τον πρωθυπουργό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίκος Παππάς, σε συνέντευξη του στην ΑΥΓΗ της Κυριακής επισημαίνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «επέλεξε να του προσφέρει σκληρή και απόλυτη κάλυψη, “μπαζώνοντας” περαιτέρω
την αλήθεια γύρω από το έγκλημα των Τεμπών». Eπιπλέον, υπογραμμίζει ότι «η όψιμη μάχη του κατά των συμφερόντων προκαλεί θυμηδία», ενώ διατυπώνει την πεποίθηση ότι δημιουργήθηκε μια νέα πολιτική συνθήκη, καθώς «η συγκάλυψη αποκαλύφθηκε».

Ειδική αναφορά κάνει και στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, αντικρούει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί προσυνεννόησης των κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης όσον αφορά την πρόταση δυσπιστίας, ενώ ξεκαθαρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν πρόκειται να σταματήσει «αν δεν σηκωθεί το πέπλο της συστηματικής συγκάλυψης».

Την ίδια ώρα, ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τη διαρροή δεδομένων Ελλήνων του εξωτερικού, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη επιχείρηση χειραγώγησης του εκλογικού σώματος. Τέλος, μιλά για τον εκλογικό πήχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, υπογραμμίζοντας ότι «ο βήχας τού 41% άρχισε να κόβεται»

Αναλυτικά η συνέντευξη:

​Η συζήτηση στη Βουλή ολοκληρώθηκε με την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας από τους κυβερνητικούς βουλευτές και την παραίτησή δύο στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση βγαίνει λαβωμένη πολιτικά από την τριήμερη διαδικασία και πως σχολιάζετε την ομιλία του πρωθυπουργού;

Ο κ. Μητσοτάκης είχε να επιλέξει αν θα έπαιρνε αποστάσεις ή αν θα κάλυπτε τον κ. Καραμανλή. Επέλεξε να του προσφέρει σκληρή και απόλυτη κάλυψη, «μπαζώνοντας» περαιτέρω την αλήθεια γύρω από το έγκλημα των Τεμπών.

Ισχυρίστηκε ότι λέει αλήθεια. Δεν το τεκμηρίωσε. Εμφανίστηκε προκλητικός. Δεν σεβάστηκε τη μνήμη των θυμάτων. Αρνήθηκε την πρότασή μας για Προανακριτική.

Δεν απάντησε καν στο καίριο ερώτημα, που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για το πως κατέληξε και δήλωσε δημόσια ο ίδιος, σε λίγες ώρες από το δυστύχημα, ότι επρόκειτο για ανθρώπινο λάθος. Δεν απάντησε και για το ποιος τον ενημέρωσε, ενώ είχε προηγηθεί μια οργιώδης νύχτα εξαγωγών στοιχείων από τον ΟΣΕ -με τη συμμετοχή Τερεζάκη και απουσία της αστυνομίας- και μονταρίσματος και διαρροής ηχητικών.

Η όψιμη μάχη του κατά των συμφερόντων προκαλεί θυμηδία.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε στις καταγγελίες της Κομισιόν και της Ευρωπαίας εισαγγελέα, κρύφτηκε από την καταδίκη του Ευρωκοινοβουλίου, απέφυγε τα κρίσιμα ζητήματα της καταπάτησης των αρχών του Κράτους Δικαίου, των υποκλοπών, της διαρροής των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων, τα οποία κατέληξαν από το υπουργείο Εσωτερικών στο κόμμα του και, ποιος ξέρει, ίσως και σε εταιρείες που μετέρχονται αθέμιτους τρόπους επηρεασμού και χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

Πλέον, βρισκόμαστε στην επόμενη μέρα. Η συγκάλυψη αποκαλύφθηκε, η νέα πολιτική συνθήκη δημιουργήθηκε. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι απομονωμένη. Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται ενώπιον 1,5 εκατομμυρίων πολιτών που υπέγραψαν, αξιώνοντας την αλήθεια για τα Τέμπη, και του 90% της κοινωνίας που έχει κρίνει ότι εκεί υπάρχει συγκάλυψη. Ακόμα και ο ίδιος έχει αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να πολιτεύεται όπως πριν. Η νέα συνθήκη έχει και μία συσπειρωμένη προοδευτική αντιπολίτευση, που δέχθηκε μια σοβαρή ένεση σοβαρότητας. Ο καθένας από εμάς θα πρέπει ανταποκριθεί σε αυτόν τον πήχη σοβαρότητας αλλά και στις ιστορικές του υποχρεώσεις.

​Ζητήσατε τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής διάρκειας δύο ημερών προκειμένου να ενεργοποιηθεί το άρθρο 86 του Συντάγματος. Πώς κρίνετε την ομιλία του πρ. υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή;

Ο κ. Καραμανλής ανέβηκε στο βήμα της βουλής για να πει «είμαι αθώος, τα έκανα όλα καλά, χειροκροτήστε με». Και η πλειοψηφία, όχι μόνο τον χειροκρότησε, αλλά τον αποθέωσε, αγκαλιάζοντας και τον ίδιο και τις ευθύνες του.

Στην ομιλία του δεν απάντησε για ποιον λόγο αγνόησε τα εξώδικα των μηχανοδηγών με τις προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο δυστυχήματος, τις ενημερώσεις της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο οποίος χτυπούσε καμπανάκι για την κατάσταση του δικτύου.

Δεν μπόρεσε να διαψεύσει ότι στόχος της κυβέρνησης της Ν.Δ. και του ίδιου προσωπικά ήταν η απαξίωση του σιδηροδρόμου, ώστε να ωφεληθούν οι ανταγωνιστές του και να προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή του, διά της παραχώρησης της συντήρησης του δικτύου του σε ιδιώτες, κάτι που διαφήμιζαν λίγο καιρό πριν από το δυστύχημα.

Στα Τέμπη είχαμε ένα έγκλημα. Ο κ. Καραμανλής θα μπορούσε να συμβάλει στην αποτροπή του αν είχε καλύψει έστω μία από τις ακόλουθες τρεις συνθήκες: Αν είχε αποκαταστήσει την τηλεδιοίκηση της Λάρισας, η οποία δεν προχώρησε για τέσσερα χρόνια αλλά έγινε από τον κ. Γεραπετρίτη σε τέσσερις μήνες. Αν είχε σε λειτουργία το δευτεροβάθμιο κέντρο ελέγχου του ΟΣΕ στην Καρόλου. Αν δεν είχε τοποθετήσει τον απολύτως ακατάλληλο σταθμάρχη στην κρίσιμη θέση, παραβιάζοντας ακόμα και τον νόμο.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της δικαιοσύνης. Πρέπει να τον ακολουθήσει για να δώσει νόημα στη δήλωσή του ότι δεν κρύβεται πίσω από την ασυλία του και για να ικανοποιήσει τη θεμελιακή αξίωση των συγγενών των θυμάτων και της κοινωνίας να μάθουν τι ακριβώς συνέβη.

​Κύριε Παππά, η κυβέρνηση κατηγορεί τα κόμματα της κυβέρνησης για παρασκηνιακές συζητήσεις για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας. Τι απαντάτε;

Η Ν.Δ. βρίσκεται σε πανικό. Τα στοιχεία και οι αποκαλύψεις, όχι μόνο σε σχέση με το δυστύχημα των Τεμπών και τη συγκάλυψη της αλήθειας, αλλά και για την παραβίαση των αρχών του Κράτους Δικαίου, τις υποκλοπές και τη διαρροή προσωπικών δεδομένων των εκλογέων, είναι συντριπτικά.

Η δε καταδίκη του Ευρωκοινοβουλίου, με το ψήφισμα – κόλαφο, αποτελεί επιβεβαίωση της ενοχής της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Τι της απέμεινε, λοιπόν; Η διαστρέβλωση, οι λοιδορίες και η επιχείρηση δαιμονοποίησης της προσπάθειας συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων, οι οποίες βρέθηκαν μπροστά σε ένα αμείλικτο δίλημμα. Καμία από αυτές δεν είχε τους 50 βουλευτές για να εξασκήσει το ύψιστο μέσο κοινοβουλευτικής πίεσης, που είναι η πρόταση δυσπιστίας, ενώ έρχονταν από την κοινωνία ένα τεράστιο κύμα αξίωσης διαφάνειας. Σε αυτό το αίτημα ανταποκριθήκαμε.

Μεμπτή και επιλήψιμη δεν ήταν η κατάθεση της κοινής πρότασης, η οποία θα μπορούσε να έχει κατατεθεί και νωρίτερα με γνωστές τις υποθέσεις των τελευταίων ημερών αλλά και της ανησυχίας που εκφράζαμε και συζητούσαμε βουλευτές από διάφορα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης.

​Ποιες κινήσεις θα κάνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση προκειμένου να πέσει άπλετο φως στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών;

Δεν θα σταματήσουμε αν δεν σηκωθεί το πέπλο της συστηματικής συγκάλυψης, αν δεν βγάλει το «ράσο» του ο αρχιερέας αυτής της ιστορίας, ο κ. Μητσοτάκης.

Τα αίτια του δυστυχήματος θα γίνουν γνωστά. Οι ευθύνες θα καταλογιστούν και στα πολιτικά πρόσωπα.

Θέσαμε το αίτημα για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής, καλώντας την κυβέρνηση να συνυπογράψει. Το απέρριψε ο κ. Μητσοτάκης.

Θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας τον αγώνα των συγγενών. Θα παρέχουμε κάθε δυνατή βοήθεια στους αρμόδιους φορείς, που έχουν αναλάβει και εκ μέρους της Κομισιόν να διερευνήσουν τα σχετικά ζητήματα. Θα εξαντλήσουμε κάθε μέσο που μας παρέχει το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής.

​Πρόσφατα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναφέρθηκε στην ανάγκη παρουσίας διεθνών παρατηρητών στις εκλογές και στη συνδρομή της Ε.Ε. Ο ίδιος δέχθηκε σφοδρή κριτική τόσο από την κυβέρνηση όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Θεωρείτε ότι υπάρχει ζήτημα διαβλητότητας της εκλογικής διαδικασίας;

Εκλογές, παρουσία διεθνών παρατηρητών, γίνονται σε κάθε χώρα – μέλος του ΟΑΣΕ. Στην έκθεσή τους για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2023 στην Ελλάδα γίνεται λόγος για ανοιχτά ζητήματα όπως: τα δικαιώματα των ανάπηρων και την πρόσβασή τους στα εκλογικά κέντρα, η ισότιμη πρόσβαση και η εκλογιμότητα των γυναικών, η ανεξαρτησία της δημόσιας τηλεόρασης, η διαφάνεια στα δάνεια των κομμάτων, η διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία ενδέχεται να συνδέεται με αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις, κ.ά. Όταν βγήκε εκείνη η έκθεση δεν ήταν γνωστή η διαρροή των προσωπικών στοιχείων των εκλογέων. Τώρα θα φροντίσουμε να το γνωρίζουν.

Δεν μιλάμε για κίνδυνο μιας παραδοσιακής νοθείας, όπως εκείνη του 1961. Αλλά ποιος πιστεύει ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί πως μεγάλες βάσεις με τα προσωπικά δεδομένα που διέρρευσαν δεν έχουν φτάσει στα χέρια εταιρειών, που επιχειρούν να χειραγωγήσουν το εκλογικό σώμα μέσω διαδικτυακών εφαρμογών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης; Ποιος πιστεύει ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί πως δεν υπάρχει πιθανότητα να δούμε εκλογές τύπου Cambridge Analytica; Ποιος πιστεύει ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί πως δεν γίνονται παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων παραγόντων;

​​Οδεύουμε προς τις ευρωεκλογές. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν σημάδια δημοσκοπικής ανάκαμψης για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ποιο είναι ο πήχης που βάζετε ως προς το ποσοστό του κόμματος;

Η απόφαση του Συνεδρίου έφερε σταθερότητα στο κόμμα και προσέθεσε σοβαρότητα στην εικόνα μας. Η εξωστρέφειά μας ενισχύθηκε με την παρουσίαση του οικονομικού μας προγράμματος, με τις θέσεις μας για την Ευρώπη, με τη στιβαρή και μαχητική μας παρουσία στη βουλή σε κρίσιμα νομοσχέδια και στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επανακάμπτει σταθερά. Έρχεται από τα κάτω αυτή η αίσθηση. Όπως έρχεται και η ανάγκη για ένα ισχυρό αντίβαρο στην κυβέρνηση της Ν.Δ.

Ο βήχας του 41% άρχισε να κόβεται. Στις ευρωεκλογές δημιουργούμε τις συνθήκες της ολικής ανατροπής. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να ανοίξει αυτόν τον δρόμο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)