to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:34 | 01.03.2024

Πολιτική

Τέμπη: Στο Συντονιστικό που είχε ορίσει η κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη για το μπάζωμα ο Τριαντόπουλος

Δεν έδωσα καμία εντολή για να διαμορφωθεί ο χώρος στα Τέμπη, υποστηρίζει στη Βουλή ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ο Χρήστος Τριαντόπουλος λέει πως τις παρεμβάσεις αποφάσισαν «αρμόδιοι που συμμετείχαν στο Συντονιστικό, έπειτα από αίτημα της Πυροσβεστικής»


«Δεν έδωσα καμία εντολή για να μπαζωθεί ο χώρος του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Δεν είναι αληθές». Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος στην Ολομέλεια σε ερώτηση βουλευτή.

Υπενθυμίζεται πάντως, πως, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έχει βρεθεί εκτεθειμένος για μία ακόμη φορά σχετικά με το κρίσιμο θέμα του μπαζώματος του σημείου της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη, από τη στιγμή που η Μαρία Καρυστιανού, μητέρα θύματος της τραγωδίας, είπε ότι έλαβε απάντηση από τον τότε περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό, πως η εντολή για το μπάζωμα δόθηκε από τον τότε υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και τώρα υφυπουργό κλιματικής κρίσης Χρ. Τριαντόπουλο.

Ενώ, μόλις μια ημέρα μετά τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το έγκλημα στα Τέμπη, που άφησε πίσω του 57 νεκρούς και πολλά ερωτήματα αναπάντητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε προκλητικός απέναντι στην κοινωνία με την τοποθέτησή του, επιμένοντας να μιλάει για «κομματική εργαλειοποίηση». «Στα Τέμπη συγκρούστηκαν ανθρώπινα λάθη με χρονιές παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης» είπε με απόλυτο κυνισμό εμμένοντας στην αρχική του δήλωση την ημέρα της τραγωδίας.

Οι αρμόδιοι να απαντήσουν αν ισχύουν οι ισχυρισμοί Αγοραστού, έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Στο μεταξύ, με σημερινή της δήλωση, η Μαρία Καρυστιανού ζητάει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει δημόσια γιατί δόθηκε εντολή να αλλοιωθεί ο χώρος του εγκλήματος.

Με ύβρεις κατά της αντιπολίτευσης και του Στέφανου Κασσελάκη απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, καλύπτοντας ουσιαστικά το κυβερνητικό Συντονιστικό, αλλά και το υπουργείο και τον Χρ. Τριαντόπουλο (βλ. παρακάτω).

Στη Βουλή τώρα ο υφυπουργός ερωτήθηκε σχετικά και κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός πως, «στις 4 Μαρτίου 2023, λίγες ημέρες μετά το δυστύχημα, εσείς ο ίδιος είχατε κάνει δύο σχετικές τηλεοπτικές δηλώσεις όπου είπατε ότι διευθετήθηκε ο χώρος και με δική σας προτροπή και σε συνεργασία με την Περιφέρεια της Θεσσαλίας».

Απαντώντας, ο Χρ. Τριαντόπουλος ανέφερε ότι οι ισχυρισμοί ότι έδωσε την εντολή για τη διαμόρφωση του χώρου της τραγωδίας δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το είχα υπογραμμίσει και τον Νοέμβριο, το κάνω και τώρα. Οι αρμόδιοι που συμμετείχαν στο Συντονιστικό, έπειτα από αίτημα της Πυροσβεστικής, αποφάσισαν τις παρεμβάσεις και τις διαμορφώσεις του χώρου και οι οποίες έπρεπαν να γίνουν για ένα τέτοιο μεγάλο και δύσκολο δυστύχημα, όπως προβλέπεται από το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών. Οι λεπτομέρειες έχουν απαντηθεί από αυτούς που είχαν την υπηρεσιακή ευθύνη στο πεδίο ώστε να προχωρήσουν οι έρευνες, να απεγκλωβιστούν τα θύματα και να γίνουν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες. Διαμόρφωσαν τον χώρο, όπως οι ίδιοι έκριναν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, τις διαδικασίες και τις ανάγκες που εντόπισαν». Αυτά είπε ο υφυπουργός «δεν έγιναν με εντολές, αλλά προχώρησαν με ενέργειες προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρώσουν το πραγματικά δύσκολο έργο τους, την έρευνα και να ανταποκριθούν στις αγωνίες των οικογενειών και συγγενών τους. Τίποτα περισσότερο, και τίποτα λιγότερο».

Ο Χρ. Τριαντόπουλος υπογράμμισε «δεν έδωσα εντολή για κάτι. Δεν είχα τέτοιο ρόλο, δεν είχα τέτοια αρμοδιότητα. Δεν συμμετείχα στις συνεδριάσεις του Συντονιστικού» και πρόσθεσε πως «δεν αναφέρομαι στην εξώδικη απάντηση του Κώστα Αγοραστού (πρώην Περιφερειάρχη Θεσσαλίας) και αυτό μπορεί κάποιος απλά να το επιβεβαιώσει, άλλωστε το έχει δηλώσει δυο φορές και ο πρώην περιφερειάρχης. Ήμουν και είμαι πάντα ξεκάθαρος. Ήμουν εκεί για να βοηθήσω όσους επιχειρούσαν σ' αυτή την δύσκολη κατάσταση. Με σεβασμό στις οικογένειες και τη Δικαιοσύνη που θα ρίξει φως σε όλα όπως θέλουμε όλοι».

Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι «αυτή η ανείπωτη τραγωδία με έχει σημαδέψει όπως και όλους μας. Και για αυτό σε κάθε αναφορά που κάνω γίνεται με σεβασμό στα θύματα και τις οικογένειές τους και στην κοινωνία.

Αλ. Μεϊκόπουλος: Ποιος είναι τελικά ο ρόλος του κ. Τριαντόπουλου; - Γιατί δεν τον κάλεσε η Εξεταστική;

«Ο κ. Τριαντόπουλος εξαφανίζει τον εαυτό του από τις αποφάσεις για τα Τέμπη», τονίζει ο βουλευτής Αλέξανδρος Μεικόπουλος.

Σε δήλωση του βουλευτή Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αναπλ. Τομεάρχη Παιδείας αρμόδιου για τον Αθλητισμό, αναφέρεται πως: «Όταν ανατίθενται θέσεις ευθύνης σε πολιτικά πρόσωπα, οι αναλαμβάνοντες σπεύδουν να φωτογραφηθούν και να δηλώσουν ότι θα εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους με εντιμότητα και ευσυνειδησία. Όταν έρχεται η ώρα, όμως, να αναζητηθούν ευθύνες, το μοίρασμα των αρμοδιοτήτων που τόσο «γιορτάστηκε» γίνεται απρόσωπο και ασαφές. Όλοι σπεύδουν να τις απεμπολήσουν από πάνω τους, να τις κομματιάσουν ώστε τελικά να μην ανήκουν σε κανέναν, ή να τις αποδώσουν σε υπηρεσιακούς παράγοντες. [...]

Ο κ. Τριαντόπουλος υπήρξε επικεφαλής του κυβερνητικού κλιμακίου που συντόνιζε τις δράσεις και τις ενέργειες στο πεδίο μετά το σιδηροδρομικού δυστύχημα. Εμφανιζόταν πυκνά σε τηλεοπτικές εκπομπές και έκανε δηλώσεις για τη «αποκατάσταση του χώρου» και τη μεταφορά των συντριμμιών. 

Σήμερα εξαφανίζει ξαφνικά τον εαυτό του από όλα όσα συνέβησαν στα Τέμπη.

Ποιος ήταν τελικά ο ρόλος του και, αν τελικά η Πυροσβεστική έκανε το αίτημα για τη διαμόρφωση του χώρου, ποιος το ενέκρινε;

Πώς είναι δυνατόν, ενώ ισχυριζόταν ότι βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους εμπλεκόμενους φορείς, να μην έχει λόγο και εικόνα στις αποφάσεις που λαμβάνονταν;

Παρότι οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. που συμμετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη ζήτησαν να κληθεί ο κ. Τριαντόπουλος, η πλειοψηφία της ΝΔ αρνήθηκε να επιτρέψει την κλήση του σε κατάθεση».

Στην πυροσβεστική ρίχνει το μπαλάκι ο Μαρινάκης - Νέες ύβρεις κατά ΣΥΡΙΖΑ: «Περιμένουν ένα τραγικό γεγονός για να κάνουν καριέρα»

«Δεν δόθηκε ποτέ καμία εντολή ούτε από τον κ. Τριαντόπουλο ούτε από κανένα άλλο μέλος της κυβέρνησης. Όλες οι ενέργειες οι οποίες έγιναν από ένα σημείο και μετά ήταν ενέργειες στο πλαίσιο των επιχειρησιακών αναγκών με βασικό γνώμονα τη διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων μετά από αυτό το τραγικό δυστύχημα» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ερωτώμενος σχετικά, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

[...] Επανέλαβε ότι ήταν μια επιχειρησιακή απόφαση η οποία σύμφωνα με τα όσα έχουν καταθέσει οι αρμόδιοι, δεν έγινε με κανένα σκοπό συγκάλυψης. «Εκρίθη αναγκαία για επιχειρησιακούς λόγους, για να μπορέσουν οι έρευνες να προχωρήσουν γρήγορα, ώστε να βρεθούν άνθρωποι όσο το δυνατόν νωρίτερα και ενδεχομένως να διασωθούν κάποιοι από αυτούς» τόνισε ο Π. Μαρινάκης.

«Το να διακινούμε θεωρίες συνομωσίας και να παίζουμε με τον πόνο των συγγενών δεν είναι τίμιο και δυστυχώς συμβαίνει και από κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου» πρόσθεσε. 

[...] Για τις δηλώσεις Κασσελάκη που αφορούν και σε ποινικές ευθύνες του κ. Καραμανλή αφού υπογράμμισε ότι διαφωνεί με τον συλλογισμό που αποδίδει ποινικές ευθύνες στον υπουργό λόγω της καθυστέρησης της υπογραφής της σύμβασης πρόσθεσε «Ο κ. Κασσελάκης και πολλοί άλλοι στην αντιπολίτευση περιμένουν ένα οποιοδήποτε τραγικό γεγονός, περιμένουν μια κρίση για να κάνουν πολιτική καριέρα. Για να χτίσουν αφήγημα, γιατί στην πραγματικότητα δεν έχουν τίποτα να πουν. Δεν έχουν καμία αντιπρόταση, δεν μπορούν να κάνουν πολιτική και κάνουν πολιτική ακόμη και στις πλάτες συγγενών, ακόμα και στο όνομα θυμάτων και νεκρών».

Πιο αναλυτικά όσα είπε ο Παύλος Μαρινάκης για το θέμα κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων

Στ. Κασσελάκης: Όσο και να «μπαζώνει» έρευνες ο Μητσοτάκης, στο τέλος θα αποδοθεί δικαιοσύνη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «σήκωσε το γάντι» απέναντι στον επικοινωνιακό μηχανισμό της ΝΔ που μιλά για εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών και με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έθεσε το πολιτικό ζήτημα της λογοδοσίας ως προϋπόθεση για την απονομή δικαιοσύνης.

Ο Στ. Κασσελάκης του υπενθύμισε ότι τόσο στην υπόθεση του Preadator και των παρακολουθήσεων του μισού πολιτικού συστήματος, όσο και στην υπόθεση των Τεμπών, εκμεταλλευόμενος την κοινοβουλευτική πλειοψηία έκλεισε άρον - άρον την κοινοβουλευτική διερεύνηση τους, υπονομεύοντας με αυτόν τον τρόπο την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)