to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:46 | 04.09.2023

Πολιτική

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο Χατζηδάκη: «Ξέχασαν» το AirBNB, «θυμήθηκαν» το ΤΑΙΠΕΔ, σε ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας

Το υπουργείο έφερε προς ψήφιση μέρος της Ευρωπαϊκής Οδηγίας που διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών αρχών των κρατών μελών της ΕΕ και ψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο από το προοδευτικό μπλοκ (χωρίς τις ευρωομάδες της δεξιάς), αφήνοντας έξω το AirBNB και προσθέτοντας ρυθμίσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις και το ΤΑΙΠΕΔ


Στην Ολομέλεια της Βουλής μπήκε σήμερα το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, με το οποίο ενσωματώνεται η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2021/514 που διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών αρχών των κρατών μελών της ΕΕ. Μία ΕΟ που κατατέθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο με πρωτοβουλία των Πρασίνων, της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των Σοσιαλδημοκρατών, ενώ «πέρασε» έχοντας προηγουμένως καταψηφιστεί από το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (την ευρωομάδα που ανήκει η Νέα Δημοκρατία. Η αρχική οδηγία επίσης περιγράφει τα πρόστιμα σε πλατφόρμες διαμοιρασμού (όπως το AirBNB) και παρόχους υπηρεσιών στον τομέα της φιλοξενίας, αλλά και των μεταφορών.

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/514 του Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2021 για την τροποποίηση της οδηγίας 2011/16/ΕΕ σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας και άλλες διατάξεις για τη φορολογική διαδικασία, την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης, της Νίκης, της Πλεύσης Ελευθερίας και της ΚΟ "Σπαρτιάτες".

Δεκτές έγιναν, επίσης (κατά πλειοψηφία), η τροπολογία για την παράταση συμβάσεων στο πρόγραμμα Philos και τη δυνατότητα προσλήψεων σε υποστελεχωμένους ΟΤΑ καθώς και η τροπολογία για την παράταση συμβάσεων καθαριότητας στο υπουργείο Οικονομικών και τη ρύθμιση θεμάτων ΜΕΑ ΟΟΣΑ, και εταιρειών του ν. 4307/2014.
_____________

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας και βάσει της κριτικής που ασκείται από την αντιπολίτευση, το υπουργείο φέρνει προς ψήφιση μέρος της οδηγίας, ενώ διατείνεται, μέσω δηλώσεων του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, πως με αυτόν τον τρόπο πατάσσει, μια για πάντα, τη φοροδιαφυγή. Αντ' αυτού, το υπουργείο δεν υιοθετεί ουσιαστικά μέτρα για το AirBNB, ενώ στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις οι οποίες αφορούν το ΤΑΙΠΕΔ και φτάνουν στην αλλαγή του καταστατικού νόμου που διέπει το Ταμείο.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε στην ομιλία της η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, η κυβέρνηση δεν ακουμπάει το φαινόμενο του AirBNB, «βασική αιτία της φούσκας ακινήτων και της μείωσης εισοδημάτων».

«Η κυβέρνηση άφησε να χαθεί η ευκαιρία να ρυθμίσει  το φαινόμενο του airbnb που επηρεάζει εισοδήματα, ενοίκια και τιμές πώλησης κατοικίας», ανέφερε χαρακτηριστικά η Θεανώ Φωτίου.

Στη δική της τοποθέτηση, η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ραλλία Χρηστίδου στάθηκε στην καταγγελία του εκπροσώπου των εργαζομένων των ΕΛΠΕ που υπογράμμισε ότι η εισαγωγή μετοχών των ΕΛΠΕ στο Χρηματιστήριο θα έχει ως συνέπεια την απώλεια των δικαιωμάτων διοίκησης της εταιρείας από το Δημόσιο, καταγγελία για την οποία η κυβέρνηση επιλέγει μια πολύ εύγλωττη σιωπή.

Το σύνολο της κριτικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέπτυξε ο εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Χάρης Μαμουλάκης.

Ο Χάρης Μαμουλάκης τόνισε ότι αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί απόδειξη της ληστρικής στάσης της ΝΔ απέναντι στη δημόσια περιουσία και της απροθυμίας της να παρέμβει στην αγορά για να μειωθεί ο πληθωρισμός. Γι’ αυτό και επιλέγει να ενσωματώσει σε αυτό αλλότρια άρθρα. «Από αύριο το ΤΑΪΠΕΔ θα μπορεί μόνο του να διαθέτει στο χρηματιστήριο Αθηνών μετοχές εταιρειών» ανάφερε ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Για ποιες εταιρείες του δημοσίου μιλάμε; Η απάντηση είναι προφανής. Το αεροδρόμιο της Αθήνας και τα ΕΛΠΕ. Η αξία των ΕΛΠΕ για την ασφάλεια του ανεφοδιασμού της χώρας και η γεωστρατηγική τους σημασία δεν αποτυπώνονται σε μια τέτοια διαδικασία.».

Καταλήγοντας ο Χάρης Μαμουλάκης, καυτηρίασε την απόφαση ιδιωτικοποίησης του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», την στιγμή μάλιστα που τα αποτελέσματα είναι κερδοφόρα, υπενθυμίζοντας ότι το 2019 είχαμε 507 εκατομμύρια λειτουργικά έσοδα και 274 εκατομμύρια ευρώ καθαρά κέρδη, ενώ το 2023 όπως φαίνεται θα έχουμε αντίστοιχα αποτελέσματα.

• Αναλυτικά: «Οι ιδιωτικοποιήσεις ναρκοθετούν την πορεία της χώρας»: Η εισήγηση του Χ. Μαμουλάκη για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη

Μ. Κατρίνης: Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα

«Η κυβέρνηση προσποιείται ότι δεν κυβερνά η ίδια εδώ και 50 μήνες, προσποιείται ότι δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση λες και είναι κυβέρνηση άλλου κόμματος», τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στη Βουλή.

«Η κυβέρνηση στο θέμα των πυρκαγιών, έχει επιλέξει το ρόλο παρατηρητή και σχολιαστή. Για πρώτη φορά καίει για 17η συνεχόμενη μέρα μια φωτιά, κάηκε η Ρόδος αλλά το συμπέρασμα ήταν ότι ο συντονισμός πέτυχε. Για πρώτη φορά είδαμε πυρκαγιές να μπαίνουν σε στρατόπεδο και να απειλούν πανάκριβα οπλικά συστήματα, αλλά και να προκαλούν εκρήξεις υλικού. Για πρώτη φορά είδαμε μια ομάδα χούλιγκαν να προαναγγέλλει τις πράξεις της, να διασχίζει όλη τη χώρα και να φτάνει ανενόχλητη στο ραντεβού θανάτου στη Νέα Φιλαδέλφεια», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

«Ο πρωθυπουργός συμπεριφέρεται σαν να ανέλαβε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας μόλις πριν από δύο μήνες και οι υπουργοί συμπεριφέρονται σα να είναι επισκέπτες στη χώρα, παρατηρητές και σχολιαστές», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Ουσιαστικά, όπως τόνισε ο κ. Κατρίνης , «η κυβέρνηση, μετά τις εκλογές και στους πρώτους μήνες της δεύτερης θητείας της, επιβεβαιώνει διαρκώς την απώλεια επαφής με την πραγματικότητα».

Κ. Χατζηδάκης: Συγκεκριμένα αποτελέσματα σε λίγους μήνες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής  

«Θα προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, μέτρα και ψηφιακά εργαλεία, τα οποία θα ακούσετε το Σάββατο στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, και όχι με ευχολόγια. Αποτελεί και δική μου προσωπική πρόκληση -και αυτήν την τετραετία θα είναι η βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Θέλω να το ακούσουν πρωτίστως όσοι φοροδιαφεύγουν ότι εννοούμε απολύτως όλα όσα λέμε: Τα ψηφιακά εργαλεία δεν είναι δεξιά, αριστερά ή κεντρώα, θα μας επιτρέψουν να κάνουμε πολύ σημαντικά βήματα και σε λίγους μήνες, όχι σε πέντε τέρμινα, θα έχουμε να δείξουμε πολύ συγκεκριμένα δείγματα γραφής. Σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, η οποία ήδη το καλοκαίρι κινήθηκε με συγκεκριμένους ελέγχους και περισσότερους ελέγχους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».

Αυτά ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο με το οποίο ενσωματώνεται η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2021/514 για τις ψηφιακές πλατφόρμες.

«Οι πολίτες», προσέθεσε, «έχουν βαρεθεί τα μεγάλα λόγια, θέλουν βουλευτές και υπουργούς που ασχολούνται με το συγκεκριμένο, προτείνουν λύσεις και οδηγούν τον τόπο σε αποτελέσματα. Αυτό ζητά από εμάς ο ελληνικός λαός, να είμαστε μια κυβέρνηση σοβαρή, μετρημένη και αποτελεσματική. Ακολουθώντας έναν δρόμο ευρωπαϊκό, σύγχρονο και κοινής λογικής, με πορεία προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα, θα τα καταφέρουμε. Και ειδικά στο ζήτημα της φοροδιαφυγής είμαστε όχι μόνο αποφασισμένοι αλλά και καταδικασμένοι να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε».

Το νομοσχέδιο όπως παρουσιάζεται από τα κυβερνητικά χείλη

Το νομοσχέδιο, παρουσίασε ο Κ. Χατζηδάκης, είναι ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, καθώς επιδιώκει τρία πράγματα:

- Ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών για τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος. «Υπενθυμίζω ότι λόγω των προσπαθειών που έγιναν από το 2019 είχαμε περιορισμό του λεγόμενου κενού ΦΠΑ περίπου στο μισό. Δεν το λες και λίγο, αλλά η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί», τόνισε.

- Συλλογή πληροφοριών για συναλλαγές που γίνονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών. «Η κυβέρνηση, ανεξάρτητα από την ευρωπαϊκή Οδηγία, είχε προχωρήσει σε αυτήν την κατεύθυνση τα προηγούμενα χρόνια και για αυτό ήδη μπορούμε να εισπράττουμε ετησίως περί τα 600 εκατ. ευρώ από αυτές τις πλατφόρμες ενώ προηγουμένως εισπράτταμε 60. Γεγονός που δείχνει και το μέγεθος της φοροδιαφυγής», ανέφερε ο υπουργός, επισημαίνοντας τις ποινές που προβλέπει το νομοσχέδιο για όσους δεν συνεργάζονται: πρόστιμα έως 500.000 ευρώ και διακοπή παρουσίας τους στην αγορά για τις πλατφόρμες, κλείσιμο του λογαριασμού, παρακράτηση πληρωμών και πρόστιμα για τους χρήστες. Υπογράμμισε δε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει πρόσθετη πρωτοβουλία για τον τρόπο φορολόγησης των εσόδων από τη συγκεκριμένη αγορά, επιδιώκοντας αφενός να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός και αφετέρου να μην υπονομευθεί με υπερβολικά μέτρα ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων η οποία καλύπτει σημαντικές τουριστικές ανάγκες της χώρας.

- Επιτάχυνση της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές η οποία -τόνισε ο κ. Χατζηδάκης- είναι η «ναυαρχίδα» των ρυθμίσεων για τη φοροδιαφυγή ενώ αποτελεί και αυτοδέσμευση της κυβέρνησης στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. «Το λέω προς όλους τους ενδιαφερόμενους, για να γνωρίζουν ότι δεν έχουμε κανένα περιθώριο ελαστικότητας. Θα κάνουμε ό,τι περνάει και δεν περνάει από το χέρι μας ώστε η διασύνδεση να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2024 διότι εκτός των άλλων η χώρα θα χάσει χρήματα αν δεν συνδεθούν», είπε. Υπογράμμισε επίσης τις ποινές που προβλέπονται για τους παραβάτες: πρόστιμα έως 200.000 ευρώ για τους παρόχους POS και έως 10.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που έχουν ακατάλληλα POS.

Τι ανέφερε για τις ρυθμίσεις στο ΤΑΙΠΕΔ

Ο υπουργός Οικονομίας έκανε αναφορά στις ρυθμίσεις για το ΤΑΙΠΕΔ, απαντώντας στις σχετικές αιτιάσεις της αντιπολίτευσης. Ειδικότερα:

* Για τον προσυμβατικό έλεγχο των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, σημείωσε ότι οι ίδιοι οι δικαστές του Συνεδρίου μέσω της Ένωσης τους τοποθετήθηκαν θετικά μέσω υπομνήματος τονίζοντας ότι ο έλεγχος αυτός δεν επιβάλλεται από το Σύνταγμα. «Δεν επιβάλλεται αλλά εμείς το κάνουμε. Θέλετε να επιστρέψουμε στο προηγούμενο καθεστώς;» διερωτήθηκε.

* Για τη δυνατότητα του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρά σε κινήσεις μέσω του Χρηματιστηρίου: είναι μια οριζόντια ρύθμιση με στόχο να έχει το ΤΑΙΠΕΔ περισσότερα όπλα, μεγαλύτερη ευελιξία και να εξασφαλίζεται μεγιστοποίηση του οφέλους για το Δημόσιο. Απευθυνόμενος ιδιαίτερα προς τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός έθεσε το ερώτημα: «Η ΔΕΗ όταν ήσασταν κυβέρνηση δεν ήταν στο ΤΑΙΠΕΔ και στο Χρηματιστήριο; Η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ το ίδιο; Για τα ΕΛΠΕ που λέτε ότι θα μειώσει η κυβέρνηση τη συμμετοχή του Δημοσίου, εσείς δεν ξεκινήσατε το 2018-2019 πρωτοβουλία για μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου; Δεν ήταν αυτό αποκρατικοποίηση; Τώρα σας πείραξε η ιδέα; Αναρωτιέμαι αν είμαστε στην ίδια χώρα και αν είστε το ίδιο κόμμα. Ελπίζω, όταν εκλέξετε αρχηγό θα επανέλθετε σε πιο κανονικά επίπεδα, αν και πάντοτε ρέπετε προς την υπερβολή και τη δημαγωγία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)