to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:34 | 28.03.2024

Πολιτική

Πρόταση μομφής: Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Σε συνεχή, σκληρή και τεκμηριωμένη κριτική των πεπραγμένων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με επίκεντρο φυσικά την απόπειρα συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών, προχωρούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά την εν εξελίξει συζήτηση επί της κοινής πρότασης μομφής στην Ολομέλεια της Βουλής.


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής, με διαρκές σφυροκόπημα στα πεπραγμένα της. Η διαρκής, και από την πρώτη στιγμή, απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών για το έγκλημα των Τεμπών, αλλά και το σκάνδαλο των υποκλοπών, η διαρροή προσωπικών δεδομένων (υπόθεση Ασημακοπούλου), όπως και η ευρύτερη πολιτική κριτική στην κυβερνητική πολιτική συνιστούν τον καμβά των παρεμβάσεων των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε ακόμη από τη συζήτηση επί της πρότασης μομφής:  Σ. Φάμελλος: «Ο πρωθυπουργός οφείλει να έλθει στη Βουλή και να απολογηθεί» - Ν. Παππάς επί της πρότασης μομφής: «Να παραιτηθείτε, για να ανασάνει η δημοκρατία και να μιλήσει ο λαός» - Θ. Τζάκρη: Η πρόταση δυσπιστίας εκφράζει την κραυγή αγωνίας όλης της κοινωνίας

Ακολουθούν οι παρεμβάσεις των βουλευτών  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η δημοσίευση ενημερώνεται διαρκώς:

Έλενα Ακρίτα: «Εδώ είστε κατηγορούμενοι και είμαστε ακόμα στην αρχή»

H βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Δικαιοσύνης Έλενα Ακρίτα, μιλώντας στην Ολομέλεια, στηλίτευσε αρχικά την προκλητική αλαζονεία, την έπαρση και το αίσθημα ιδιοκτησίας για τη χώρα και τους θεσμούς της που επιδεικνύουν στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας από τον Μάκη Βορίδη μέχρι τον Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέως και την Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην προσχηματική παραίτηση του πρώην υπουργού Κώστα Καραμανλή που τη διαδέχτηκε η άμεση επανεκλογή του στην εκλογική του περιφέρεια. Με τον Πρωθυπουργό άβουλο παρατηρητή αυτής της εξευτελιστικής διαδικασίας και ανήμπορο να αναγκάσει τον κ. Καραμανλή σε πραγματική αποχώρηση από την πολιτική.

Η Έλενα Ακρίτα θύμισε την καταδίκη ορόσημο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ζητήματα δημοκρατικών ελευθεριών και κράτους δικαίου, καταδίκη πρωτοφανής σε 45 χρόνια συμμετοχής της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Τι θα έλεγαν οι παπαγάλοι σας αν αυτό είχε συμβεί με άλλη κυβέρνηση;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε για εθνική χαίνουσα πληγή, για εθνικό λυγμό που συνεχίζει να προκαλεί η τραγωδία των Τεμπών. Ένα τέτοιο συλλογικό τραύμα η κυβέρνηση επέλεξε να το διαχειριστεί με αναίδεια, με παχύδερμη αδιαφορία και προκλητική πρόθεση κουκουλώματος. Που ξεκίνησε μάλιστα, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, αμέσως μετά την καταστροφή, όταν το αίμα ήταν ακόμα ζεστό.

«Μαζευτήκανε πολλά», ανέφερε η Έλενα Ακρίτα, όλο και λιγότεροι θα είναι περήφανοι για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την ώρα που στελέχη αυτή της κυβέρνησης θα ήθελαν να επιβάλλουν σε μητέρες σαν τη Μαρία Καρυστιανού ή τη Μάγδα Φύσσα ακόμα και το πώς θα πενθούν και πώς θα αγωνίζονται για δικαιοσύνη.

«Εδώ που ήρθατε είστε απολογούμενοι, είστε κατηγορούμενοι» είπε η Έλενα Ακρίτα απευθυνόμενη στα έδρανα της πλειοψηφίας. «Σήμερα ή αύριο θα λογοδοτήσετε και είμαστε ακόμα στην αρχή».

Ευ. Αποστολάκη: Χώρα και πολίτες πρέπει να προστατευθούν από την κυβερνητική αναλγησία

Ομιλία του βουλευτή Επικρατείας – Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ευάγγελου Αποστολάκη στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.

«Την ίδια ώρα που η κοινωνία βρισκόταν σε σοκ, την ίδια ώρα που τα συνεργεία, επιτελώντας το καθήκον τους, προσπαθούσαν να σώσουν ανθρώπινες ζωές, η Κυβέρνηση ξεκίνησε ευθύς εξαρχής την προσπάθεια συσκότισης και απόκρυψης. Πρόσφατα δημοσιεύματα αποδεικνύουν την αλλοίωση και παραχάραξη κρίσιμων διαλόγων. Ακολούθησε η εντολή για μπάζωμα του χώρου και μεταφορά των βαγονιών που οδήγησε στην αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος και στην καταστροφή πολύτιμων αποδεικτικών στοιχείων.»

«Πρέπει η χώρα και οι πολίτες να προστατευθούν από την κυβερνητική αναλγησία που ενορχήστρωσε τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών. Από την ίδια αυτή Κυβέρνηση, που και με βάσει το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει πλέον βυθίσει την χώρα σε σκάνδαλα. Οι υποκλοπές και η παρακολούθηση πολιτικών, υψηλόβαθμων στρατιωτικών, δημοσιογράφων και άλλων, η παράνομη χρήση και εξαγωγή τεχνολογίας παρακολούθησης, η επίθεση στις Ανεξάρτητες Αρχές και σε δικαστικούς που ενεργούν με γνώμονα το καθήκον τους. Είναι ενδεικτικά στοιχεία της υποχώρησης του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, και της δημιουργίας μια συνθήκης μη βιώσιμης για όλους τους δημοκράτες πολίτες, που παρακολουθούν την χώρα να αποσταθεροποιείται πολιτικά και ηθικά.»

«Ακούγεται συχνά από στελέχη της κυβερνητικής παράταξής, η φράση «ας αφήσουμε την δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της». Όμως η δικαιοσύνη για να κάνει την δουλεία της, χρειάζεται τα κατάλληλα εργαλεία. Η πρόταση δυσπιστίας της αντιπολίτευσης εκφράζει αυτήν ακριβώς την μομφή, ότι δηλαδή έχετε στερήσει από την δικαιοσύνη τα εργαλεία της δουλειάς της». Αναλυτικά η παρέμβαση του Ευάγγελου Αποστολάκη...

Αλ. Αυλωνίτης: Γιατί χειροκροτήσατε τον κ. Καραμανλή; Του αξίζει βραβείο για όσα έγιναν;

«Κατονομάστε τα συμφέροντα, που λέτε ότι κρύβονται πίσω από όλους εμάς που υπογράψαμε πρόταση δυσπιστίας. Γιατί δεν λέτε τα ονόματα και τα στοιχεία που έχετε; Απαντήστε κ. Βορίδη», είπε στην ομιλία του στη Βουλή, ο βουλευτής Κέρκυρας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης.

Εξαπέλυσε επίθεση για την μη ανάληψη ευθυνών και το κρύψιμο πίσω από ασυλίες των εμπλεκόμενων, στο έγκλημα των Τεμπών, υπουργών ενώ σχολίασε καυστικά την εμφάνιση του πρ. υπουργού Καραμανλή στη Βουλή. «Γιατί χειροκροτήσατε τον κ. Καραμανλή; Του αξίζει βραβείο για όσα έγιναν;» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Αλ. Αυλωνίτης επέκρινε την εξοργιστική εμμονή του Υπουργού Α. Γεωργιάδη να χαρακτηρίζει «δυστύχημα» το έγκλημα των Τεμπών, αναρωτώμενος πως επιμένει σε τέτοια θέση όταν έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη κατηγορούμενοι και έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις.

Γ. Γαβρήλος: Θεσμική εκτροπή σε όλα τα επίπεδα - Κράτος δικαίου, δημοκρατία, δικαιοσύνη, κοινωνία

Από το βήμα της Βουλής σήμερα, κατά την συζήτηση της Πρότασης Δυσπιστίας που κατατέθηκε από την Αντιπολίτευση, ο Γιώργος Γαβρήλος, βουλευτής Αργολίδας και Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, άσκησε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση, κατηγορώντας την για θεσμική εκτροπή σε όλα τα επίπεδα και σημειώνοντας ότι οι πολίτες ζητούν απαντήσεις για όλες τις πληγές που έχει αφήσει η διακυβέρνηση της ΝΔ στο Κράτος Δικαίου, στην Κοινωνία, στην Δικαιοσύνη και στην Δημοκρατία.

«Ο Υπουργός Επικρατείας μας είπε χθες μέσα σε μια ομιλία- σόου ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα από την Κυβέρνηση, όσον αφορά το μεγάλο σκάνδαλο των Τεμπών. Έχει απαντηθεί, λέει. Πρόκειται για ανθρώπινο λάθος. Αλήθεια, κ. Βορίδη, το πόρισμα που φέρατε στην Ολομέλεια της Βουλής για την υπόθεση των Τεμπών, απεικονίζει τα πραγματικά γεγονότα; Είσαστε ευχαριστημένος; Δώσατε απαντήσεις για τις πράξεις και τις παραλείψεις της Κυβέρνησης; Για την τηλεδιοίκηση που δεν λειτουργούσε; Για το μπάζωμα του χώρου της τραγωδίας; Η Εξεταστική Επιτροπή έκανε καλά τη δουλειά της; Γιατί αρνήθηκε να καλέσει σημαντικούς μάρτυρες προκειμένου να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη; Ή μήπως μόλις ξεκίνησε να έρθει ο φάκελος του εφέτη ανακριτή από τη Λάρισα στη Βουλή, κλείσατε άρον-άρον την Εξεταστική;

Εγκαλούμαστε και από τα όργανα της ΕΕ την Σύμβαση 717. Γιατί δεν δεχθήκατε την προανακριτική επιτροπή και γιατί, εκ των προτέρων, η Κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δε θα δεχθεί καμία άλλη επιτροπή που να διερευνά το έγκλημα των Τεμπών;»

Για όλα αυτά κάνουμε την πρόταση δυσπιστίας. Για να βγείτε στον ελληνικό λαό και να δώσετε απαντήσεις. Μην κρύβεστε άλλο πίσω από το 41%, Δεν υπάρχει πια αυτό το ποσοστό, ήδη πιέζεστε στις δημοσκοπήσεις. Αφήστε την αλαζονεία που σας διακατέχει και πείτε την αλήθεια». Αναλυτικότερα η τοποθέτηση του Γ. Γαβρήλου...

Όλγα Γεροβασίλη: Δυσπιστία για τη συγκάλυψη από το πρώτο δευτερόλεπτο της τραγωδίας

«Δεν θα επιτρέψουμε να εθιστούμε στην υπονόμευση του κράτους δικαίου» ανέφερε στην ομιλία της η Δ’ Αντιπρόεδρος της ΒτΕ και βουλεύτρια Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Γεροβασίλη, στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση.

“Την ώρα που το πανελλήνιο ήταν σοκαρισμένο, μόνη έγνοια κάποιων ήταν πώς θα παραπλανήσουν την κοινή γνώμη. Πώς θα οργανώσουν τη συγκάλυψη από το πρώτο κιόλας δευτερόλεπτο της τραγωδίας” τόνισε η Δ’ Αντιπρόεδρος της ΒτΕ και βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση. “Γι’ αυτό καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας. Γιατί το ποτήρι ξεχείλισε” δήλωσε και πρόσθεσε “Αλλά και γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών. Αντιθέτως, μόλις πριν λίγες ημέρες, δήλωσε ότι ‘ο σιδηρόδρομος είναι όσο ασφαλής μπορεί να είναι’. Μόνο αυτό έχει να πει ένα χρόνο μετά την τραγωδία, μετά τις τόσες διαβεβαιώσεις του για ασφαλή επανέναρξη των δρομολογίων”. Αναλυτικά η τοποθέτηση της Όλγας Γεροβασίλη...

Χρ. Γιαννούλης: Η προσφυγή στις κάλπες είναι πλέον μονόδρομος για τη χώρα

«Ζητάμε εκλογές γιατί από το 2019 το κράτος δικαίου δέχθηκε και δέχεται ισχυρότατα πλήγματα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ζητάμε εκλογές για να βγει στο φως η αλήθεια για το έγκλημα των Τεμπών, γύρω από το οποίο η κυβέρνηση έχει στήσει μία επιχείρηση συγκάλυψης.

Ζητάμε εκλογές για να μπει ένα τέλος στην αποδυνάμωση του ΕΣΥ, την απαξίωση της δημόσιας Παιδείας, τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος.

Ζητάμε εκλογές για να μπει ένα τέλος στη ξέφρενη κούρσα ακρίβειας και αισχροκέρδειας που έχουν φέρει σε απόγνωση τα νοικοκυριά.

Προσβάλουν τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ, όταν εμφανίζουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως θύμα οικονομικών συμφερόντων και Μέσων Ενημέρωσης».

Διονύσης Καλαματιανός προς Τριαντόπουλο: «Θα λογοδοτήσετε στη δικαιοσύνη;»

Κρίσιμα ερωτήματα προς τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Τριαντόπουλο για το έγκλημα των Τεμπών απηύθυνε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.

Στην τοποθέτησή του, επισήμανε τα εξής:

«Σας ακούσαμε κ. Τριαντόπουλε να λέτε για την ανάγκη να υπάρξει φως σε όλες τις πτυχές αυτού του εγκλήματος και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Φαντάζομαι δεν θα έχετε και πρόβλημα να απευθυνθείτε στη δικαιοσύνη και να αποδειχθεί ότι πράγματι έχετε όλα τα δίκαια του κόσμου. Θέλω, όμως, να σας ρωτήσω: Στις 7-3-2023, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, αναφέρατε ότι "το κομμάτι το επιχειρησιακό που τρέξαμε εκείνες τις ημέρες ήταν να προχωρήσει γρήγορα όλη η διαδικασία συλλογής και αποκατάστασης της περιοχής. Ένα έργο που έτρεξε σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με τις σιδηροδρομικές εταιρείες, με την Περιφέρεια κυρίως, με την Πυροσβεστική, με την αστυνομία αλλά και πάρα πολλούς ιδιώτες που ανακατεύτηκαν για να μπορέσει να αποκατασταθεί ο χώρος". Αυτά, λίγες ημέρες μετά το τραγικό δυστύχημα, μετά το έγκλημα αυτό και τον θάνατο 57 συμπολιτών μας. Επίσης, στο κανάλι TRT, κάνατε αντίστοιχες δηλώσεις για αποκατάσταση του χώρου.

Θα θέλαμε λοιπόν -αν μπορείτε- να μας πείτε, τι εννοούσατε αποκατάσταση του χώρου; Γιατί ο κ. Αγοραστός -σύμφωνα με καταγγελία που υπάρχει- σας είχε εμπλέξει προσωπικά ότι είχε λάβει εντολή από εσάς για να παρέμβει στον τόπο του εγκλήματος.  Γνωρίζετε πως η παραποίηση του τόπου του εγκλήματος είναι αυτοτελές αδίκημα.

Θα θέλαμε λοιπόν και σε αυτή τη διαδικασία που βρισκόμαστε να μας εξηγήσετε, σε ποια αποκατάσταση προβήκατε; Υπάρχει και καταγγελία ότι μεταφέρθηκαν 300 κυβικά χώματος από τον τόπο του εγκλήματος ενώ ακόμα υπήρχαν αγνοούμενοι. Μεταφέρθηκαν 30 φορτηγά χώμα από τον τόπο του εγκλήματος μέσα σε λίγες ημέρες από το  τραγικό αυτό δυστύχημα.

[...] Δυστυχώς, ο κ. Τριαντόπουλος, όχι μόνο απέφυγε να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα του Διονύση Καλαματιανού περί αποκατάστασης του χώρου του εγκλήματος, αλλά συνέχισε απαρέγκλιτα στο στρεβλό κυβερνητικό αφήγημα περί δήθεν πολιτικής εκμετάλλευσης του εγκλήματος των Τεμπών, προσθέτοντας ουσιαστικά πως δεν ευθύνεται για κάτι καθώς δεν συμμετείχε στις συνεδριάσεις του συντονιστικού ΣΟΠΠ.

Η τοποθέτηση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας προκάλεσε νέα αντίδραση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που ανέφερε τα εξής:

«Κύριε Τριαντόπουλε, δεν μου απαντήσατε τι εννοούσατε μιλώντας για αποκατάσταση, όπως, επίσης, ποιούς εννοείται ότι αποφάσισαν και έκαναν αυτά που έκαναν στον χώρο; Μήπως εννοείται τους επιχειρησιακούς; Γιατί ο Προϊστάμενος της Πυροσβεστικής σας έχει διαψεύσει, λέγοντας ότι ποτέ δεν έδωσε εντολή για εκχωμάτωση του χώρου και μεταφορά 300 κυβικών χώματος, όπως αναφέρεται σε καταγγελία. Ποιους εννοείτε, λοιπόν; Παράλληλα, όταν μιλάτε για δικαιοσύνη, εσείς είστε έτοιμος να πάτε κατευθείαν στη δικαιοσύνη; Το αποδέχεστε αυτό;», με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας να μην απαντά.

Διονύσης Καλαματιανός: «Φοβάστε κ. Καραμανλή, γι' αυτό κρύβεστε πίσω από την υπουργική ασυλία»

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης (27/3/2024), επισήμανε αρχικά πως «πράγματι σήμερα ελπίζαμε ότι ο κ. Καραμανλής θα ήταν περισσότερο ταπεινός, λιγότερο αλαζονικός, λιγότερο προπέτης, λιγότερο προκλητικός. Γιατί σήμερα δεν κρίνεται μόνο ο κ. Καραμανλής. Κρίνεται η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Μας βλέπουν όχι μόνο οι συγγενείς των θυμάτων, μας βλέπει ολόκληρη η Ελλάδα που ζητά να χυθεί άπλετο φως στο έγκλημα αυτό, να αποδοθούν ευθύνες, να τιμωρηθούν οι ένοχοι, να αποδοθεί δικαιοσύνη με λίγα λόγια».

Και ο Δ. Καλαματιανός επισήμανε:

«Και ήρθε ο κ. Καραμανλής εδώ και πάλι για να κουνήσει το δάκτυλο όπως έκανε λίγες ημέρες πριν συμβεί το έγκλημα αυτό. Ίδια συμπεριφορά ξανά. Και είπε και κάτι άλλο, ότι θέλει πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής και κατηγορητήριο. Μα υπήρξε και αίτημα σύστασης προανακριτικής επιτροπής από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη σύμβαση 717 και κατηγορητήριο από την Ευρωπαία Εισαγγελέα. Και η κυβερνητική πλειοψηφία -οι 158 Βουλευτές- αποφάσισε να τα απορρίψει.

Άρα, γιατί μας λέτε κ. Καραμανλή και κ. Βορίδη για αίτημα σύστασης προανακριτικής επιτροπής και κατηγορητήριο; Υπήρξαν και τα απορρίψατε, επιλέξατε να μην συσταθεί η προανακριτική και να μην λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη ο κ. Καραμανλής. Τον προστατέψατε, αυτό κάνατε.

Πως, λοιπόν, έρχεστε και λέτε ότι δεν κρύβεστε κ. Καραμανλή;  Προφανώς και  κρύβεστε πίσω από τις ψήφους και τη στήριξη των 158 Βουλευτών της ΝΔ. Άλλωστε ο κ. Βορίδης έχει δηλώσει ότι και την οποιαδήποτε άλλη αίτηση σύστασης προανακριτικής επιτροπής, η κυβερνητική πλειοψηφία θα την απορρίψει.

Και δεν απάντησε ο κ. Καραμανλής, γιατί αγνόησε τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων, τα εξώδικα των εργαζομένων που έλεγαν ότι υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας, ότι υπάρχει κίνδυνος δυστυχήματος και ότι θα θρηνήσουμε θύματα. Τα αγνόησε όλα αυτά. Αγνόησε την παραίτηση του κ. Κατσιούλη, του Πρόεδρου της επιτροπής ETCS. Αγνόησε την έγγραφη επιστολή παραίτησης του κ. Τσαλίδη το 2021, που πάλι μιλούσε για προβλήματα ασφαλείας. Αγνόησε το γεγονός ότι κάηκε ο υποσταθμός της τηλεδιοίκησης στη Λάρισα και δεν διορθώθηκε ποτέ, στα 3 χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ. Περαιτέρω, γιατί έβγαλε την υπουργική απόφαση που εκ των υστέρων νομιμοποιούσε την παράνομη πρόσληψη του μοιραίου σταθμάρχη; Γιατί δεν θέσπισε εθνικούς κανόνες ασφαλείας όπως όριζε ο Νόμος 4632 του 2019;

Ο κ. Καραμανλής έπρεπε να έρθει εδώ και να μιλήσει με ειλικρίνεια και παρρησία χωρίς υποκρισία, χωρίς υπεκφυγές. Καθαρά λόγια θέλει ο ελληνικός λαός. Να παραιτηθεί της βουλευτικής του ασυλίας και να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη. Θέλετε να κάνουμε δήλωση εδώ ότι θα συσταθεί προανακριτική επιτροπή και σε μια συνεδρίαση να παραπεμφθεί ο κ. Καραμανλής στη δικαιοσύνη; Ο ίδιος να το πει, για να είναι καθαρό το μέτωπό του χωρίς να υπάρχει καμία σκιά, κανένα άγος, όχι μόνο για τον ίδιο, για όλη την κυβέρνηση. Θα το κάνει; Αυτό είναι το ζήτημα. Τώρα, λοιπόν, απερίφραστη δήλωση ότι δεν κρύβετε πίσω από την υπουργική ασυλία και να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη. Θα έχει το θάρρος να το κάνει;

Και βεβαίως παραμένουν όλα τα θέματα για τα οποία έχουμε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Για τις προσβολές στο κράτος δικαίου, για τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών με τις παραποιημένες συνομιλίες προκειμένου  να υποστηρίξετε το αφήγημά σας ότι υπάρχει μόνο ανθρώπινο λάθος. Παραμένει η συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών, παραμένει η ακρίβεια η οποία τροφοδοτείται από την κυβέρνηση, παραμένει το ζήτημα της παραβίασης του Συντάγματος.

Μάλιστα λέτε για το άρθρο 86 του Συντάγματος. Τώρα σας έπιασε ο πόνος της τήρησης του Συντάγματος; Όταν πριν 2 εβδομάδες καταπατούσατε το άρθρο 16 του Συντάγματος για να λειτουργήσετε ιδιωτικά πανεπιστήμια στη Χώρα, τότε δεν υπήρχε Σύνταγμα; Τώρα υπάρχει για να προστατευθεί ο κ. Καραμανλής;».

Γ. Καραμέρος: «Οι παραιτήσεις για τα Τέμπη και οι έγγραφες προειδοποιήσεις στέλνουν πολιτικά πρόσωπα στο φυσικό δικαστή»

Σε μείζον ζήτημα για την εξέλιξη της συζήτησης στην πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης της ΝΔ ανήγαγε τη χθεσινή είδηση παραίτησης του Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων κ. Αθανάσιου Μπίνη, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Καραμέρος. 

«Αντιλαμβάνεστε ότι αν ευσταθεί η πληροφορία, θα θέλαμε να μας επιβεβαιώσετε ή να μας διαψεύσετε κι αν επιβεβαιώσετε να μας πείτε και τους λόγους παραίτησης  κι αν έχει γίνει δεκτή η παραίτηση αυτή» είπε χαρακτηριστικά, την ώρα που κορυφώνεται το πολιτικό και κοινωνικό δράμα, το οποίο προσπαθεί να αποφύγει η ΝΔ να γίνει και δικαστικό δράμα για την κυβέρνησή της.

Υπογράμμισε πως δεν πρόκειται για τη μοναδική παραίτηση, υπενθυμίζοντας στον Υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής για το δυστύχημα των Τεμπών κ. Δημήτρη Μαρκόπουλο πως προηγήθηκαν ο κ. Φίλιππος Τσαλίδης το 2021 πρώην βουλευτής Ροδόπης και Δ/νων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο οποίος μίλησε για τα κενά ασφαλείας στο σιδηρόδρομο χωρίς ποτέ να κληθεί στην εν λόγω Εξεταστική Επιτροπή, όπως και ο κ. Κώστας Σπηλιωτόπουλος πρώην Δ/νων Σύμβουλος του ΟΣΕ που παραιτήθηκε το Μάιο του 2020 με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό στην οποία προειδοποιούσε αντίστοιχα για τους σοβαρούς κινδύνους ατυχήματος.

«Να κατονομάσουμε το αδίκημα όπως μας ζητήσατε…είναι τουλάχιστον η παράλειψη, όταν εγγράφως υπήρχαν προειδοποιήσεις και το μόνο που δεν λέγονταν ήταν ο τόπος και ο χρόνος του δυστυχήματος» ανέφερε, ενώ επεσήμανε πως η δέσμευση του Πρωθυπουργού για διεθνή διαγωνισμό για τον ορισμό νέας διοίκησης του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

«Κανένας διεθνής διαγωνισμός δεν προχώρησε, ψέματα είπε ο κ. Μητσοτάκης… Δ/νων Σύμβουλος παραμένει μεταβατικά ο κ. Παλιός μέλος της ΝΔ με συμμετοχή σε γαλάζιες διοικήσεις, όπως και μεταβατικά επικεφαλής παραμένει στον ΟΣΕ ο κ. Παναγιώτης Τερεζάκης.

Αναφερόμενος στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη υποστήριξε πως δεν είπε κουβέντα κατά την τοποθέτησή του για την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., ενώ δεν διέψευσε το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» λέγοντας ότι δεν εξήχθη ένα μέρος του ηχητικού πριν αυτό φτάσει στην Τροχαία Λάρισας και επιπλέον ότι η ΕΛ.ΑΣ. παρέλαβε όπως σημειώνει η ίδια, τα ηχητικά αρχεία δύο 24ωρα μετά τη δημοσίευση της πρώτης συνομιλίας στην εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ». Παράλληλα εξήγησε πως η συνομιλία αυτή είναι αντικείμενο της Εξεταστικής Επιτροπής, στη σελίδα 313 του πορίσματος της ΝΔ, όπου καταγράφεται ο διάλογος του κ. Λάζαρου Τσαβδαρίδη βουλευτή της ΝΔ με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών κ. Παναγιώτη Παρασκευόπουλο.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Καραμέρος και αναφορικά με την ηθική και πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης στο πλαίσιο της προσπάθειας συγκάλυψης των πολιτικών ευθυνών του σιδηροδρομικού εγκλήματος των Τεμπών σημείωσε πως η ελληνική κοινή γνώμη και κοινωνία δεν θα ησυχάσει και δεν θα πειστεί από τη μεθόδευση να αποφευχθεί η ανάδειξη της αλήθειας και έως ότου οι πολιτικά υπεύθυνοι της τραγωδίας αυτής, φτάσουν ενώπιον του φυσικού τους δικαστή.

Β. Κόκκαλης: Σας φοβίζουν τα γεγονότα, επτά στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι υπάρχει συγκάλυψη

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από το βήμα της Bουλής ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αφορμή τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατατέθηκε μετά τις νέες αποκαλύψεις για το έγκλημα των Τεμπών.

Αναλυτικότερα η τοποθέτηση του κ. Κόκκαλη: «Γίνεται κουβέντα για ευθύνες πολιτικών, για ευθύνες του σταθμάρχη. Βέβαια ενώ σας αρέσουν οι δημοσκοπήσεις, αγνοείτε το γεγονός ότι το 70% των πολιτών θεωρεί ότι υπάρχει συγκάλυψη. Είναι γεγονός, κύριε Υπουργέ και κύριοι και κυρίες της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ότι η πρόταση δυσπιστίας δεν σας φοβίζει. Σας φοβίζουν όμως τα γεγονότα. Γιατί τα γεγονότα δεν μπορείτε να τα προβλέψετε και δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για αυτά.

Μας παρακολουθεί ο κόσμος, κύριε υπουργέ, κύριε Πλεύρη. Λέμε για ευθύνες. Να το πούμε όσο γίνεται πιο απλά; Να συμφωνήσουμε όλοι να ερευνηθεί ο Καραμανλής και οι υπόλοιποι από τη δικαιοσύνη; Διότι, αν το συμφωνήσουμε, νομίζω δεν υπάρχει κάποιος λόγος η δικαιοσύνη να πει το αντίθετο. Εάν το συμφωνήσουμε, δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε εδώ μια στείρα αντιπαράθεση «οι ποινικές ευθύνες» οι συγκεκριμένες ή άλλες.

Είναι ξεκάθαρο ότι προσπαθείτε -αυτό το κάνατε πάντα- να απαξιώσετε και αυτή την πρόταση δυσπιστίας. Έχετε πει τουλάχιστον είκοσι φορές τη φράση ότι «αυτά έχουν εξαντληθεί», τουλάχιστον είκοσι φορές. Μας κάνετε και χάρη δηλαδή που έρχεστε και απαντάτε. Αναφέρατε ότι δεν μας αρέσουν οι απαντήσεις που δίνετε. Αλήθεια, έχει απαντηθεί μέχρι και σήμερα και ειδικά από τον Πρωθυπουργό γιατί δεν έχουν θεσπιστεί εθνικοί κανόνες ασφαλείας, ενώ είχαν νομοθετηθεί από το 2019; Έχει απαντηθεί από τον κ. Μητσοτάκη γιατί ο κ. Καραμανλής κατήργησε το όριο ηλικίας στους σταθμάρχες; Γιατί την απόφαση του ΟΣΕ ενώ έπρεπε, όφειλε, σύμφωνα με τον κ. Χαλκιά, να την πετάξει στα σκουπίδια, αυτός την νομιμοποίησε;

Έχει απαντηθεί μέχρι και σήμερα γιατί ο σιδηρόδρομος δεν είναι ασφαλής; Το παραδέχτηκε ο κ. Μητσοτάκης πριν δέκα ημέρες. Έχει απαντηθεί γιατί ο κ. Μητσοτάκης και ποια ακριβώς εντολή έδωσε στον κ. Τριαντόπουλο; Ρωτήσατε, κύριε Βορίδη, πώς εμπλέκεται ο Μητσοτάκης. Ο κ. Τριαντόπουλος είπε επί λέξει: «Εγώ έτυχε με εντολή του Πρωθυπουργού να το διαχειριστώ, να βρεθώ στο σημείο για πέντε ημέρες». Είναι ξεκάθαρα η εντολή του Πρωθυπουργού.

Επειδή λέτε «αρωγή», είπε επί λέξει: «Η ολοκλήρωση των ερευνών, η ταυτοποίηση των θυμάτων, η ενημέρωση των συγγενών, η αποκατάσταση του πεδίου». Αυτό αρωγή το βαφτίζετε; Αρωγή η αποκατάσταση του πεδίου. Είναι ξεκάθαρο. Ο κ. Τριαντόπουλος είπε ότι «ήρθα κατ’ εντολή του κ. Μητσοτάκη», όπως και ο κ. Γεραπετρίτης. Απαντήθηκε μέχρι και σήμερα γιατί προστατεύετε τον κ. Τερεζάκη;

Για το πρωτοσέλιδο του Βήματος ειπώθηκε ότι είναι ή fake news ή μπαγιάτικα. Πράγματι, πάνω στις συνομιλίες, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας την επόμενη ημέρα, στήθηκε το βασικό κυβερνητικό αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους. Ξέρετε, όμως, τι είναι πιο επικίνδυνο εδώ; Γιατί λέτε ότι τα έχετε δώσει στη δικαιοσύνη. Αυτά τα οποία έχει δώσει η δικαιοσύνη είναι αντίγραφα.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας το Σάββατο το βράδυ το λέει ξεκάθαρα: «Από το αρχείο που τηρείται στην υπηρεσία μας προκύπτει ότι από 2/3/2023 απεστάλησαν ηλεκτρονικά αρχεία με καταγραφές συνομιλιών σε usb». Φλασάκι! Και η Αστυνομία το έστειλε στη δικαιοσύνη στις 4/3. Ο σκληρός δίσκος δεν ξέρει κανείς πού είναι και γι’ αυτό έχει ζητηθεί η εργαστηριακή πραγματογνωμοσύνη. Και ο πρώτος ύποπτος οργανισμός εκείνο το βράδυ ήταν ο ΟΣΕ και ο ΟΣΕ φρόντισε να έχει πρόσβαση στις συνομιλίες μηχανοδηγών και σταθμαρχών. Ο ΟΣΕ –επαναλαμβάνω- το φρόντισε. Και στον ΟΣΕ, όπως ο κ. Τερζάκης ήταν και τότε, είναι και τώρα αναβαθμισμένος. Σε απάντηση σε όσους λένε τι έχει να κρύψει η Κυβέρνηση.

Για το έγκλημα των Τεμπών έχουμε μια οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης και από την αρχή αλλά και αμέσως μετά. Το επιχείρημα ότι κάνουμε πολιτική εκμετάλλευση είναι αστείο. Δηλαδή, ο κ. Μαρακάκης είναι ΣΥΡΙΖΑ; Την προηγούμενη εβδομάδα προέβη στην αποκάλυψη για τα τριάντα φορτηγά χώμα. Ο κ. Ηλιόπουλος, ο δικηγόρος, είναι ΣΥΡΙΖΑ; Προέβη στην αποκάλυψη ότι τριάντα φορτηγά χώμα πάρθηκαν από το πεδίο. Ο κ. Κοκοτσάκης, ο πραγματογνώμονας, είναι ΣΥΡΙΖΑ; Συνωμότησαν όλοι αυτοί και το πόρισμα τους το προσκόμισαν στην αντιπολίτευση και η αντιπολίτευση εκμεταλλεύεται πολιτικά το θέμα, για να σας πλήξει; Αυτό θέλετε να πείτε; Αυτό είναι το σόου θρασύτητας και υποκρισίας; Έχετε ξεπεράσει ειλικρινά κάθε όριο. Δεν μπορώ να βρω μια λέξη, για να χαρακτηρίσω το πώς ειλικρινά συμπεριφέρεστε.

Θα ήθελα να συνταχθείτε με αυτό το οποίο λέει η δικαιοσύνη. Λέει η δικαιοσύνη ότι έγινε μια παράνομη πράξη, το μπάζωμα, και εσείς λέτε επιχειρησιακές ανάγκες. Εγώ ως πολίτης γιατί να πιστέψω εσάς και όχι τη δικαιοσύνη; Βλέπουμε ότι έγινε αλλοίωση των συνομιλιών. Αντί να πείτε από χτες, από προχθές «Έλα εδώ, κύριε Τερεζάκη, τι έχεις να πεις; Ακόμα στη θέση σου είσαι;», τον στηρίζετε. Αντί να το πείτε αυτό, τολμάτε και λέτε ότι εκμεταλλευόμαστε πολιτικά το έγκλημα των Τεμπών. Να σας θυμίσω, όμως, κύριε Υπουργέ, και κάτι τελευταίο που είπατε σε σχέση με τη Σύμβαση 717. «Είναι μεγάλο άλμα», είπε ο Πρωθυπουργός, «να λέμε ότι φταίει η 717». Εσείς τι λέγατε; «Δεν μπορώ να το διανοηθώ» λέγατε. Τώρα το έχετε διανοηθεί; Ότι έχει αιτιώδη συνάφεια η 717 με το επελθόν…» κατέληξε ο κ. Κόκκαλης.

Χ. Μαμουλάκης: Η προσπάθεια συγκάλυψης της Κυβέρνησης ΝΔ αποκαλύφθηκε, οι ένοχοι πρέπει να λογοδοτήσουν

 «Ποιος πήρε το υλικό το πρώτο 24ωρο από τον ΟΣΕ; Ποιος το χρησιμοποίησε; Ποιος το διένειμε στα ΜΜΕ; Δυο μέρες τώρα, κανένας από την πλευρά της ΝΔ δεν απάντησε».

Σε υψηλούς τόνους και αναδεικνύοντας όλα τα στοιχεία που δείχνουν την αγωνιώδη προσπάθεια της Κυβέρνησης της ΝΔ να συγκαλύψει το έγκλημα των Τεμπών, πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση του Τομεάρχη Υποδομών & Μεταφορών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.

Ο Χάρης Μαμουλάκης ξεκίνησε την ομιλία του επισημαίνοντας την πολλαπλή και ετερόκλητη παρεκτροπή του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, που ανήγγειλε την παράταση των ανακρίσεων που ήδη έχουν συμπληρώσει ένα χρόνο, με πρόσχημα τα εύφλεκτα υλικά της αμαξοστοιχίας. «Είπατε ότι η ανάκριση είναι δύσκολη, αλλά διεξάγεται με υποδειγματικό τρόπο. Σας έχω νέα κ. Φλωρίδη. Τίποτα δεν θα ήταν δύσκολο για την ανάκριση, αν δεν είχατε τον Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής που είχατε, ο οποίος ασκούσε διαρκώς και αενάως πολιτικό bullying. Τίποτα δεν θα ήταν δύσκολο για την ανάκριση, αν δεν είχαν αποκλειστεί ουσιώδεις μάρτυρες και επαΐοντες του αντικειμένου, πραγματογνώμονες των οικογενειών των θυμάτων. Τίποτα δεν θα ήταν δύσκολο για την ανάκριση, αν δεν έδιναν εντολή στον τότε Περιφερειάρχη για την περίφημη επίχωση, το μπάζωμα αλλά και την εκσκαφή. Τίποτα δεν θα ήταν δύσκολο αν δεν εξέταζαν, χωρίς να περιμένουν καν τη δικογραφία. Τίποτα δεν θα ήταν δύσκολο αν δεν έκλειναν άρον – άρον την εξεταστική, μια μέρα πριν σταλεί η δικογραφία από το Εφετείο Λάρισας.».

Ο Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έκανε αναφορά στην προσπάθεια δικαιολόγησης του μπαζώματος και των εκσκαφών στον τόπο της τραγωδίας, αναφέροντας ότι ο ίδιος βρέθηκε στο σημείο και με την ιδιότητα του πολιτικού μηχανικού, επισημαίνοντας ότι: «Έγινε προσπάθεια εκσκαφής από το πρώτο 24ωρο. Το λένε οι πραγματογνώμονες. Τα προϊόντα εκσκαφής μετακινήθηκαν όπως μετακινήθηκαν με την απευθείας ανάθεση των 647.000 ευρώ και τοποθετήθηκαν σε σημείο μη εγκεκριμένο από τις αρχές. Η επίχωση, το μπάζωμα, δεν επήλθε μόνο με γεώδες έδαφος και σκύρα αλλά και με προσμίξεις ώστε δήθεν να σταθεροποιηθεί το έδαφος. Τι μεγάλο ψέμα αυτό περί αγωγού φυσικού αερίου. Κανένα δίκτυο δεν περνάει κάτω από τον αγροτικό δρόμο και το ξέρατε αυτό από τον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, τη ΔΕΣΦΑ. Είναι ψέμα και πρέπει να ανακαλέσετε.».

Στη συνέχεια ο Χάρης Μαμουλάκης, απεύθυνε μια σειρά ερωτημάτων προς τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη που εκκίνησε την κοινοβουλευτική διαδικασία και αναρωτήθηκε «τι νέο υπάρχει στην υπόθεση». «Ποιος πήρε το υλικό το πρώτο 24ωρο από τον ΟΣΕ; Ποιος το χρησιμοποίησε; Ποιος το διένειμε στα ΜΜΕ; Αυτά τα ερωτήματα είναι επί τάπητος και χρήζουν απαντήσεως. Δυο μέρες τώρα, κανένας από την πλευρά της ΝΔ δεν απάντησε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάρης Μαμουλάκης, προσθέτοντας: «Δεν είναι μόνο η λίστα Πέτσα, που σε οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα θα προκαλούσε την έκπτωση της Κυβέρνησης. Δεν είναι μόνο οι υποκλοπές που υπάρχουν εδώ και ένα και πλέον χρόνο. Δεν είναι μόνο η υποκλοπή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων από την κα Κεραμέως για δεύτερη φορά, μετά τη θητεία της στο Υπουργείο Παιδείας. Δεν είναι μόνο τα Τέμπη. Είναι όλα αυτά μαζί. Και ξέρετε, η πολιτική σώρευση, προκαλεί και το πολιτικό άλμα. Και το άλμα είναι το δικό σας στο κενό. Και γι’ αυτό ζητάμε την έκπτωση της Κυβέρνησης, υποστηρίζοντας θεσμικά την πρόταση δυσπιστίας, αλλά και πολιτικά. Αυτές οι εκτροπές δεν μπορεί να συνεχίζονται.».

Ο Χάρης Μαμουλάκης επεσήμανε και τις ευθύνες του Κώστα Καραμανλή στο έγκλημα των Τεμπών, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να εξετάζεται από την Δικαιοσύνη, αλλά η Κυβέρνηση τον καλύπτει με κάθε δυνατό τρόπο. «Αν επιθυμείτε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, ιδού η Ρόδος. Να κινηθείτε κατάλληλα για τον μοιραίο Υπουργό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας ο Χάρης Μαμουλάκης, τόνισε: «Όλα αυτά που συμβαίνουν, η αγοραστική δύναμη των πολιτών είναι στα τάρταρα στην προτελευταία θέση στην Ε.Ε., η ακρίβεια καλπάζει, τα καρτέλ κάνουν πάρτι με μια Κυβέρνηση τροχονόμο, η υγεία και η παιδεία καταποντίζονται. Και φυσικά παραβιάζετε ευθέως και προσβάλλετε με τον πιο βάναυσο τρόπο το Σύνταγμα, με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Για όλα αυτά μαζί λοιπόν, για όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα και σε εσάς ως Κυβέρνηση, μια φράση και προτροπή: Καλύτερα ένα άθλιο τέλος παρά μια αθλιότητα χωρίς τέλος».

Κ. Νοτοπούλου: Πράξεις και παραλείψεις. Αυτές προσπαθείτε να κρύψετε.

Στα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης της ΝΔ και του αρμόδιου Υπουργείου που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη αναφέρθηκε η βουλεύτρια Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

"Αυτές είναι οι ευθύνες του εγκλήματος. Πράξεις και παραλείψεις. Αυτές προσπαθείτε να κρύψετε. Δε στέκεστε στο ύψος της πολιτικής σας ευθύνης”.

«Την ώρα που ολόκληρη η ελληνική κοινωνία υποκλίνεται μπροστά στο μεγαλειώδη αγώνα των συγγενών των θυμάτων για απόδοση δικαιοσύνης, πώς μπορείτε να αποφασίζετε να μη διερευνηθούν οι ευθύνες των Υπουργών σας» είπε και τόνισε πως οι Υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ δεν στέκονται στο ύψος της πολιτικής ηθικής. «Δεν στέκεστε στο ύψος που αρμόζει σε κάθε υπουργό βουλευτή πολιτικό. Αυτό της ανάληψης ευθύνης, της υπεράσπισης των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους Δικαίου, της υπεράσπισης της Δημοκρατίας».

«Πώς μπορείτε να κρύβεστε πίσω από διαχρονικές ευθύνες όταν ήσασταν στο τέλος της κυβερνητικής σας θητείας όταν συνέβη το τραγικό δυστύχημα; Όσα και να μπαζώσετε, όσα κι αν κουκουλώσετε η αλήθεια θα έρθει στο φως. Θα βγει στην επιφάνεια. Και είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε την αλήθεια. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε αυτό τον αγώνα για την αλήθεια, για να συνεχίσει να υπάρχει η ελπίδα του ελληνικού λαού, για ένα κράτος και μια κοινωνία δικαιοσύνης, δημοκρατίας και αλληλεγγύης» ανέφερε.

"Είχα την ελπίδα,  οι Υπουργοί της Ν. Δ.,  και κυρίως οι πρώην Υπουργοί της Ν. Δ., που εμπλέκονται στο δυστύχημα των Τεμπών, ο κ. Καραμανλής, ο κ. Καραγιάννης, ο κ. Τριαντόπουλος, θα ζητούσαν, έστω για τον εαυτό τους, διερεύνηση, πιθανών ευθυνών τους. Περίμενα να σεβαστούν έστω και τώρα τη μνήμη των θυμάτων, το αίτημα των συγγενών τους και ολόκληρου του ελληνικού λαού για Δικαιοσύνη. Είχα μια ελπίδα ότι θα ακούγαμε μια απάντηση στα τραγικά ερωτήματα. Ποιος ευθύνεται για τη μονταζιέρα”;

Η Κατερίνα Νοτοπούλου έθεσε ερωτήματα σχετικά με τα ηχητικά στοιχεία τα οποία από την πρώτη κιόλας στιγμή χρησιμοποιήθηκαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για να στοιχειοθετήσουν το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους αλλά και στην εντολή για τη μεταφορά των χωμάτων που δόθηκε λίγες ώρες μετά το τραγικό δυστύχημα.

«Ποιος έδωσε εντολή για την μεταφορά χωμάτων, μαζί με τα στοιχεία της τραγωδίας, τις πρώτες ώρες μετά το δυστύχημα πριν καν βρεθούν οι σοροί των ανθρώπων;

Ποιος έδωσε και σε ποιους τα ηχητικά στοιχεία;

Ποιος ευθύνεται για τη μονταζιέρα με τους διαλόγους, που επικαλέστηκε ο κ. Μητσοτάκης στο διάγγελμα του;

Γιατί στην εξεταστική επιτροπή αποκλείσατε κρίσιμους μάρτυρες;

Γιατί η κυβέρνηση αρνήθηκε τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη;

Γιατί δεν απαντά κανείς επιτέλους στο τι κουβαλούσε η άλλη αμαξοστοιχία; Για τα εύφλεκτα υλικά».

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στις σοβαρές παραλείψεις της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου που ενώ γνώριζε πως δεν υπήρχαν τα συστήματα ασφαλείας δεν φρόντισε να επιδιορθωθεί το παλιό σύστημα τηλεδιοίκησης της Λάρισας, δεν διατήρησε το δευτεροβάθμιο κέντρο της Καρόλου, δεν ενεργοποίησε το GSMR, δεν έλαβε πρόσθετα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία του σιδηροδρόμου .

Δεν έβαλε περισσότερους έμπειρους σταθμάρχες στους σταθμούς, δεν μείωσε τις ταχύτητες των συρμών, δεν διασφάλισε την ασφαλή λειτουργία σε διπλή γραμμή.

Μνημείο Κυνισμού η ομιλία Καραμανλή

Η Κατερίνα Νοτοπούλου αναφέρθηκε στην ομιλία του κ. Καραμανλή στη Βουλή, χαρακτηρίζοντάς την "μνημείο κυνισμού, αναισθησίας , αναλγησίας και παράδειγμα πρόκλησης στο συλλογικό αίσθημα και την κοινή λογική", παράλληλα σχολίασε και τη στάση των βουλευτών της κυβέρνησης της ΝΔ που αντί να ζητούν να χυθεί άπλετο φως, αντί να ζητούν την απόδοση δικαιοσύνης για τις 57 ψυχές, καταχειροκρότησαν τον πρώην Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών που κρύφτηκε πίσω από το Νόμο περί ευθύνης των Υπουργών.

«Αντί να δεσμευτείτε για τη διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών εμπλεκόμενων Υπουργών με βάση τις μηνύσεις συγγενών να δεσμευτείτε δηλαδή για την αποδοχή προανακριτικής δυο ημερών τι κάνατε; Χειροκροτήσατε  τον Καραμανλή ».

"Δεν είμαστε όλοι ίδιοι" είπε.

Αναφέρθηκε στο αίτημα του πρώην Υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη, που αιτήθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής σύμφωνα με το Σύνταγμα τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής με τη συμμετοχή ανώτατων δικαστών για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών του προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της Δικαιοσύνης.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου μίλησε για το Κράτος Δικαίου που συστηματικά παραβιάζεται στην Ελλάδα,

για την 107η θέση της Ελλάδας στην ελευθερία του Τύπου, για την παρεμπόδιση του έργου των ανεξάρτητων αρχών, για την παρακολούθηση πολιτικών δημοσιογράφων και πολιτών από το predator, με ευθύνη του Πρωθυπουργού.

Κουρελόχαρτο το Σύνταγμα

Είναι η κυβέρνηση της ΝΔ τόνισε η Κ. Νοτοπούλου που δεν δίστασε να κουρελιάσει το Σύνταγμα για να ιδιωτικοποιήσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση, να διαλύσει το ΕΣΥ προς όφελος των ιδιωτών, να γονατίσει την ελληνική κοινωνία με την ακρίβεια , να δυσφημήσει  τη χώρα στο εξωτερικό.

Η κυβέρνηση που έκανε ακόμη και το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να εκδώσει ψήφισμα για το κράτος Δικαίου και την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα και ενώ το έγκλημα των Τεμπών παραμένει ανοιχτή υπόθεση στην Επιτροπή Αναφορών της ΕΕ, οι γαλάζιοι βουλευτές ενοχλούνται από την Ευρωπαία εισαγγελέα που καταγγέλλει εμπόδια στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Για τους Υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ τόνισε:

«Δεν στέκεστε στο ύψος που αρμόζει σε κάθε υπουργό βουλευτή πολιτικό.

Αυτό της ανάληψης ευθύνης,
της υπεράσπισης των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους Δικαίου,
της υπεράσπισης της Δημοκρατίας,
στο ύψος της πολιτικής ηθικής.»

Θ. Ξανθόπουλος: Δεν πάει άλλο - Η πρόταση μομφής εκφράζει την αγωνία μας για την ποιότητα της δημοκρατίας

“Τα προβλήματα είναι πολύ σοβαρά. Αισθανόμαστε αγωνία για την ποιότητα της δημοκρατίας, την καταστρατήγηση των αρχών του κράτους δικαίου, την καθεστωτική αντίληψη που διέπει την κυβέρνηση και τους συνεργάτες της. Και η πρόταση μομφής λέει ότι δεν πάει άλλο”, τόνισε σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Απαντώντας στον υπουργό Άμυνας, Ν. Δένδια, ο Θ. Ξανθόπουλος σημείωσε: ¨Έχουμε και οφείλουμε να έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Κυρίως, όμως, οφείλουμε να λαμβάνουμε μέτρα για την ελευθεροφροσύνη των δικαστών. Αλλά η πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση είναι μια αμιγώς πολιτική διαδικασία.”

Και συμπλήρωσε: “Δεν απαντάτε στην αλυσίδα των γεγονότων που ώθησαν στην κατάθεση της πρότασης μομφής. Έχουμε πολλαπλά ζητήματα παραβίασης του κράτους δικαίου. Είτε αφορά τις υποκλοπές, είτε τη διαρροή προσωπικών δεδομένων, είτε αφορά τις Ανεξάρτητες Αρχές, είτε την αδιανόητη παρέμβαση στο ηχητικό υλικό του ΟΣΕ για να εξυπηρετηθεί η πρωθυπουργική στρατηγική που μιλά για ανθρώπινο λάθος”. Αναλυτικά η παρέμβαση του Θ. Ξανθόπουλου...

Ν. Παππάς: «Στο θέμα της συγκάλυψης των Τεμπών, η Ν.Δ. έχει χάσει 90 - 10 στην κοινωνία»

«Ποιος πήρε τα ηχητικά, πώς έλεγε ο Μητσοτάκης μέσα σε λίγες ώρες για ανθρώπινο λάθος;» το ερώτημα που θέτει ο Ν. Παππάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μιλώντας στην ΕΡΤ και στο Talk Radio 989

«Η πρόταση δυσπιστίας ξετυλίγεται γύρω από τον άξονα της παραβίασης των αρχών του Κράτους Δικαίου. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει περιπέσει σε πολλές αμαρτίες, οι οποίες έχουν καταγραφεί και από το Ευρωκοινοβούλιο και από την Κομισιόν και από την Ευρωπαία Εισαγγελέα», τόνισε ο Νίκος Παππάς, μιλώντας στο Talk Radio 989 και τον Τάκη Χατζή.

Όπως εξήγησε, στη συζήτηση της πρότασης που ξεκίνησε εχθές, «οι βασικές πτυχές, οι οποίες αναδείχθηκαν, ήταν τα θέματα των παρακολουθήσεων, για τα οποία έχει και προσωπική ευθύνη ο κ. Μητσοτάκης και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εγγύηση ότι δεν παρακολουθούνται πολιτικοί, υπουργοί, δημοσιογράφοι και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ήταν τα ζητήματα της διαρροής των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων. Και ήταν, βεβαίως, και το έγκλημα των Τεμπών, όπου έχει ξεδιπλωθεί μία τεράστια προσπάθεια συγκάλυψης με μαέστρο τον Κ. Μητσοτάκη». Αναλυτικά η τοποθέτηση του Νίκου Παππά...

Γιώργος Η. Παπαηλιού: Η πρόταση δυσπιστίας απευθύνεται και στρέφεται κατά της κυβέρνησης της ΝΔ του «συστήματος Μητσοτάκη»

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, είπε:

Η χώρα μας βιώνει μια σοβαρότατη θεσμική κρίση, κρίση του κράτους δικαίου, της δικαιοσύνης  και εν τέλει της δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα, αρκεί να εξυπηρετήσει ίδια συμφέροντα, να επωφεληθεί των πλεονεκτημάτων της εξουσίας, προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία.

Καταπατά το Σύνταγμα, απαξιώνει τη Βουλή και τις συνταγματικά ή νομοθετικά κατοχυρωμένες Ανεξάρτητες Αρχές, επιχειρεί τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης και γενικότερα  λειτουργεί με αντιθεσμικό και εν τέλει αντιδημοκρατικό τρόπο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ του «συστήματος Μητσοτάκη» έχει γίνει «φίρμα» στην Ευρώπη και διεθνώς, με τα σκάνδαλα των απευθείας αναθέσεων ύψους πολλών τρις, των υποκλοπών, της διαρροής προσωπικών δεδομένων, του εγκλήματος των «Τεμπών».

Στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτυπώνονται και εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για την κρίση του κράτους δικαίου, των δημοκρατικών θεσμών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην  Ελλάδα.

Ο θεσμικός και όχι μόνον κατήφορος στον οποίο κατρακυλά δεν έχει τελειωμό.

Η ΝΔ στερείται ηθικής νομιμοποίησης και οσονούπω θα απονομιμοποιηθεί και πολιτικά.

Μιλώντας στην Ολομέλεια  της Βουλής, για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, είπε, μεταξύ των άλλων τα εξής :

Ρώτησε ο κ. Βορίδης, κατά τίνων στρέφεται η πρόταση δυσπιστίας.

Δεδομένου, ότι, επί της διακυβέρνησης της ΝΔ,  όλες οι εξουσίες, σε όλα τα επίπεδα, συνιστούν ένα ενιαίο σύμπλεγμα που υπάγεται στο Μέγαρο Μαξίμου,  η πρόταση δυσπιστίας απευθύνεται και στρέφεται κατά της κυβέρνησης της ΝΔ του «συστήματος Μητσοτάκη».

Η χώρα μας βιώνει μια σοβαρότατη θεσμική κρίση (κρίση θεσμών), κρίση του κράτους δικαίου, της δικαιοσύνης  και εν τέλει της δημοκρατίας, κρίση που η ΝΔ δημιούργησε και καλλιεργεί από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, το 2019.

Έχει γίνει  φανερό πλέον  σε όλους, ότι αυτή η κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κύρ. Μητσοτάκη δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα, αρκεί να εξυπηρετήσει ίδια συμφέροντα, να επωφεληθεί των πλεονεκτημάτων της εξουσίας, προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία. Δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να καταπατά το Σύνταγμα, να απαξιώνει τη Βουλή και τις συνταγματικά ή νομοθετικά  κατοχυρωμένες Ανεξάρτητες Αρχές, να επιχειρεί τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης και γενικότερα   να λειτουργεί με αντιθεσμικό και εν τέλει αντιδημοκρατικό τρόπο.

Η πρωτοφανής αυτή απαξίωση του κράτους δικαίου και των θεσμών από την κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η διακυβέρνηση της χώρας δεν μπορεί να αφεθεί άλλο στα χέρια μιας κυβέρνησης, η οποία συστηματικά υπονομεύει τη δημοκρατία και τους θεσμούς και που, στον βωμό της διατήρησης της εξουσίας και της προστασίας των στελεχών της από τη λογοδοσία και τον έλεγχο παράνομων πράξεων, δεν διστάζει να υπονομεύσει οποιαδήποτε προσπάθεια διαλεύκανσης μιάς πολύνεκρης τραγωδίας-ενός «εγκλήματος», συγκαλύπτοντάς το, χειραγωγώντας και αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη. Η κυβέρνηση της ΝΔ του «συστήματος Μητσοτάκη» έχει γίνει «φίρμα» στην Ευρώπη και διεθνώς, με τα σκάνδαλα των απευθείας αναθέσεων ύψους πολλών τρις, των υποκλοπών, της διαρροής προσωπικών δεδομένων, του εγκλήματος των «Τεμπών» (συγκεκριμένες παραλείψεις του τότε Υπουργού Μεταφορών (αγνόηση των προειδοποιήσεων για τον κίνδυνο επέλευσης σοβαρών δυστυχημάτων,   καταστροφή και μη αποκατάσταση   της Τοπικής Τηλεδιοίκησης, κατάργηση του δευτεροβάθμιου κέντρου ελέγχου στην οδό Καρόλου, τοποθέτηση του σταθμάρχη χωρίς να έχει τα προβλεπόμενα νόμιμα προσόντα κ.α.), απόρριψη του αιτήματος να συσταθεί Προκαταρκτική Επιτροπή, άρνηση να λειτουργήσει με τρόπο αντικειμενικό, πλήρη και αποτελεσματικό η Εξεταστική Επιτροπή, αποχωμάτωση και επιχωμάτωση-«μπάζωμα» του χώρου, παραποίηση αποδεικτικών στοιχείων, κ.α.

Και όλα αυτά, για  να διασφαλιστεί η πολιτική επιβίωσή της.    

Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται αυτή την κυβέρνηση, και μέσω αυτής της έλλειψης εμπιστοσύνης, δυστυχώς δεν εμπιστεύονται ούτε τους θεσμούς, τη δικαιοσύνη και συνολικά την πολιτική.

Η διαπλοκή της εξουσίας του «συστήματος Μητσοτάκη» με τους θεσμούς, η κατάλυση της διάκρισης των εξουσιών – «τον κρατάμε μέσα» είπε η «λανθάνουσα γλώσσα» που «ταληθή λέγει» του  κ. Βορίδη, για την προφυλάκιση του σταθμάρχη –  και η υπαγωγή όλων στο «επιτελικό κράτος» του Μεγάρου Μαξίμου, έχει οδηγήσει τη χώρα να διοικείται από ένα «επιτελικό παρακράτος» στο οποίο όλες οι εξουσίες υπάγονται και υποτάσσονται  στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Η δε διαφθορά έχει πλέον συστημικά χαρακτηριστικά και δεν αποτελεί συγκυριακό φαινόμενο.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτυπώνονται και εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για την κρίση του κράτους δικαίου, των δημοκρατικών θεσμών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην  Ελλάδα.

Σε αυτό το περιβάλλον-το πλαίσιο εντάσσεται και η τραγωδία-το «έγκλημα» των Τεμπών.

Αυτό και η αποκάλυψη του οργανωμένου σχεδίου συγκάλυψης, αποδεικνύει  το πόσο επικίνδυνη είναι η κυβέρνηση της ΝΔ του «συστήματος Μητσοτάκη» την κοινωνία, τη χώρα, την ίδια τη δημοκρατία.

Έχει φτάσει στο σημείο να απαξιώνει και να λοιδορεί ακόμη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, το Συμβούλιο της Ευρώπης,  όταν δεν της αρέσουν αυτά που λένε, όταν επιτελούν τη θεσμική αποστολή τους και αναζητούν την αλήθεια.

Ο θεσμικός και όχι μόνον κατήφορος στον οποίο κατρακυλά δεν έχει τελειωμό.

Ως αξιωματική αντιπολίτευση και ως εκλεγμένοι βουλευτές έχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε το κράτος δικαίου και εν τέλει το ίδιο το Σύνταγμα, τη Δημοκρατία.

Για όλους αυτούς τους λόγους, υποβλήθηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Η ΝΔ στερείται ηθικής νομιμοποίησης, και οσονούπω θα απονομιμοποιηθεί και πολιτικά.

Γ. Πούλου: «Μην κρύβεστε! Απολογηθείτε στους πολίτες για τα καταστροφικά αποτελέσματα των πολιτικών σας!»

Στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής για την Πρόταση Δυσπιστίας η βουλευτής Βοιωτίας και Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώτα Πούλου τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί για όλα τα συσσωρευμένα και άλυτα προβλήματα που ταλανίζουν τους Έλληνες πολίτες. Για την κατάσταση της οικονομίας, για το ναυάγιο στις επενδύσεις, την ανεξέλεγκτη ακρίβεια, την υφαρπαγή της περιουσίας των πολιτών από τις τράπεζες και τα funds, τo καταστροφικό κόστος παραγωγής που έχει γονατίσει τους αγρότες, την απαξίωση της δημόσιας παιδείας και υγείας.

Οφείλει να απολογηθεί για το διπλό έγκλημα των Τεμπών, με τις παραλείψεις που οδήγησαν στην απώλεια αθώων ανθρώπων και κυρίως με τη συγκάλυψη τους, με το μπάζωμα και τη μονταζιέρα, καθώς και για τις ευθύνες των αρμόδιων Υπουργών, κ.κ. Καραμανλή και Καραγιάννη, αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού.  Αντίθετα, η κυβέρνηση επέλεξε να καλύψει τον κ. Καραμανλή, ο οποίος επεδίωξε τη διάχυση των ευθυνών, ενώ όφειλε να παραιτηθεί από οποιαδήποτε προστασία και να ζητήσει να κριθεί από τη Δικαιοσύνη.

Να απολογηθεί για την αδιάκοπη επίθεση στο κράτος δικαίου που οδήγησε την καταδίκη της χώρας από το Ευρωκοινοβούλιο, και για το σκάνδαλο των υποκλοπών από το ενιαίο κέντρο Μαξίμου-PREDATOR.

Να απολογηθεί για το πρωτοφανές σκάνδαλο της διαρροής των προσωπικών δεδομένων αποδήμων εκλογέων, που μετέτρεψε το Υπουργείο Εσωτερικών σε εκλογικό παραμάγαζο της Νέας Δημοκρατίας. Αν είχαν υιοθετηθεί οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για σύσταση Ανεξάρτητης Εκλογικής Αρχής, αλλά και Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου Εγγραφής Εκλογέων Επιστολικής Ψήφου, η διαρροή δεν θα είχε συμβεί…

Η Νέα Δημοκρατία πρέπει επιτέλους να απολογηθεί για όλες τις αποτυχίες της, αλλά και τις αντιδημοκρατικές εκτροπές που σχεδίασε και υλοποίησε τα τελευταία πέντε χρόνια!

Γ. Σαρακιώτης: «Η κλεψύδρα της κυνικής κυβέρνησης Μητσοτάκη αδειάζει…»

Επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομέων Κοινοβουλευτικού Έργου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή.

Όπως αρχικά επεσήμανε ο κ. Σαρακιώτης: «Απεδείχθη και από τις πρόσφατες αποκαλύψεις ότι από την πρώτη κιόλας ώρα της εθνικής τραγωδίας, όταν ολόκληρη η ελληνική κοινωνία βρισκόταν σε κατάσταση σοκ και γονείς αναζητούσαν ένα σημείο ζωής των παιδιών τους, εσείς μοντάρατε συνομιλίες για να ετοιμάσετε το κυβερνητικό αφήγημα της ατομικής ευθύνης. Κυρίες και κύριοι της Ν.Δ., την προσπάθεια αυτών των κυβερνητικών στελεχών σας καλούμε να αποδοκιμάσετε. Των στελεχών που, την ώρα του θρήνου, σκέφτονταν την καρέκλα τους. Και να είστε βέβαιοι ότι πλέον δε θα υπάρχουν δικαιολογίες, όπως αυτές που ακούμε από σειρά Βουλευτών της Ν.Δ., που ένας-ένας έρχονται και αδειάζουν τον κ. Καραμανλή.».

Παράλληλα, ο Βουλευτής Φθιώτιδας αναφέρθηκε στις ευθύνες του κ. Καραμανλή τονίζοντας: «Ποιος ήταν ο Υπουργός ο οποίος, με παράνομη μετάταξη, τοποθέτησε σε αυτή τη θέση το 58χρονο Σταθμάρχη, ενώ η προκήρυξη έθετε όριο τα 48 έτη; Μήπως συνιστά “χρόνια παθογένεια” ο ρουσφετολογικός διορισμός του συγκεκριμένου Σταθμάρχη; Ποιος Υπουργός όφειλε να έχει θεσπίσει Εθνικούς Κανόνες Ασφαλείας κατ’ εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών, οι οποίες ενσωματώθηκαν στην ελληνική έννομη τάξη τον Οκτώβριο του 2019; Ποιος Υπουργός είχε την ευθύνη αποκατάστασης του Κέντρου Τηλεδιοίκησης στη Λάρισα, το οποίο είχε καταστραφεί μετά την πυρκαγιά του Ιουλίου 2019, αλλά δεν έπραξε απολύτως τίποτα; Φυσικά ο κρυπτόμενος κ. Καραμανλής, του οποίου τις ευθύνες συγκαλύπτετε».

[...] Μην μπείτε στον πειρασμό να μιλήσετε για “εργασία” γιατί στις 27 και 28 Μαρτίου θα συγκεντρωθούν στο Υπουργείο Οικονομικών οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, καθώς δεν ανανεώνετε τις συμβάσεις 700 εργαζομένων. Θα έρθουν, όχι για να σας χειροκροτήσουν για τα “επιτεύγματα”, αλλά για να διαμαρτυρηθούν για τις πράξεις σας. Δεν μπορείτε να τους αντικρίσετε στα μάτια, καθώς τους είχατε φλομώσει στο ψέμα όλα αυτά τα χρόνια με τη “συνέχιση λειτουργίας της εταιρείας”, με τους επενδυτές “που έρχονταν” και ποτέ δεν ήρθαν… Όπως δεν μπορούσατε να αντικρίσετε στα μάτια και την κα Καρυστιανού κατά τη διάρκεια της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη, όπου το κόμμα της Ν.Δ. ήταν το μόνο, του οποίου Βουλευτής δεν της απηύθυνε ούτε μία ερώτηση».

Κλείνοντας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας επεσήμανε: «Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία δε θα επιτρέψει η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας να αποτελέσει αφορμή μικροκομματικών διαγκωνισμών. Η πρόταση δυσπιστίας μπορεί και πρέπει να καταστεί ευκαιρία για τους πολίτες και τη χώρα να απαλλαγούν από μία Κυβέρνηση, η οποία προσβάλλει την ιστορία, τους θεσμούς και την αξιοπρέπειά τους».

Γ. Ψυχογιός: Μομφή της κοινωνίας στην αλαζονεία σας και τη συγκάλυψη
 

«Εδώ και τεσσερισήμισι χρόνια ζούμε μία άνευ προηγουμένου επίθεση από την Κυβέρνηση στο Κράτος Δικαίου, αλλά και στο ίδιο το κοινωνικό κράτος. Ξεκίνησε, όπως πάντα, από τους πιο ευάλωτους και συνέχισε προς την κοινωνική πλειοψηφία σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής και ασφάλειας» τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης

Όπως είπε δεν είναι συνθήματα από τα παλιά η υγεία για όλους, η δημόσια εκπαίδευση για όλους, η προστασία της πρώτης κατοικίας, η ασφάλεια στην εργασία, οι ασφαλείς δημόσιες συγκοινωνίες.

Σημεία από την ομιλία του Γ. Ψυχογιού:

  •     Οι νεοφιλελεύθερες δοξασίες, οι αποτυχημένες και επικίνδυνες συνταγές, όπου εφαρμόστηκαν είχαν τραγικά αποτελέσματα και μας μιλάτε για πρόοδο.
  •     Η συζήτηση δεν γίνεται για να παρουσιάζει ο κάθε Υπουργός τι θα κάνει την επόμενη περίοδο, αλλά για την πρόταση μομφής. Με πλήρη σεβασμό στους συγγενείς των θυμάτων για τις τραγικές απώλειες των ανθρώπων τους, αλλά και με θαυμασμό στον αγώνα που κάνουν για δικαίωση και Δικαιοσύνη.

  •     Ακούει κανείς τον κ. Βορίδη και τον κ. Καραμανλή να μιλάνε για καρέκλες. Ο κ. Βορίδης που δεν ψήφισε βασικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης και σήμερα μαζί με την υπόλοιπη ακροδεξιά φράξια της ΝΔ κάνουν, όπως πάντα, τη «βρώμικη» πολιτική δουλειά για την κυβέρνηση.
  •     Είναι προκλητικές οι δηλώσεις ότι δεν έχει νόημα η συζήτηση γιατί δεν προέκυψε κάτι καινούργιο ή για «μπαγιάτικα θέματα», ή το «τι να κάνουμε; Να πάρουμε όλοι μαντήλια να κλαίμε γι’ αυτό που συνέβη;».
  •     Η συγκάλυψη είναι προφανής στην ελληνική κοινωνία και αυτή η συμπεριφορά αποτελεί ύβρη, με την έννοια της αρχαίας τραγωδίας, απέναντι στους νεκρούς και τις οικογένειές τους.
  •     Εμείς, λοιπόν, στηρίζουμε το ύψιστο μέσο της αντιπολίτευσης, την πρόταση δυσπιστίας απέναντι στην Κυβέρνηση, ακριβώς γιατί όλα τα κοινοβουλευτικά όπλα που χρησιμοποιήσαμε δεν απέδωσαν.
  •     Δεν απαντάτε γιατί δεν λειτουργούσε το σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα από το 2019 όταν κάηκε και δεν αποκαταστάθηκε. Γιατί το δευτεροβάθμιο κέντρο ελέγχου στην Καρόλου που ήταν έτοιμο το 2019, δεν χρησιμοποιήθηκε. Γιατί ήταν μόνο ο μοιραίος Σταθμάρχης, που αλλάξατε το Νόμο για να προσληφθεί και δεν υπήρχε και δεύτερος στη βάρδια εκείνο το βράδυ. Γιατί δεν εφαρμόστηκαν οι κανονισμοί ασφαλείας που οι ίδιοι υιοθετήσατε το 2019. Γιατί στην Εξεταστική Επιτροπή δεν καλέσατε κρίσιμους μάρτυρες. Για το μπάζωμα του χώρου, όπου την τρίτη μέρα τριάντα φορτηγά μετέφεραν χώμα από τον τόπο του εγκλήματος σε ιδιωτικό οικόπεδο, χωρίς καμία εισαγγελική εντολή για οποιαδήποτε παρέμβαση. Για τη μονταζιέρα, ποιος είχε πρόσβαση στα ηχητικά, γιατί άργησαν δύο μέρες να πάνε στις ανακριτικές αρχές, ενώ είχαν ήδη πάει, μονταρισμένα, σε φιλοκυβερνητικά μέσα.
  •     Ζητάμε λογοδοσία από την Κυβέρνησή σας, να συμβάλει και όχι να παρακωλύει, όπως λέει και η Ευρωπαία Εισαγγελέας, το έργο της διερεύνησης, να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις.
  •     Φοβάστε, όμως, την κραυγή της κοινωνίας στις συγκεντρώσεις και πορείες για τα Τέμπη, που φώναζε «Όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή, το έγκλημα αυτό να μην συγκαλυφθεί».
  •     Ο ελληνικός λαός έχει δώσει αγώνες για τη δημοκρατία και την δικαιοσύνη σε πολύ πιο δύσκολες και σκοτεινές εποχές και θα τιμωρήσει την αλαζονεία σας.
  •     Εμείς θα είμαστε στην πρώτη γραμμή, χωρίς να καπελώνουμε, χωρίς να εκμεταλλευόμαστε όπως κάνατε εσείς χυδαία και κυνικά όταν ήσασταν αντιπολίτευση, με καθαρή τυμβωρυχία, δηλητήριο στην κοινωνία και ακροδεξιά ρητορική.
  •     Ξέροντας ότι υπάρχει άλλος δρόμος με προμετωπίδα την Δικαιοσύνη, τόσο ως απονομής δικαιοσύνης όσο και ως κοινωνική δικαιοσύνη, και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις συλλογικά σε αυτή την κατεύθυνση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)