to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:27 | 02.11.2023

Πολιτική

Πιερρακάκης όπως Κεραμέως: Fast track προσφυγή του ΥΠΑΙΘΑ εναντίον των εκπαιδευτικών

«Δεν έχει τελειωμό ο αυταρχισμός», σχολιάζει η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ). «Η επίδοση της αγωγής έγινε 11:10 το πρωί στα γραφεία της ομοσπονδίας, 13:00 δικαστήκαμε και μέχρι το βράδυ είχε βγει η καταδικαστική απόφαση»


 Την ώρα που το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλούσε για «διάλογο» για το νομοσχέδιο που αφορά στην επαγγελματική εκπαίδευση, έφτανε δικαστικός επιμελητής στα γραφεία της ΟΛΜΕ για να επιδώσει την νέα προσφυγή του ΥΠΑΙΘΑ εναντίον της ΟΛΜΕ. Η προσφυγή αφορά την απόφαση της ΓΣ των Προέδρων των ΕΛΜΕ για απεργία αποχή από μέντορες και συντονιστές/τριες. Η επίδοση έγινε στις 11πμ και η εκδίκαση δύο ώρες μετά.

«Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος του υπουργείου Παιδείας δεν έχει τέλος», σχολιάζει η ΟΛΜΕ

Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση ακολουθεί διαδικασίες fast track, στερώντας από την ΟΛΜΕ ακόμα και το στοιχειώδες δικαίωμα να προετοιμαστεί για τη δίκη.

Είναι προφανές ότι το υπουργείο αδυνατεί να πείσει για την αντιεκπαιδευτική πολιτική τους και γι αυτό συνεχίζει να καταφεύγει ακόμα και στην  αμφισβήτηση του δικαιώματος στην απεργία.

Ο κ. Πιερρακάκης, που αποφεύγει την ΟΛΜΕ εδώ και δύο μήνες, παρότι στην μία και μοναδική συνάντηση που έγινε με την ανάληψη των καθηκόντων του, διαβεβαίωνε ότι ήθελε μία ουσιαστική επικοινωνία και συνεργασία με την Ομοσπονδία, αποφάσισε να ακολουθήσει την ίδια αντιδημοκρατική τακτική της προκατόχου του.

Η ίδια τακτική ακολουθήθηκε και την προηγούμενη εβδομάδα, μέσω του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΙΘΑ, που έβγαλε μία εγκύκλιο μνημείο αυταρχισμού και αυθαιρεσίας. Απειλεί με την εγκύκλιο αυτή για δήθεν πειθαρχικά παραπτώματα και περικοπές μισθού, σε μία προσπάθεια παραπληροφόρησης και τρομοκράτησης όσων εκπαιδευτικών τολμούν να αντιστέκονται. Επισημαίνουμε ότι το δικαίωμα στην απεργία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητεί! Οι υφιστάμενες νομολογίες διευκρινίζουν ξεκάθαρα ότι η συμμετοχή σε νόμιμη απεργία σε καμία περίπτωση δε μπορεί να θεωρηθεί πειθαρχικό παράπτωμα και να επισύρει οποιαδήποτε ποινή.

Τόσο το σύνταγμα όσο και η υπερνομοθεσία και οι έως τώρα αποφάσεις των δικαστηρίων συνηγορούν στο ότι η απεργία είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα των εργαζομένων και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παρακωλύεται με οποιονδήποτε τρόπο. Άλλωστε το άρθρο 56 του 4823/21, που επικαλείται η εγκύκλιος Κατσαρού, προβλέπει ποινές σε περίπτωση «παράλειψης καθήκοντος». Τα αρμόδια δικαστήρια έχουν ξεκάθαρα και τελεσίδικα αποφανθεί ότι η απεργία δεν συνιστά παράλειψη καθήκοντος. Συγκεκριμένα  έχει κριθεί, ότι «η συνδικαλιστική δραστηριότητα δεν μπορεί να αξιολογηθεί καθεαυτή αρνητικά για την εξέλιξη του υπαλλήλου, διότι συνιστά νόμιμη άσκηση του δικαιώματος της συνδικαλιστικής ελευθερίας, κατά το άρθρο 23 παρ. 1 του Συντάγματος και το άρθρο 30 του ν.1264/1982» (ΣτΕ 444/1996, 1907/2002) και «η άσκηση ενός νομίμου δικαιώματος δεν μπορεί να ερμηνευτεί ως παράλειψη καθήκοντος ή πειθαρχικό παράπτωμα ή να συνδεθεί έμμεσα ή άμεσα με την επιβολή οποιουδήποτε δυσμενούς διοικητικού ή άλλη μορφής μέτρου εις βάρος του υπαλλήλου, καθώς κάτι τέτοιο, θα έπληττε καίρια τον πυρήνα του δικαιώματος της απεργίας, θέτοντας υπέρμετρους περιορισμούς στην άσκησή του, συνιστώντας εκ του αποτελέσματος απαγορευμένη κατά τον ν. 1264/1982 ανταπεργία».

Όσο για το κάλεσμα σε διάλογο για το επικείμενο νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση, το ΥΠΑΙΘΑ συνεχίζει την υποκριτική του στάση να καλεί σε «διάλογο» χωρίς να μας γνωστοποιεί το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Αν το υπουργείο Παιδείας επιζητά ουσιαστικό και δημοκρατικό διάλογο, οφείλει να αποστείλει στην ΟΛΜΕ το νομοσχέδιο άμεσα και πριν τη κατάθεσή του σε δημόσια διαβούλευση, ώστε η Ομοσπονδία να τοποθετηθεί ουσιαστικά και τεκμηριωμένα. Όσο εξακολουθεί την τακτική της προκατόχου του να πληροφορούμαστε το περιεχόμενο των νομοσχεδίων από τα ΜΜΕ και να οδηγούμαστε διαρκώς στα δικαστήρια, είναι προφανές ότι οι εξαγγελίες για «διάλογο και συνεργασία» δεν είναι τίποτα άλλο από προσχηματικές επικοινωνιακές πρακτικές!

Καλούμε όλες και όλους τους/τις εκπαιδευτικούς να συσπειρωθούν στην Ομοσπονδία και να συμμετέχουν μαζικά στον αγώνα υπεράσπισης του δημόσιου σχολείου και της Δημοκρατίας!.

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών: Οι υπουργοί πάνε και έρχονται ο αυταρχισμός της κυβέρνησης για την εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής μένει!

Σύμφωνα με την ανακοινωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης: Ο νέος υπουργός παιδείας δεν κατάφερε να πρωτοτυπήσει. Μετά την Kεραμέως που έσυρε έξι φορές τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες στο δικαστήριο για να βγάλει παράνομες τις απεργιακές μας κινητοποιήσεις, ακολούθησε και ο ίδιος την ίδια πεπατημένη. Η μεγάλη «μεταρρύθμιση» που έφερε ο «ψηφιακός υπουργός» είναι από την αίθουσα 1 του κτιρίου 5 του κτηρίου της Ευελπίδων που καταδικαστήκαμε τις 6 προηγούμενες φορές να μεταφερθεί η ίδια κακοπαιγμένη παράσταση στην αίθουσα 2 του ίδιου κτιρίου.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται με το ίδιο μοτίβο επαληθεύοντας για μία ακόμα φορά το σύντομο ανέκδοτο «η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη».

Η επίδοση της αγωγής έγινε 11:10 το πρωί στα γραφεία της ομοσπονδίας, 13:00 δικαστήκαμε και μέχρι το βράδυ είχε βγει η καταδικαστική απόφαση. Δεν προλάβαμε καν να ενημερωθούμε για το περιεχόμενο της αγωγής, η δικηγόρος της ομοσπονδίας πρόλαβε να τη διαβάσει διαγώνια, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ πρόλαβαν οριακά να παρευρεθούν στο δικαστήριο, η δικαστικός ενημερώθηκε για την υπόθεση και ορίστηκε λίγα λεπτά πριν τη δίκη. Αίσχος!

Η κίνηση αυτή του υπουργείου δείχνει πανικό. Το σύνολο των εκπαιδευτικών είναι απέναντι στην αντιδραστική αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση και ο μόνος τρόπος να την επιβάλλει η κυβέρνηση είναι μέσω των δικαστικών αποφάσεων και του αυταρχισμού. Δεν είναι τυχαίες άλλωστε οι εγκύκλιοι των δύο τελευταίων γενικών γραμματέων του Υπουργείου που βαφτίζουν παρακώλυση τη συμμετοχή στην απεργία για να απειλήσουν τους εκπαιδευτικούς, αλλά και η απαράδεκτη τοποθέτηση του Πρωθυπουργού.

Για μία ακόμα φορά οι νομικοί του Υπουργείου ζήτησαν από το δικαστήριο να κριθεί η απεργία πολιτική και παράνομη επειδή στρέφεται ενάντια σε έναν ψηφισμένο νόμο του κράτους. Πρακτικά υπουργείο και κυβέρνηση επιμένει να καταργηθεί το απεργιακό δικαίωμα από τους δημοσίους υπαλλήλους αφού όλα μας τα δικαιώματα που διεκδικούμε μέσω των απεργιών, από τους μισθούς μέχρι το ωράριο εργασίας είναι νόμοι του Κράτους, που είναι και ο εργοδότης μας. Μετά την ανεκδιήγητη πρώην υπουργό και ο δήθεν «εκσυγχρονιστής» και «δημοκρατικός» νυν υπουργός αναπολεί τις μαύρες εποχές της πλατείας Κλαυθμώνος. Τον ενημερώνουμε ότι το απεργιακό δικαίωμα κερδήθηκε από τους δημοσίους υπαλλήλους με αίμα σε πολύ πιο δύσκολες εποχές από τη σημερινή και δεν το διαπραγματευόμαστε με κανέναν περαστικό από το υπουργείο ούτε με κανένα «ανεξάρτητο» δικαστήριο.

Οι εκπαιδευτικοί θα απαντήσουμε μέσα από τα σωματεία μας με τον ανυποχώρητο αγώνα μας για τα μπλοκάρουμε την κατηγοριοποίηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών, την υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας. Το δίκιο του αγώνα μας, η συμπόρευση μας με τους γονείς και τους μαθητές είναι αυτά που νομιμοποιούν τις κινητοποιήσεις μας. Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι μπορούν να μας τρομοκρατήσουν. Θα συνεχίσουμε μέχρι να μπλοκάρουμε το εκπαιδευτικό έκτρωμα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)