to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:39 | 22.02.2024

Πολιτική

Bουλή: Δεύτερη μέρα συζήτησης επί του νομοσχεδίου Φλωρίδη - Για «ποινικό λαϊκισμό» μιλά η αντιπολίτευση (ενημέρωση)

Το νομοσχέδιο πέρασε επί της αρχής από την Επιτροπή της Βουλής με μόνο τις ψήφους της ΝΔ - Σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση, αλλά και από σειρά επιστημονικών φορέων στο νομοσχέδιο Φλωρίδη - Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επανακατεθέτει την τροπολογία για τη νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία - Παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή


Ξεκίνησε από το πρωί της Τετάρτης 21/2/24 η συζήτηση στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για το νέο ποινικό κώδικα, καθώς αυτό εγκρίθηκε την Τρίτη επί της αρχής στην Επιτροπή της Βουλής μόνο με τις ψήφους της ΝΔ ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν, πλην της Ελληνικής Λύσης που επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας, είπαν αόριστα ότι στο νομοσχέδιο θα ενσωματωθούν και άλλες βελτιωτικές προτάσεις που έχουν καταθέσει κόμματα και αρμόδιοι φορείς, ενώ έκαναν δεκτό το αίτημα της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, για αλλαγές στο άρθρο 187 παράγραφος 6, του νέου ποινικού κώδικα, που προέβλεπε να οδηγούνται στη φυλακή χωρίς αναστολή της ποινής τους, οι καταδικασθέντες ακόμα και για πλημμέλημα. Οι δικηγόροι είχαν αντιδράσει και απείχαν εδώ και ενάμιση χρόνο από τις δίκες για εγκληματικές οργανώσεις. Με τη νέα τροποποίηση αφήνεται πλέον στη διακριτική ευχέρεια του δικαστηρίου, να αποφασίσει εάν η ποινή θα έχει ανασταλτική δύναμη, ή ο καταδικασθείς θα οδηγείται στη φυλακή.

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συνεδρίαση στην Ολομέλεια - αναμένεται να ξεκινήσει περί τις 10 το πρωί της Πέμπτης:

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Θα οδηγήσει σε συνωστισμό των ήδη υπερφορτωμένων σωφρονιστικών καταστημάτων

«Η αυστηροποίηση των ποινών έχει αποδειχτεί ότι δεν συμβάλει στην πάταξη της εγκληματικότητας. Αντίθετα οδηγεί στην αύξηση των κακουργηματικών αδικημάτων και στο συνωστισμό των ήδη υπερφορτωμένων σωφρονιστικών καταστημάτων δημιουργώντας ασφυκτικές και ντροπιαστικές συνθήκες διαβίωσης για τους φυλακισμένους για τις οποίες η χώρα μας έχει ήδη καταδικαστικές αποφάσεις», είχε υποστηρίξει ήδη από χθες, μεταξύ άλλων, ο Ιωάννης Σαρακιώτης, που το πρωί μίλησε και στην Ολομέλεια ως γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Θ. Ξανθόπουλος: Ψεύδεσθε κ. Φλωρίδη ή κάνετε λάθος, όπως τότε που αποδώσατε στον ΣΥΡΙΖΑ την ασυλία των τραπεζιτών

“Κύριε Υπουργέ, ο μεταρρυθμιστικός σας οίστρος συσκοτίζει την ψυχραιμία με την οποία οφείλετε να τοποθετήστε στη Βουλή. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι ο πρώτος νόμος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που το 2015 παρέλαβε μια χώρα πτωχευμένη και με άδεια ταμεία γιατί ήταν στρατηγική επιλογή σας η αριστερή παρένθεση, ήταν ο νόμος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης”, τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θ. Ξανθόπουλος, ξεκινώντας την παρέμβασή-απάντησή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη.

Και συνέχισε:

“Ο νόμος Παρασκευόπουλου αφορά σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που έχουν πάρει όλες οι κυβερνήσεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Δεν αποφυλάκισε εμπόρους ναρκωτικών, είχε φροντίσει ο κ. Αθανασίου με τον Ν.4274 του 2014. Δεν αφορούσε ισοβίτες δηλαδή δολοφόνους. Ψεύδεσθε ή κάνετε λάθος, όπως κάνατε και τότε που αποδώσατε στον ΣΥΡΙΖΑ την ασυλία των τραπεζιτών “.

“Ο κατηγορούμενος δεν είναι ένοχος, παρά μόνο όταν τελεσιδίκως αποφασίσει το δικαστήριο. Επομένως τα δικαιώματα του είναι δικαιώματα των πολιτών και συστατικό στοιχείο του κράτους δικαίου και όχι αντικείμενο του ποινικού λαϊκισμού με τον οποίο προσεγγίζετε την συζήτηση”, υπογράμμισε.

“Να υπενθυμίσω επίσης ότι ο ποινικός κώδικας του 2019 παρά τις όποιες αδυναμίες οι οποίες δεν αφήσατε να εφαρμοστεί για να φανούν, υπήρξε αποτέλεσμα υπερδεκαετούς εργασίας Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που απαρτίζονταν από ανθρώπους που κοσμούν το επάγγελμα και την επιστήμη, που όλοι τιμούν και που έφερε την χώρα στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και τον Κώδικα αυτόν, με δεκάδες τροποποιήσεις καταργήσατε και καταστήσατε κουρελόχαρτο”, σημείωσε.

“Ο ποινικός λαϊκισμός διαπερνά κάθετα το κυβερνητικό αφήγημα. Όμως τα δικαιώματα των πολιτών και της κοινωνίας, οι συνταγματικές προβλέψεις, αποτελούν το προνομιακό πεδίο άσκησης πολιτικής της προοδευτικής παράταξης. Είμαστε περήφανοι γιατί η Αριστερά είναι προπύργιο των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών σε αντίθεση με την συντηρητική παράταξη”, κατέληξε ο κ. Ξανθόπουλος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επανακατεθέτει τηντροπολογία για τη νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας

Υπενθυμίζεται ότι, στη σκιά μίας ακόμα τραγικής υπόθεσης γυναικοκτονίας, αυτή τη φορά στο Ηράκλειο, 21 συνολικά βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της βουλεύτριας Επικρατείας και αναπλ. τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Έλενας Ακρίτα, επανακατέθεσαν την Τρίτη τροπολογία στη Βουλή, προκειμένου να ενταχθεί στον Ποινικό Κώδικα το αδίκημα της γυναικοκτονίας.

Σ. Φάμελλος: «Ως μετρ της υποκρισίας μιλάτε για δικαιοσύνη ενώ είστε μια κυβέρνηση της αδικίας»

Συζητάμε σήμερα για ένα νομοσχέδιο για την απονομή της δικαιοσύνης ενώ έξω οι αγρότες αλλά και οι φοιτητές και οι πανεπιστημιακοί διεκδικούν το δίκιο τους, είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας την Τετάρτη στη βουλή.

Υποστήριξε ότι σε αυτό το δίκαιο αίτημα που αφορά όλα τα νοικοκυριά αλλά και τους παραγωγούς της χώρας, αγρότες, επαγγελματίες, βιοτέχνες η κυβέρνηση δεν δίνει θετική απάντηση «γιατί έχει δώσει ήδη, κρυφά ή φανερά, θετική απάντηση στην αισχροκέρδεια, στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, το ξεπούλημα της υγείας και της παιδείας, των δημόσιων αγαθών». «Ως μετρ της υποκρισίας, φέρνει εδώ ένα νομοσχέδιο για να μας μιλήσει για δικαιοσύνη, ενώ ο κόσμος ψάχνει το δίκιο του, γιατί είστε μια κυβέρνηση της αδικίας» σχολίασε.

Τόνισε ότι το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο δεν θα μπορούσε να περάσει χωρίς τη στήριξη άλλων κομμάτων, αφού το 1/3 των βουλευτών της κυβέρνησης δεν το στήριξε. «Άρα μιλάμε για μια κυβέρνηση που δεν έχει τη δύναμη και την πλειοψηφία να προχωρήσει μια μεταρρύθμιση ισότητας και δικαιωμάτων που είναι συνταγματική υποχρέωση» είπε. Σχολίασε ότι σε εκείνο το νομοσχέδιο η κυβέρνηση επικαλεστήκε ότι άκουσε τους επιστήμονες, «τώρα γιατί δεν τους ακούτε σε αυτό το νομοσχέδιο;». Ανέφερε ότι εκείνο το νομοσχέδιο το έφερε ο κ. Μητσοτάκης «για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το ψήφισμα καταπέλτη του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στη χώρα μας, για να αμβλύνει τις αντιδράσεις και να δείξει η κυβέρνηση ένα φιλοευρωπαϊκό προφίλ». Είπε ότι το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια στον γάμο, δεν το ψήφισε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και, άρα, «με ποια αξιοπιστία έρχεστε τώρα να μας πείτε για σύστημα Δικαιοσύνης;».

Είπε ότι το νομοσχέδιο έρχεται για «να εξευμενίσετε τη φράξια Σαμαρά-Βορίδη και να παραπλανήσετε ξανά το εκλογικό ακροατήριο». «Ποιο είναι λοιπόν το ιδεολογικό στίγμα της κυβέρνησης; Όταν περιστέλλονται δικαιώματα, η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ είναι μπετόν αρμέ, όταν αναγνωρίζονται δικαιώματα, όπως έγινε με το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, το 1/3 της ΚΟ δεν ψηφίζει» σχολίασε.

Πλήθος αντιδράσεων από φορείς για τον «ποινικό λαϊκισμό» που εισάγει το νομοσχέδιο Φλωρίδη

Όπως σημειώνει και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ), που κατέθεσε και Γραπτό Υπόμνημα για το σχέδιο νόμου,  το υπό ψήφιση νομοσχέδιο Φλωρίδη πρόκειται να έχει καθοριστικές και κυρίως ουσιωδώς αρνητικές συνέπειες στο ήδη εξαιρετικά βεβαρυμένο και δυσλειτουργικό σύστημα ποινικής και σωφρονιστικής μεταχείρισης στην Ελλάδα και, επιπλέον, ότι αυτό ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών.

Όπως άλλωστε σημειώνει η ΕλΕΔΑ:

Οι αντιδράσεις, που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της σχετικές διαβούλευσης, ήταν ιδιαίτερα έντονες και συχνά συνοδεύονταν από εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση. Πρέπει να επισημανθεί ότι οι αντιδράσεις αυτές απηχούν τις θέσεις του συνόλου σχεδόν της οικείας επιστημονικής κοινότητας αλλά και αυτές μεγάλου αριθμού δικαστικών λειτουργών. Ωστόσο, αυτές οι ηχηρές φωνές αγνοήθηκαν παντελώς. Καλούμαστε έτσι δυστυχώς να σχολιάσουμε ένα νομοθέτημα με πρόδηλες τεχνικές ανεπάρκειες και επισφαλή επιστημονικά ερείσματα, το οποίο επιπλέον στερείται επί της ουσίας νομιμοποίησης στα μάτια όσων καλούνται να το εφαρμόσουν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)