to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:19 | 01.04.2013

Πολιτική

H σημερινή επισκόπηση τύπου από το LeftLab.gr

Διαβάστε τη σημερινή επισκόπηση τύπου από το LeftLab.gr


Όσο πλησιάζει η μέρα επιστροφής της τρόικα τόσο περισσότερο αγχώνονται στην κυβέρνηση που βλέπουν ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει και  όλο και περισσότερο πείθονται ότι τα νέα μέτρα είναι μονόδρομος. Η τρόικα επιμένει στο "χαράτσι" των ακινήτων και ζητά  νέα μέτρα για να κλείσει ένα... καινούριο «δημοσιονομικό «κενό». Υπολογίζεται σε περίπου 2,7 δισ. ευρώ  από κυβερνητικές πηγές και σε 3-4 δισ. ευρώ ή στο 2% του ΑΕΠ από κάποια στελέχη  των δανειστών. Το πρώτο  νέο μέτρο αφορά την απόλυση τουλάχιστον 10.000  δημοσίων υπαλλήλων και η αντίκαταστασή τους με μόλις 200 οι οποίοι θα έχουν χαμηλότερες αποδοχές.

Στον απόηχο του Κυπριακού κουρέματος που θα συνοδευτεί και με αντίστοιχα της Ελλάδας μνημονιακά «μπαλώματα» για να καμφθούν τα ελλείμματα, οι αποταμιευτές σε Ελλάδα (κυρίως) και Ευρώπη αισθάνονται δέος για την ασφάλεια των χρημάτων τους, αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις που δεν είναι ορατές στον ορίζοντα.

Οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ είναι μεν εγγυημένες στην ΕΕ, αλλά δεν αποτελούν "ταμπού" και μπορεί να φορολογηθούν (κουρευτούν) αν κάποια χώρα  βρεθεί σε έκτακτη ανάγκη και χρειασθεί να διασώσει τράπεζες που βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Το αποκάλυψε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο σε συνάντηση εμπιστευτικής ενημέρωσης Ευρωπαίων πρεσβευτών στη Μόσχα, προκαλώντας νέο κύμα ανησυχιών για την ασφάλεια των καταθέσεων στις δημοσιονομικά προβληματικές χώρες της ευρωζώνης.

Τα όσα είπε εμπιστευτικά ο πρόεδρος της Κομισιόν διέρρευσαν -ίσως σκοπίμως - στον Τύπο και δίνουν συνέχεια στη συζήτηση που άνοιξε με τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και του επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ.

Πριν κοπάσει ο θόρυβος και η κινδυνολογία, ο κ. Μπαρόζο πηγαίνει ένα ακόμη βήμα πιο πέρα, επιβεβαιώνοντας ότι οι Βρυξέλλες υιοθετούν την πλέον ακραία εκδοχή bail-in για τις διασώσεις τραπεζών: Αντί των κρατικών προϋπολογισμών, το κόστος θα επωμίζονται όχι μόνον μέτοχοι, ομολογιούχοι και μεγαλοκαταθέτες, αλλά - "αν παραστεί ανάγκη" - και οι ασφαλισμένοι μικροκαταθέτες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ενημερώνοντας τους πρέσβεις χωρών της ΕΕ  στη Μόσχα, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης νομιμοποιείται η επιβολή εισφοράς επί των καταθέσεων, ακόμη και των κάτω των 100.000 ευρώ. Το γεγονός ότι πρόκειται περί καταθέσεων δε σημαίνει ότι δεν φορολογούνται».

Στα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ  το τριήμερο ήταν γόνιμο σε ιδέες , συνεντεύξεις και άρθρα.

 

ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

Ως  «σύγχρονη Βαβέλ» παρουσιάζει ο συστημικός Τύπος τις προτάσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, εστιάζοντας σε διαφορετικές προσεγγίσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενώ ταυτόχρονα αναζητούν με το μικροσκόπιο αιρετικές φωνές για την ευρωζώνη, το ευρώ , τις συνεργασίες, την πορεία προς το συνέδριο. Άνθρακες ο θησαυρός, ωστόσο, καθώς  τα συνεντευξιαζόμενα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκαναν το χατίρι σε εκείνους που άλλα θέλησαν να «ψαρέψουν».

Συνεντεύξεις –άρθρα

 

Παναγιώτης Λαφαζάνης: Πολιτική φυλακή της Γερμανίας η ευρωζώνη

«Η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε κάθε περίπτωση αδιαπραγμάτευτη και δεν απειλείται. Αν αναμένουμε κάτι από το συνέδριο, είναι μόνο θετικές και δημιουργικές εκπλήξεις για ένα πιο ισχυρό και πιο ριζοσπαστικό ΣΥΡΙΖΑ, πιο ικανό να φέρει μια προοδευτική ανατροπή στη χώρα μας και να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά στην ευρωζώνη και την Ευρώπη».

-Πιστεύετε ότι η Ελλάδα έχει δυνατότητα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη;

«Δεν θα ήθελα να επαναλάβω γνωστές αλλά προσωπικές μου θέσεις για τη συμμετοχή της χώρας μας στην ευρωζώνη, πολύ περισσότερο που τα γνωστά άθλια επικοινωνιακά κέντρα της ΝΔ, σε συνεταιρισμό με τα κυρίαρχα μίντια, παίζουν βρώμικα παιχνίδια με προσωπικές μου απόψεις. Είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτείνει την έξοδο από την ευρωζώνη. Από εκεί και πέρα όμως το θεμελιώδες για την Ελλάδα και το μέλλον της είναι να πει το μεγάλο προοδευτικό "όχι" στην τρόικα και στα μνημόνια. Και αυτό το "όχι" δεν πρέπει να μείνει μισό, όπως τραγικά συνέβη στην Κύπρο. Πρότασή μου είναι ότι τα κατεστημένα κέντρα πρέπει να ξεχάσουν πως το "όχι" μιας κυβέρνησης της Αριστεράς στην Ελλάδα μπορεί να ακυρωθεί με εκβιαστικά διλήμματα σε σχέση με το ευρώ». (Συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής) http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=505320

Παπαδημούλης: Για μας είναι επιλογή η αναθεμελίωση της Ευρώπης

«Δεν θέλουμε επιστροφή στη δραχμή, αλλά, στη διακήρυξή μας, στα συνθήματά μας, έχουμε πει ότι είμαστε εναντίον της πολιτικής του «πάση θυσία στο ευρώ», διότι αυτό το ζούμε με το μνημόνιο τρία χρόνια τώρα και οδηγεί από αδιέξοδο σε αδιέξοδο. Αλλά επίσης, είμαστε εναντίον της αυταπάτης ότι η επιστροφή στη δραχμή θα μας λύσει το πρόβλημα. Οι γειτονικές μας χώρες που λέγονται Βουλγαρία και Ρουμανία δεν έχουν ευρώ, αλλά έχουν σκληρό μνημόνιο, ΔΝΤ, φτώχεια και ανεργία. Επομένως, ο στόχος μας είναι η ήττα αυτών των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που συνθηματολογικά αποκάλεσα «δόγμα Μέρκελ» και η αντικατάστασή τους με πολιτικές ανάπτυξης που απαιτούν επαναθεμελίωση της Ευρώπης. Για μας είναι επιλογή η αναθεμελίωση της Ευρώπης».

http://left.gr/news/papadimoylis-gia-mas-einai-epilogi-i-anathemeliosi-tis-eyropis

ΓιώργοςΣταθάκης: Bail in, bail out και bail in ξανά

«Η Κύπρος αποτέλεσε την αρχή μιας νέας καταστροφικής πολιτικής που θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τις χώρες της περιφέρειας αλλά και του κέντρου. Κατά παράδοξο τρόπο, οι αγορές χρήματος μπορεί να αποτελέσουν τον κύριο αντίπαλο αυτής της νέας σχιζοφρενικής ιδέας». (Η Εφημερίδα των συντακτών-Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013)

http://www.efsyn.gr/?p=35311

Σε συνέντευξή του στον Κόσμο του Επενδυτή ο Γ. Σταθάκης υπογραμμίζει ότι «σήμερα απαιτούνται , προκειμένου να εξέλθουμε από τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ευνοϊκότεροι πολιτικοί συσχετισμοί. Δεν χρειάζεται ένα απλό «όχι» αλλά πολλά ηχηρά «όχι» μαζί».

Παν. Σκουρλέτης: Ούτε το ευρώ ούτε η δραχμή μπορεί να είναι φετίχ

''Ούτε το ευρώ, ούτε η δραχμή μπορεί να είναι φετίχ. Εμείς αγωνιζόμαστε για την ανατροπή των κυρίαρχων νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας και την υιοθέτηση πολιτικών ανάπτυξης που θα προστατεύουν την εργασία και θα προωθούν την κοινωνική δικαιοσύνη'' δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης.

Ενώ συνέχισε λέγοντας: ''Κάτι τέτοιο προϋποθέτει τη συγκρότηση της ευρωζώνης σε μια εντελώς νέα βάση" σε συνέντευξή του στη Real News της Κυριακής.

 

Νίκος Βούτσης: Χωρίς ταμπού, πλέον

«Αλίμονο αν αυτή η αδυναμία και οι δυσκολίες που συνεπάγεται για την αναγκαία ανατροπή της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης και του κοινού νομίσματος, συνειδητοποιηθεί ως διαχρονική ηγεμονία του μονόδρομου των στρατηγικών επιλογών που οδηγούν τους εργαζόμενους στην κόλαση και την Ε.Ε. σε πλήρη ανυποληψία». (Αυγή της Κυριακής) http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=763200

Νίκος Παππάς: Αν ζητηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά να κάνει κούρεμα καταθέσεων θα πει πάλι «ναι» σε όλα

«Το μείγμα πολιτικής που ακολουθείται στην Ελλάδα οδηγεί σε μεγαλύτερη ύφεση και σε έκρηξη της ανεργίας, ενώ η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι απομυζά τον μέσο Έλληνα αδυνατεί να συγκεντρώσει έσοδα, με αποτέλεσμα να επιβάλλονται συνεχώς σκληρότερες πολιτικές, οι οποίες οδηγούν την ελληνική κοινωνία «κυριολεκτικά» σε αργό θάνατο». ( συνέντευξη στο iefimerida.gr)

http://www.iefimerida.gr/news/97777/%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%80%CF%80%CE%AC%CF%82

Γ. Τόλιος: Καταστρεπτική η πάση θυσία παραμονή στο ευρώ

«Η κρίση στην Κύπρο ήταν μια άτακτη τραπεζική χρεωκοπία, ενώ η σύναψη δανειακής σύμβασης και η εφαρμογή Μνημονίου συνεπάγεται ελεγχόμενη χρεοκοπία με δραματικές συνέπειες στον κυπριακό λαό. Μια ακόμα φορά αναδείχτηκε το αποκρουστικό πρόσωπο της ΟΝΕ και της Ευρωζώνης. Η αναζήτηση λύσης με όριο την "πάση θυσία" παραμονή στο ευρώ αποδεικνύεται καταστρεπτική για Κύπρο και Ελλάδα. Τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ. και της κυβέρνησης Αναστασιάδη στην Κύπρο συνεπάγονται δήμευση λαϊκών εισοδημάτων και δημόσιας περιουσίας, εκρηκτική ανεργία, φτωχοποίηση του λαού, παραγωγική παρακμή, καθώς και κατάργηση της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας!».

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=763202

Σοφία Σακοράφα:  Είναι πλήγμα να ορίζεται ο πλουραλισμός σαν σύγχυση

«PlanB είναι η κατοχύρωση της δυνατότητας ο λαός μας να μπορεί να ζει με τον δικό του πλούτο» αναφέρει στον Τύπο της Κυριακής η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στη Β’ Αθήνας Σοφία Σακοράφα.  « Είναι πλήγμα  και μάλιστα καταστροφικό στην παρούσα συγκυρία, που όλα είναι απολύτως ρευστά, που σε ένα βράδυ καταστρέφονται λαοί , να ορίζονται η δημοκρατία, ο πλουραλισμός και η  κινητικότητα ιδεών και απόψεων σαν σύγχυση».

 

Νάντια Βαλαβάνη: Ευρωζώνη και Κύπρος. Το  δεύτερο πείραμα

Η ειρωνεία της ιστορίας αποφάσισε τελικά Ελλάδα και Κύπρος να αποτελέσουν τα πειραματικά εργαστήρια σε πραγματικές συνθήκες για την πραγματοποίηση των δύο βασικών νεοφιλελεύθερων πειραμάτων κοινωνικής μηχανικής στο χώρο της Ευρώπης στο «σύντομο» 21ο αιώνα.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=763238

Γιάννης ΒαρουφάκηςΤα καλά, τα κακά και τα πανάσχημα

Γιάννης Μηλιός: Η Κύπρος θα ζήσει συμπυκνωμένα ό,τι και η Ελλάδα

Κώστας ΒεργόπουλοςΗ ασθένεια όλων λέγεται Γερμανία

Γιώργος ΣταθάκηςΗ κυπριακή κρίση

Αλέκος Αλαβάνος : Σχέδιο Β θα έπρεπε να έχει και η τωρινή κυβέρνηση

Ο Αλέκος Αλαβάνος σε συνέντευξη στον Κόσμο του Επενδυτή  μιλά για τις δυσκολίες  και τις προσδοκίες του πολιτικού σχηματισμού «Σχέδιο Β» ( διευκρινίζει ότι θα είναι ένα δίκτυο συνελεύσεων  με αξιοποίηση του διαδικτύου) ο οποίος θα κατέβει στις ευρωεκλογές. Υπογραμμίζει ότι «το δίλημμα της κυβέρνησης Αναστασιάδη ήταν ή να γονατίσει ή να προχωρήσει στην έξοδο από το ευρώ, με τρόπο όμως ανοργάνωτο. Συμπέρασμα; Όλα αυτά που λένε, ότι μπορούμε να καταργήσουμε τα μνημόνια μέσα στην ευρωζώνη, δεν έχουν καμία βάση στην πραγματικότητα».

Αντρος Κυπριανού: Μελετούμε όλα τα πιθανά σενάρια

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» (Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013) , σχετικά με την απόφαση του Eurogroup επιτίθεται στον Νίκο Αναστασιάδη και σημειώνει ότι «στο φόντο αυτής της εικόνας βρίσκονται τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου και το κυπριακό πρόβλημα», ότι το ζήτημα του ευρώ πρέπει να εξεταστεί «με έναν και μόνο αποκλειστικό γνώμονα: το καλύτερο για την Κύπρο και τον λαό» και προκρίνει τη διενέργεια «μιας άτυπης συνόδου» των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. http://www.efsyn.gr/?p=35331

Δημοσκοπήσεις: Ντέρμπι ΣΥΡΙΖΑ -ΝΔ

Σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που φιλοξενούν οι εφημερίδες Real News, Πρώτο Θέμα και Έθνος της Κυριακής. Στις δύο πρώτες προηγείται η ΝΔ με 0,5% και 0,7% αντίστοιχα, και στην τρίτη ο ΣΥΡΙΖΑ με 0,1%.

 Real News

Στη δημοσκόπηση της Real News και στην "εκτίμηση της ψήφου", η ΝΔ συγκεντρώνει 27,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 27%, το ΠΑΣΟΚ 6,9%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,75%, η Χρυσή Αυγή 11,3%, η ΔΗΜΑΡ 6,8%, το ΚΚΕ 5,8%, οι Οικολόγοι - Πράσινοι 1,9% και το "άλλο κόμμα" 5,1%.

Διαφορά 16% καταγράφει ο Α. Σαμαράς έναντι του Αλ. Τσίπρα στο ερώτημα ποιός είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός συγκεντρώνοντας 40,5% έναντι 24,5%.

Στην ικανότητα διακυβέρνησης η ΝΔ προηγείται με διαφορά 10,2% συγκεντρώνοντας 31,7% έναντι 21,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτο Θέμα

Στη δημοσκόπηση της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», η ΝΔ καταγράφει προβάδισμα 0,7% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 24,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,5%, το ΠΑΣΟΚ 7,75%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,3%, η Χρυσή Αυγή 10,7%, η ΔΗΜΑΡ 4,8%, το ΚΚΕ 6,3%, το «άλλο κόμμα» 6,8% ενώ οι αναποφάσιστοι φθάνουν το 8,7%.

Το 58% εκτιμά πως η τρόικα θα σκληρύνει τη στάση της έναντι της χώρας.

Έθνος της Κυριακής

Στη δημοσκόπηση του Έθνους της Κυριακής, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται σχεδόν ισόπαλοι. Στην εκτίμηση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 0,1% λαμβάνοντας 27,9% ενώ η ΝΔ συγκεντρώνει 27,8%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 11,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7%, το ΠΑΣΟΚ με 6,8%, το ΚΚΕ με 5,95%, η ΔΗΜΑΡ με 5,5% και το "άλλο κόμμα" με 7,6%.

Στο ερώτημα ποιός είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Α. Σαμαράς συγκεντρώνει 47,8% και ο Αλ. Τσίπρας 30,9%. Όμως το 46,6% πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έλθει πρώτο κόμμα σε ψήφους έναντι 39,7% που εκτιμά ότι η ΝΔ θα κερδίσει.

Το 63,5% τάσσεται υπέρ της παραμονής στο ευρώ ενώ οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται διχασμένοι με το 48% να τάσσεται υπέρ της επιστροφής στη δραχμή και το 41,6% υπέρ του ευρώ.-

Άλλες ειδήσεις

Διαπραγμάτευση με Τρόικα…

Από το Σαββατοκύριακο και μετά αυτό είναι το πρώτο θέμα που απασχόλησε και θα απασχολεί τα ελληνικά ΜΜΕ το επόμενο διάστημα. Δυστυχώς, τα στοιχεία που υπάρχουν έως τώρα είναι οι διαρροές που επιτρέπει η Κυβέρνηση να γίνονται μέσω των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ. Είναι προφανές ότι περισσότερο «θόρυβος» και «θολούρα» παράγεται υπό αυτές τις συνθήκες και λιγότερο έδαφος για ασφαλή συμπεράσματα. Εξάλλου, δεν αποκλείεται και η ίδια η Κυβέρνηση να μην έχει πλήρη γνώση των προθέσεων των εντολέων της Τρόικας.

Το σίγουρο είναι ότι η διαπραγμάτευση θα αποτελέσει σοβαρότατη φθορά για την Κυβέρνηση και αυτό για έναν βασικότατο λόγο. Είτε απαιτήσει η Τρόικα να ληφθούν άμεσα νέα μέτρα, είτα όχι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ανοίξει θέμα δημοσιονομικού προβλήματος (έχει ανοίξει ήδη και ας διαβεβαιώνει το αντίθετο ο Στουρνάρας – θα φανούν περισσότερα στη δημοσιοποίηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον Μάρτιο). Αυτό αυτομάτως επιβεβαιώνει την άποψη του Σύριζα ότι παρόλα τα κουρέματα, παρόλα τα μέτρα που ψηφίστηκαν το φθινόπωρο, το πρόγραμμα «δεν βγαίνει» και τα περί ανάκαμψης αποτελούσαν μυθεύματα. Αυτό είναι μεγάλη ήττα της Κυβέρνησης και χωρίς να υπολογιστεί το κόστος από τα ευκόλως συνεπαγόμενα, δηλαδή, ότι ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα κάποια στιγμή ή θα γίνει κούρεμα καταθέσεων ή πρέπει να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα ριζικά διαφορετικής φιλοσοφίας.

Επιπλέον, ακόμη και αν η Τρόικα δεν επιβάλει την ενεργοποίηση των αυτόματων ρητρών, τα ανταλλάγματα που θα ζητηθούν από την Κυβέρνηση δεν είναι λίγα ή ανώδυνα. Εκτός από τα γνωστά θέματα υπό διαπραγμάτευση (δηλαδή τις απολύσεις, τη συνέχιση του χαρατσιού, τις συντηρητικές ρυθμίσεις για τις οφειλές, τη μη κατάργηση των αποτυχημένων φόρων), έχουν προστεθεί και άλλα δυσάρεστα. Τέτοια είναι η συγχώνευση Εθνικής-Eurobank (βλέπε επόμενο θέμα), η είσπραξη του μερίσματος από τις τράπεζες για τις προνομιούχες μετοχές (900 εκ για δύο χρόνια), η είσπραξη 0,2% του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, η αύξηση των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών (έπρεπε να έχει γίνει μέσα στον Μάρτιο). Ενδεχόμενη παράταση στην ενεργοποίηση των ρητρών δεν θα είναι, εξάλλου, παρά προσωρινή και θα γίνει με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει η περικοπή δαπανών (πάνω από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού).

Επίσης, η Κυβέρνηση έχει ένα ακόμη πρόβλημα να αντιμετωπίσει και αυτό έχει να κάνει με το εσωτερικό της. Περισσότερο η ΔΗΜΑΡ και λιγότερο το ΠΑΣΟΚ στυλώνουν τα πόδια μπροστά σε απαιτήσεις της Τρόικας. Η σημαντικότερη από αυτές είναι η άρνηση της ΔΗΜΑΡ (και δια στόματος κ Κουβέλη) να ψηφίσει τη συνέχιση της είσπραξης του χαρατσιού από την ΔΕΗ, αλλά υπάρχουν και άλλες (απολύσεις, ρυθμίσεις, φόροι εστίασης και πετρελαίου θέρμανσης, εισφορά υπέρ ΟΑΕΕ κτλ). Οι αντιδράσεις αυτές, εξάλλου, δεν γίνονται για λόγους αρχής. Τα δύο μικρότερα κόμματα της τρικομματικής έχουν σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό τους, ενώ δεν λείπουν οι γκρίνιες και εντός της ΝΔ.

(Βλέπε συνημμένο: Προβληματίζουν οι αποκλίσεις στα έσοδα http://www.naftemporiki.gr/finance/story/633654

 

Εμπλοκή στη συγχώνευση Εθνικής – Eurobank (;)

Πριν αρκετές μέρες είχε γραφεί στον Τύπο ότι η Τρόικα διατυπώνει επιφυλάξεις σχετικά με τη συγχώνευση των δύο μεγάλων Τραπεζών. Λίγες εφημερίδες είχαν τότε γράψει κάτι σχετικά με αυτή την είδηση (είχε επισημανθεί από αυτή την αποδελτίωση). Πλέον, σχεδόν όλες τη μεταδίδουν. Και σε αυτό τον τομέα όλη η πληροφόρηση – ενημέρωση που διαθέτουμε είναι οι διαρροές μέσω του Τύπου. Η εμπλοκή στο θέμα της συγχώνευσης δημιουργεί σοβαρές αναταράξεις. Αυτό φαίνεται και από τον τρόπο που η ελληνική πλευρά (κυβέρνηση και τραπεζικό σύστημα) υπερασπίζεται τη συγχώνευση και είναι απολύτως αρνητική στο ενδεχόμενο ακύρωσης της (γίνεται λόγος για κόκκινη γραμμή). Οι λόγοι δεν είναι σαφείς, αλλά είναι λογική η υπόθεση ότι μια τόσο μεγάλη τράπεζα, όπως αυτή που δημιουργείται από τη συγχώνευση των δυο, θα μπορεί να ορθώνει (σε έναν βαθμό) το ανάστημα της σε τυχόν μελλοντικές ευρωπαϊκές αξιώσεις για την τύχη του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα. Επισήμως, προβάλλεται το επιχείρημα ότι οι διαδικασίες της συγχώνευσης έχουν προχωρήσει σε νομικό και οικονομικό πεδίο αρκετά και ότι θα δημιουργούσε τρομερά προβλήματα ο διαχωρισμός των τραπεζών στη ψυχολογία στο χρηματιστήριο και όχι μόνο. Επιπλέον, η συμφωνία είχε εγκριθεί από τους αρμόδιους κοινοτικούς φορείς και είχε και τη συγκατάθεση της Τρόικας, άρα, αυτή δεν δικαιούται τώρα να διατυπώνει αντιρρήσεις. Πάντως, το ότι ο Τύπος αναγκάστηκε να εμφανίσει επισήμως το ζήτημα σημαίνει ότι η Τρόικα πιέζει σοβαρά για το θέμα. Κατά την Τρόικα η συγχώνευση θα δημιουργήσει μεγαλύτερες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης και θα καταστήσει πολύ πιο δύσκολη τη δυνατότητα πώλησης της στο μέλλον (όπως προβλέπει το μεσοπρόθεσμο για όλες τις τράπεζες που θα ανακεφαλαιοποιηθούν τώρα). Έτσι, το μεγάλο τραπεζικό “deal” έρχεται να προστεθεί στα αγκάθια που χρίζουν διευθέτησης μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικας το επόμενο διάστημα.

Κύπρος: Ακολουθεί μνημονιακό πακέτο

Σοβαρά εκτεθειμένος είναι ο κύπριος πρόεδρος Νίκος  Αναστασιάδης από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας για όσους κατάφεραν να βγάλουν χρήματα εκτός Κύπρου τις μέρες πριν αποφασιστεί το κούρεμα (οι οποίοι προφανώς διέθεταν πληροφόρηση ότι επέκειντο κούρεμα). Στη λίστα περιλαμβάνονται με σημαντικά ποσά συγγενείς του Προέδρου. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει στο νησί η αντιπαράθεση (που δεν μπορεί παρά να αποδειχτεί ατέρμονη) σχετικά με τα μέτρα που θα προβλέπονται από το μνημόνιο. Σε αυτή περιλαμβάνονται μισθοί και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων (ο κύπριος Πρόεδρος προφανώς αρνείται κάθε τέτοιο ενδεχόμενο), αντικατάσταση του 13ου μισθού από μικρότερο επίδομα η τύχη των Κυπριακών Αερογραμμών κτλ.

~ Ο ευρωπαϊκός Νότος θα πρέπει να κινηθεί συντονισμένα για τη δημιουργία μιας συμμαχίας αλληλεγγύης, μιας Αντάντ, προτείνει ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος μιλώντας στην “Εφ.Συν.”.”Όχι σε λογική εχθρότητας ή αντιπαλότητας προς τον Βορρά”, εξηγεί, “αλλά ως συμβολή στην προσπάθεια εξόδου από την εξαπλούμενη ύφεση”.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)