to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:05 | 29.03.2024

Πολιτική

Γ. Μυλόπουλος: Η αδράνεια σκοτώνει το περιβάλλον

«Το συγκεντρωτικό μοντέλο, που θέλει την αρμοδιότητα των έργων στην κεντρική κυβέρνηση, δοκιμάστηκε εδώ και τέσσερα χρόνια και απέτυχε»


Η δήλωση του επικεφαλής της παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» Γιάννη Μυλόπουλου, Καθηγητή ΑΠΘ:

«Η αδράνεια είναι ο μεγάλος εχθρός της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Γιατί η αδράνεια καταστρέφει το περιβάλλον και υπονομεύει τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας.

Η κατάσταση στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη εξελίσσεται άκρως ανησυχητική, καθώς η δραστική μείωση της παροχετευτικότητας της ενωτικής τάφρου στην Κορώνεια, λόγω μη καθαρισμού της από τα φερτά που έχουν συσσωρευτεί, αφενός προκαλεί αυξημένο πλημμυρικό κίνδυνο και αφετέρου μειώνει σοβαρά τις δυνατότητες ενίσχυσης του υδατικού δυναμικού της λίμνης από τους γύρω χειμάρρους.

Επιπλέον, η τοξικότητα του πυθμένα της Κορώνειας εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον, ενώ και η λίμνη Βόλβη ακολουθεί ανησυχητική πορεία μείωσης της στάθμης της.

Είναι η ώρα για ανάληψη δράσης για το Περιβάλλον και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας. Η οποία πρέπει να διεκδικήσει την επαναφορά της αρμοδιότητας των έργων για τις δυο λίμνες και πάλι σε περιφερειακό επίπεδο.

Το συγκεντρωτικό μοντέλο, που θέλει την αρμοδιότητα των έργων στην κεντρική κυβέρνηση, δοκιμάστηκε εδώ και τέσσερα χρόνια και απέτυχε.

Επιπλέον, πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο υποβολής νέας πρότασης προς την Ε.Ε., προσαρμοσμένης στις νέες και ακραίες υδρολογικά συνθήκες της κλιματικής κρίσης, για ένα νέο master plan για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος των λιμνών, το οποίο κινδυνεύει από την αδιαφορία της πολιτείας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)