to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:50 | 17.06.2023

Πολιτική

Δημ. Βίτσας: «Η λύση υπάρχει, η βούληση απουσιάζει και η υποκρισία περισσεύει»

Από το 2016 βρισκόμαστε σε μια διαδικασία αναθεώρησης του Δουβλίνο-2 και συνεχώς παρουσιάζεται το ίδιο πρόβλημα, το οποίο εκφράζεται με την άρνηση των χωρών του Βορρά και των χωρών του Βίζεγκραντ να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους προς τις χώρες της πρώτης υποδοχής τόνισε σε συνέντευξη του ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


«Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα και όλοι συμφωνούμε ότι το Δουβλίνο-2, δηλαδή η συμφωνία που αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού- μεταναστευτικού στην Ευρώπη, δεν λειτουργεί» σημείωσε σε συνέντευξη του ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη του στο BLUE SKY TV

Όπως εξήγησε ήδη από το 2016 βρισκόμαστε σε μια διαδικασία αναθεώρησης και συνεχώς παρουσιάζεται το ίδιο πρόβλημα, το οποίο  εκφράζεται με την άρνηση των χωρών του Βορρά και των χωρών του  Βίζεγκραντ  να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους προς τις χώρες της πρώτης υποδοχής, όσο αφορά τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Σημείωσε πως ακόμα και στην τελευταία σύνοδο των αρμόδιων υπουργών της ΕΕ, βρέθηκε η «λύση», να μπορεί μια χώρα να απαλλάσσεται από τις υποχρεώσεις της, αρκεί να καταβάλει ένα χρηματικό ποσό 20 χιλιάδων ευρώ/ κεφαλή. Το πρόβλημα είναι ότι η Ελληνική κυβέρνηση, εύκολα οπισθοχωρεί στις αιτιάσεις και απαιτήσεις των χωρών του Βορρά.

Όσον αφορά το τραγικό ναυάγιο, ο Δημήτρης Βίτσας τόνισε πως «να ξεκαθαρίσουμε ότι έγινε στον δικό μας χώρο ευθύνης διάσωσης, αν και στο ζήτημα της έρευνας και διάσωσης δεν υπάρχει κενό. Όπου προκύπτει ανάγκη θα πρέπει να επεμβαίνεις. Δεν υπάρχει κανένας λόγος κάποιος να κατηγορήσει τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού σώματος και κάνει πολύ άσχημα  όποιος προσπαθεί να κρυφτεί από πίσω τους. Από τη στιγμή που υπήρχε η εκτίμηση ότι το πλοίο θα μπορούσε να βυθιστεί, θα έπρεπε να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποτροπή αυτού του ενδεχόμενου»

Ήδη όπως ανέφερε «τόσο ο κος Ντογιάκος, όσο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχουν διατάξει έρευνα, μια που το τραγικό ναυάγιο έγινε στον δικό μας χώρο ευθύνης».

Η λύση στο προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα είναι γνωστή όπως είπε ο Δημ. Βίτσας: «Πρώτα και κύρια να δίνεται βοήθεια στις χώρες που αποτελούν την πηγή των ροών, να εφαρμόζεται η Συνθήκη της Γενεύης σε αυτούς που έρχονται στα σύνορα, να υπάρχει δίκαιη διανομή των ανθρώπων αυτών ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ…»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)