to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:20 | 15.06.2023

Πολιτική

Δ. Βίτσας: Στην Πύλο πνίγηκαν τα κροκοδείλια δάκρυα του «ευρωπαϊκού» πολιτισμού

Σημεία συνέντευξης του Δημήτρη Βίτσα στη Δημόσια Τηλεόραση και στη συχνότητα της «ΕΡT NEWS»


«…Αυτοί οι άνθρωποι που χάθηκαν ανοιχτά της Πύλου, είναι μέρος των 20 χιλ. περίπου ανθρώπων που χάθηκαν τον τελευταίο χρόνο στη Μεσόγειο. Είναι εύκολο να λέει κανείς μεγάλα λόγια και πως είναι συγκλονισμένος από την τραγωδία, αλλά το πρώτο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να σταματήσουμε τους πολέμους και τις εμφύλιες συρράξεις σε αυτές τις περιοχές και να χτυπήσουμε τους ΄΄εμπόρους΄΄ψυχών.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι πριν συμβούν όλα αυτά και πριν ξεκινήσει το μοιραίο καράβι από τη Λιβύη, η διεθνής κοινότητα φρόντισε να διαλύσει τη χώρα για τα δικά της συμφέροντα.

Χρειάζεται να ορίσουμε ξανά την έννοια του πρόσφυγα. Μπορεί να περιγράφεται ικανοποιητικά η έννοια του πρόσφυγα που προσπαθεί να ξεφύγει από τις εμφύλιες συρράξεις, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο με όλους αυτούς τους ανθρώπους που θέλουν να ξεφύγουν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την οικονομική εξαθλίωση.

Αυτή τη στιγμή μπορεί να γίνεται μια συζήτηση στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση του προσφυγικού- μεταναστευτικού, αλλά σε καθαρά εθελοντική βάση και όχι στο σύνολο της ΕΕ. Το κύριο βάρος εξακολουθεί να πέφτει στις πλάτες των πέντε χωρών πρώτης υποδοχής και οι άλλες χώρες απλά θα συνδράμουν σε μια κατά κεφαλήν οικονομική βοήθεια, χωρίς να αναλαμβάνουν καμιά άλλη ευθύνη.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα πρέπει να καταπιαστεί με την τραγωδία στην Πύλο και παράλληλα θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ενιαίο πλαίσιο παροχής προστασίας και ασύλου, αλλά και ενιαίο πλαίσιο επιστροφών για όλες τις χώρες της Ευρώπης και όχι στην κάθε χώρα να ισχύουν διαφορετικά πράγματα. Κάτι που θα το είχαμε καταφέρει αν δεν εκλέγονταν ο Σαλβίνι στην Ιταλία.

Χαρακτηριστικό της υποκρισίας όλων των πλευρών, και δείγμα του λεγόμενου ΄΄ευρωπαϊκού΄΄πολιτισμού, είναι αυτό που συμβαίνει σε ένα μικρό νησάκι ανάμεσα στην Ισπανία και το Μαρόκο, όπου σε συνθήκες ηρεμίας το διεκδικούν τρεις χώρες (μαζί και η Τυνησία) και όταν καταφεύγουν εκεί πρόσφυγες και μετανάστες ο ένας το δίνει στον άλλον….».

Για το στόχο του ΣΥΡΙΖΑ-Σ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου:

«…Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να αλλάξει το τελικό μίγμα της συμπεριφοράς της ελληνικής κοινωνίας, ενημερώνοντας τους πολίτες για όλα αυτά που θα συμβούν στη χώρα αν εφαρμοστεί το πρόγραμμα της ΝΔ. Θα πρέπει να αναδείξουμε ότι η όποια ανάπτυξη υπάρξει στη χώρα μας, θα πρέπει να στηρίζεται πρωτίστως στη βελτίωση των χαμηλών εισοδημάτων, των μισθών και των συντάξεων γενικότερα, καθώς και στις παραγωγικές επενδύσεις. Από τα στοιχεία που η ίδια η ΝΔ καταθέτει, μόνο το ένα δις από τα επτά συνολικά των επενδύσεων, αφορούσαν παραγωγική δραστηριότητα. Τα υπόλοιπα έξι αφορούσαν κυρίως το real estate και συγχωνεύσεις ήδη υπαρχόντων εταιριών.

Εμείς εκθέτουμε το πρόγραμμά μας στον ελληνικό λαό, το οποίο έχουμε πλήρως κοστολογήσει και λέμε ότι για τον πρώτο χρόνο θα κοστίσει 5,6 δις ευρώ. Παράλληλα, δηλώνουμε ότι θα σταθούμε δίπλα σε κάθε δυσκολία που θα παρουσιαστεί, ιδιαίτερα στα ζητήματα της Υγείας και της Παιδείας, μια που φαίνεται ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στη χώρα και στην κοινωνία συνολικά. Συγχρόνως θα πρέπει να δουλέψουμε για να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη συνεργασία στην πράξη των προοδευτικών- δημοκρατικών δυνάμεων, τόσο στο δρόμο όσο και στη Βουλή…».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)