to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:01 | 30.05.2023

Πολιτική

Δ. Βίτσας: Η επανεκλογή Ερντογάν οξύνει παραπέρα τα προβλήματα Δημοκρατίας στην Τουρκία

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ορατός ο κίνδυνος συγκρότησης μιας δύναμης που θα έχει σα συνέπεια την συνεννόηση μεταξύ της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν, της Κίνας κλπ και αυτός είναι και ο λόγος που οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα τρέξουν σε διαπραγματεύσεις»


]Σημεία συνέντευξης του Δημήτρη Βίτσα, υποψήφιου βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο ραδιοφωνικό σταθμό  « ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 FM»:

«…Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφισβήτηση ότι νικητής και τροπαιούχος στις εκλογές στην Τουρκία, αναδείχθηκε ο κος Ερντογάν, άσχετα με το τι θα ήθελε ο καθένας.
Αυτό δεν είναι καλό για όσους υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Για όλο το ΄΄δυτικό΄΄κόσμο, αυτό σημαίνει ότι μπαίνουμε σε μια εποχή πολλών και μεγάλων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Τουρκίας και των μεγάλων δυνάμεων ( ΗΠΑ-ΕΕ ).

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ορατός ο κίνδυνος συγκρότησης  μιας δύναμης που θα έχει σα συνέπεια την συνεννόηση μεταξύ της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν, της Κίνας κλπ και αυτός είναι και ο λόγος που οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα τρέξουν σε διαπραγματεύσεις.

Υπάρχουν σε εκκρεμότητα τεράστια συμφέροντα τα οποία όμως συνδέονται και με τη χώρα μας, όπως το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16, τα F-35, τις σχέσεις με τη Σουηδία και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ κυρίως όσο έχει να κάνει με το βέτο από την πλευρά της Τουρκίας κλπ.

Η προσπάθεια η δική μας θα πρέπει να στοχεύει στη διατήρηση της ηρεμίας που προέκυψε μετά από τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία, κάτι που είναι πιθανό να συμβεί εξαιτίας της συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία.

Συγχρόνως θα πρέπει να γίνεται προσπάθεια οικοδόμησης μέτρων  εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες, όσο αφορά την περιοχή του Αιγαίου , εκμεταλλευόμενοι το ζήτημα της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας- ΕΕ. Θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές προς τους εταίρους μας ότι δεν πρόκειται να συνδράμουμε σε αυτό, εφόσον συνεχίζεται η επιθετική ρητορική από την Τουρκική πλευρά.

Στο ενδεχόμενο να αναλάβει υπουργός εξωτερικών ο Ιμπραήμ Καλίν, πρέπει να θεωρούμαι ότι αυτά που θα λέει , θα είναι η πιστή απεικόνιση της γνώμης του προέδρου Ερντογάν, μια που  εδώ και καιρό αποτελεί το alter ego του Τούρκου προέδρου.

Ανάμεσα στα κύρια θέματα που αφορούν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, είναι το προσφυγικό- μεταναστευτικό, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι σήμερα στην Τουρκία υπάρχουν 4 εκ πρόσφυγες και μετανάστες ,τη στιγμή που η γειτονική χώρα  δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη της Γενεύης όσο αφορά τα κράτη της Ασίας , παρά μόνο ότι έχει να κάνει με τις χώρες της Ευρώπης.

Δεν είναι απίθανο , μετά την επανεκλογή του κου Ερντογάν, να δούμε ένα άλλο πρόσωπο και μια ακόμα μεγαλύτερη σκλήρυνση της συμπεριφοράς του, στην προσπάθειά του να ενισχύσει την εξουσία του.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα προσπαθήσει να αναγνωριστεί από όλες τις πλευρές, ως η υπερδύναμη στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε , για κάθε ζήτημα που αφορά  την περιοχή, να χρειάζεται να παίρνουμε την άδεια της Τουρκίας. Αντίθετα να χτίσουμε διαρκώς καινούργιες συμμαχίες και να είμαστε ισχυροί, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, αλλά και ισχυρό κοινωνικό κράτος, ώστε ο λαός να στηρίζει  τη χώρα μας απέναντι στις εξωτερικές  απειλές…»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)