to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Βομβαρδίζουν τη Γάζα, στοχεύουν την Παλαιστινιακή επαναπροσέγγιση

Μετρώντας επτά εβδομάδες πολέμου, η Γάζα και το Ισραήλ επιμένουν σε μια αδιέξοδη πολεμική αναμέτρηση.


Ο ήχος των μαχητικών αεροσκαφών, των μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών, ο ήχος των βομβών, των εκρήξεων, τα χαλάσματα, ο καπνός και η σκόνη που ακολουθεί την συνάντηση του εδάφους με τις ρουκέτες, οι σειρήνες των ασθενοφόρων, οι φωνές των τραυματιών, των γειτόνων που σπεύδουν σε βοήθεια, η μυρωδιά του θανάτου, οι λίστες με αριθμούς και ονόματα που αυξάνονται καθημερινά και η φράση που ξορκίζει το κακό μετά από κάθε χτύπημα, «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος», είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την καθημερινότητα της Γάζας.

Μετρώντας επτά εβδομάδες πολέμου, η Γάζα και το Ισραήλ επιμένουν σε μια αδιέξοδη πολεμική αναμέτρηση.
Επιδιώκοντας να αποφύγει την απευθείας συμφωνία σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο που διαπραγματεύτηκε μέσω Αιγύπτου με τη Χαμάς, ο Μ. Νετανιάχου, φέρεται να έχει συμφωνήσει στη διαμεσολάβηση των Ημωμένων Εθνών (Η.Ε.), για το τέλος του πολέμου.
Την πρόταση που δεν διαφέρει στο ελάχιστο από τα όσα συζητήθηκαν στο Κάιρο, μετέφερε ήδη στα Η.Ε. η Ευρωπαική Ένωση.
Το τέλος του πολέμου ίσως και να μην απέχει πολύ. Ωστόσο ακόμα κι αν αυτό συμβεί, ένας άλλος πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη.
Για τους περισσότερους ξένους διπλωμάτες,δημοσιογράφους και παρατηρητές που βρίσκονται εδώ, αποτελεί πεποίηθηση πως ο στόχος της επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, δεν ήταν άλλος από το να πληγεί η επαναπροσέγγιση που επιχειρούν Χαμάς και Φατάχ και η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.
Όταν αυτό δεν το κατάφεραν με την επέμβαση στη Γάζα, διότι η Φατάχ στάθηκε δίπλα στα αιτήματα και τις θέσεις της Χαμάς, προχώρησαν ακόμα παραπέρα.

Διαρροές για ανατροπή Αμπάς από τη Χαμάς

Σύμφωνα με διαρροή την προηγούμενη Δευτέρα, από την Σιν Μπέτ (μυστική υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ), το Τελ Αβίβ φέρεται να απέτρεψε συνωμοσία κατά του Μαχμούντ Αμπάς στη Δυτική Όχθη.
Η ίδια υπηρεσία γνωστοποίησε πως μέλη της Χαμάς από το εξωτερικό και συγκερκιμένα από την Τουρκία (πρόκειται για τον Σάλεχ Αλ Αρούρι χρηματοδότη του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς) οργάνωσαν την αποστολή όπλων και εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων μέσω κούριερ, από την Ιορδανία στη Δυτική Όχθη.
Η επιχείρηση φέρεται να αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανάκρισης 93 στελεχών της Χαμάς. Λίγο αργότερα, τα σκάνερ ανίχνευσης δεμάτων στα σύνορα, εντόπισαν το περιεχόμενο που κατασχέθηκε.
Αν και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες που λόγω Συρίας και Ιράκ έχουν ενισχύσει τη δράση τους στην Ιορδανία, δήλωσαν άγνοια, η είδηση μεταδόθηκε από πολλά μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα αρκετά αραβικά μέσα καλούσαν τον Αμπάς να αναλάβει δράση κατά της Χαμάς.

Ο Μαχμούντ Αμπάς, αδιαφόρησε για τις διαρροές. Από πλευράς Ισραήλ η ενέργεια δεν εντυπωσιάζει αφού θα μπορούσε να αποφέρει το ζητούμενο της διχόνοιας μεταξύ των Παλαιστινιακών οργανώσεων, κάτι στο οποίο απέτυχε η στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.
Επίσης εμπλέκοντας και την Τουρκία (η οποία φιλοξενεί τον Σάλεχ Αλ Αρούρι) , στη θεωρία του σχεδιαζόμενου πραξικοπήματος, ουσιαστικά κλείνει το δρόμο στις φιλοδοξίες Ερντογάν, για να διαδραματίσει η χώρα του το ρόλο μεσολαβητή που η Αϊγυπτος είχε κατοχυρώσει την περίοδο Μουμπάρακ.
Ασχέτως αν οι διαρροές του Ισραήλ, σχετίζονται με την πραγματικότητα ή όχι, το βέβαιο είναι ένα. 
Ακόμα κι αν οι μάχες στη Γάζα τελειώσουν αύριο, ο πόλεμος κατά της παλαιστινιακής ενότητας κι επαναπροσέγγισης, θα έχει συνέχεια. 
’λλωστε, ο  πραγματικός πόλεμος ήταν αυτός, εξ αρχής.

Αυγή της Κυριακής

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)