to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:12 | 31.03.2024

Διεθνή

Αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία: Ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία

Στις κάλπες 64 εκατ. Τούρκοι ψηφοφόροι για να εκλέξουν δημάρχους στις 81 επαρχίες της χώρας - Η σημερινή αναμέτρηση είναι ένα βαρόμετρο για τη δημοτικότητα του Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει να επανακτήσει τον έλεγχο βασικών αστικών περιοχών που έχασε πριν από 5 χρόνια


Ολοκληρώθηκε επισήμως η διαδικασία στις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία. Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν πρώτα στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στην ανατολική Τουρκία για τις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα σ' ολόκληρη τη χώρα, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Τουρκίας.

Στις μεγάλες πόλεις, όπως η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη, και στο δυτικό τμήμα της χώρας, η ψηφοφορία άρχισε μια ώρα αργότερα.

Eκατομμύρια ψηφοφόροι προσήρθαν σήμερα, Κυριακή (31/03) στις κάλπες στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να απαντήσουν στο μεγάλο ερώτημα που κυριαρχεί εντός κι εκτός Τουρκίας: Θα χάσει δεύτερη φορά, έστω εμμέσως, από τον Εκρέμ Ιμάμογλου ο Ταγίπ Ερντογάν ή θα πάρει πίσω τον μητροπολιτικό δήμο, μια πόλη – σύμβολο τόσο για τον ίδιο, όσο και για τους Τούρκους;

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι η Κωνσταντινούπολη, η οικονομική και πολιτική δύναμη της Τουρκίας (από όπου ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως δήμαρχος το 1994), αποτελούσε το επόμενο μεγάλο «στοίχημα» για τον ίδιο.

Άλλωστε κατά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση για τους δήμους και τις περιφέρειες το 2019, ο Ερντογάν έχασε τόσο την Κωνσταντινούπολη όσο και την Άγκυρα, γεγονός που κατέρριψε την αύρα που διεκδικούσε να έχει ως… αήττητος.

Μια ισχυρή νίκη για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν (AKP), πιθανότατα θα σκληρύνει την αποφασιστικότητά του να εισαγάγει ένα νέο σύνταγμα, που θα αντικατοπτρίζει τις συντηρητικές αξίες του και θα του επιτρέπει να κυβερνά μετά το 2028, οπότε λήγει η τρέχουσα θητεία του, λένε οι αναλυτές.

Για την αντιπολίτευση – διχασμένη και αποθαρρυνμένη μετά την ήττα στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές του περασμένου έτους – η διατήρηση της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας θα ήταν μια σημαντική ώθηση και θα βοηθούσε στην εκ νέου κινητοποίηση των υποστηρικτών.


Περίπου 61 εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από ένα εκατομμύριο που ψηφίζουν για πρώτη φορά, έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν για όλους τους μητροπολιτικούς δήμους, τους δήμαρχους πόλεων και περιφερειών καθώς και τις διοικήσεις των γειτονιών.

Παράλληλα, περίπου 594.000 μέλη του προσωπικού ασφαλείας θα είναι σε υπηρεσία σε όλη τη χώρα για να διασφαλίσουν ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ομαλά, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια.

Οι κάλπες άνοιξαν στις ανατολικές επαρχίες στις 7:00 πμ και θα κλείσουν στις 16:00, ενώ στις δυτικές επαρχίες η ψηφοφορία ξεκίνησε από τις 8:00 το πρωί και θα διαρκέσει έως τις 17:00.

Τα αποτελέσματα αναμένονται στις 10 το βράδυ.

Τα προγνωστικά

Σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μπροστά, άλλες λιγότερο άλλες περισσότερο, τον Ιμάμογλου. Ο Τούρκος πρόεδρος, όμως, είναι ένας πολιτικός που ζει και αναπνέει για τέτοιους είδους αναμετρήσεις, εξ ου και πρωτοστάτησε στον προεκλογικό αγώνα του Μουράτ Κουρούμ. Στην έβδομη δεκαετία της ζωής του, ο Ερντογάν φαντάζει ακατάβλητος.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, αυτό που ήθελε όλες αυτές τις εβδομάδες να αποφύγει ο Ιμάμογλου ήταν μια πόλωση της ατμόσφαιρας, όπως αυτή που συνειδητά επιχείρησε να επιβάλει στη δημόσια σφαίρα ο Ερντογάν.

Ο νυν δήμαρχος κινήθηκε περισσότερο στους τομείς της οικονομίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι άλλωστε ένα από τα πλεονεκτήματα του το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια δημιούργησε ισχυρά κοινωνικά δίκτυα υποστήριξης των χιλιάδων φτωχών οικογενειών της Πόλης, κατηγορώντας παράλληλα τον Ερντογάν για τις επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής του. Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλάμε για ένα δήμο με προϋπολογισμό περίπου 16 δις. δολαρίων.

Υπάρχουν όμως επιπλέον ερωτήματα που θα καθορίσουν την έκβαση της σημερινής αναμέτρησης: Τι θα κάνουν οι Κούρδοι ψηφοφόροι; Ως συνήθως οι πιο συντηρητικοί θα ψηφίσουν τον ερντογανικό υποψήφιο, οι πιο φιλελεύθεροι αναμένεται να σπάσουν μεταξύ του φιλοκουρδικού DEM και του Ιμάμογλου.

Τι θα κάνουν οι αναποφάσιστοι και ειδικά οι χιλιάδες νέοι ψηφοφόροι που δήλωναν σε ποσοστό 30% αναποφάσιστοι…

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά θα δείξουν εάν ο Ερντογάν καταφέρει να νομιμοποιήσει εκ νέου την εξουσία του ή αν ο Ιμάμογλου θα θέσει τις βάσεις για να είναι αυτός δυνάμει μελλοντικός πρόεδρος της χώρας

Δύο νεκροί από επεισόδια

Με εντάσεις άνοιξαν οι κάλπες στην Τουρκία για τις δημοτικές εκλογές της Κυριακής.

Στην περιοχή Mustafakemalpaşa της Προύσας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Haber, ένας πολίτης που πυροβολήθηκε με κυνηγετικό όπλο από τα ξαδέρφια του επειδή δεν στήριζε συγγενή του, ο οποίος ήταν υποψήφιος, έχασε τη ζωή του.

Επιπλέον, 12 άτομα τραυματίσθηκαν την Κυριακή στην Τουρκία στη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν στο περιθώριο των δημοτικών εκλογών στο Ντιγιάρμπακιρ, την κύρια κουρδική πόλη στη νοτιοανατολική Τουρκία, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας.

«Συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε δύο ομάδες στη διάρκεια των σημερινών εκλογών με αποτέλεσμα ένα νεκρό και δώδεκα τραυματίες», δήλωσε επίσης ένας αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο, διευκρινίζοντας ότι τα επεισόδια αυτά σημειώθηκαν σε χωριό που βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το Ντιγιάρμπακιρ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)