to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:52 | 31.03.2024

Διεθνή

Μαίνονται οι μάχες σε όλη τη Γάζα - Eκλογές και απομάκρυνση του Νετανιάχου ζητά η αντιπολίτευση στο Ισραήλ

Σε νέα σφαγή προχώρησε ο ισραηλινός στρατός στο νοσοκομείο Αλ Άκσα, βομβαρδίζοντας σκηνές δημοσιογράφων και αμάχων εντός των τειχών του Νοσοκομείου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 άτομα και να τραυματιστεί άγνωστος αριθμός ατόμων.


Οι ισραηλινές επιθέσεις σκότωσαν 77 Παλαιστίνιους στη Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές την Κυριακή, καθώς η Αίγυπτος φιλοξένησε ισραηλινή αντιπροσωπεία για νέο γύρο συνομιλιών σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει εκεχειρία με τους ηγέτες της Χαμάς στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι σκότωσε έναν ανώτερο μαχητή της Ισλαμικής Τζιχάντ σε πλήγμα σε κέντρο διοίκησης στο προαύλιο του νοσοκομείου Αλ Άκσα στο κέντρο της Γάζας. Δεν ανέφερε το όνομα ή τον βαθμό του. «Το κέντρο διοίκησης και οι τρομοκράτες χτυπήθηκαν με ακρίβεια», ανέφερε ο στρατός, προσθέτοντας ότι σκοπός ήταν να ελαχιστοποιηθεί "η ζημιά σε μη εμπλεκόμενους πολίτες στην περιοχή του νοσοκομείου". "Το κτίριο του νοσοκομείου Αλ Άκσα δεν υπέστη ζημιές και δεν επηρεάστηκε η λειτουργία του".
Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από την Ισλαμική Τζιχάντ, μια μαχητική ομάδα και σύμμαχο της Χαμάς.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας και μέσα ενημέρωσης της Χαμάς ανέφεραν ότι το χτύπημα έπληξε αρκετές σκηνές μέσα στο νοσοκομείο Αλ Άκσα, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα και τραυματίζοντας αρκετούς, μεταξύ των οποίων πέντε δημοσιογράφους.

Περισσότεροι από 32.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Οι δύο πλευρές έχουν εντείνει τις διαπραγματεύσεις, με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου, για την αναστολή της επίθεσης του Ισραήλ για έξι εβδομάδες, με αντάλλαγμα την προτεινόμενη απελευθέρωση 40 από τους 130 ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται από μαχητές της Χαμάς στη Γάζα μετά την επίθεσή τους στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Η Χαμάς λέει ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να εξασφαλίσει τον τερματισμό των μαχών και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων. Το Ισραήλ έχει αποκλείσει κάτι τέτοιο, λέγοντας ότι τελικά θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να διαλύσει τις κυβερνητικές και στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς.

Η Χαμάς δεν θα είναι παρούσα στις συνομιλίες στο Κάιρο, δήλωσε αξιωματούχος στο Reuters την Κυριακή, καθώς περίμενε να ακούσει από τους διαμεσολαβητές αν υπάρχει νέα ισραηλινή προσφορά στο τραπέζι.

Στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς της Λωρίδας της Γάζας, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν να αποκλείουν τα δύο κύρια νοσοκομεία και άρματα μάχης βομβάρδισαν περιοχές στη μεσαία και ανατολική περιοχή της επικράτειας.

Χριστιανοί Παλαιστίνιοι στη Γάζα γιορτάζουν το Πάσχα

Οι χριστιανοί γιόρτασαν το Πάσχα στη Γάζα και την Ιερουσαλήμ, με τη μικρή καθολική κοινότητα στον εμπόλεμο παλαιστινιακό θύλακα να πραγματοποιεί την αγρυπνία της, ενώ έξω μαίνονται οι μάχες. Περίπου 100 άτομα συγκεντρώθηκαν υπό το φως των κεριών το βράδυ του Σαββάτου σε εκκλησία στην πόλη της Γάζας στα βόρεια της Λωρίδας για να γιορτάσουν την Ανάσταση.

Η εκκλησία βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το νοσοκομείο Αλ-Σίφα, όπου μαίνονται εδώ και δύο εβδομάδες σφοδρές μάχες μεταξύ ισραηλινών στρατευμάτων και μαχητών της Χαμάς.

Πιέσεις στην βρετανική κυβένηση να δημοσιεύσει έκθεση για εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ

Η βρετανική κυβέρνηση πιέζεται να δημοσιεύσει νομικές συμβουλές για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. Ο Observer του Guardian απέκτησε μια ηχητική καταγραφή που διέρρευσε και φαίνεται πως  η βρετανική κυβέρνηση έλαβε νομική έκθεση από τους νομικούς της, σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ παραβίασε το διεθνές δίκαιο στον πόλεμο κατά της Γάζας, αλλά αυτές αποκρύπτονται.

Τώρα, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ αντιμετωπίζει εκκλήσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης και υψηλόβαθμα μέλη του Συντηρητικού κόμματός του να δημοσιεύσει τη νομική έκθεση.

Ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι αναφέρθηκε από την εφημερίδα The Independent λέγοντας ότι ο κορυφαίος διπλωμάτης της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον και ο Σουνάκ θα πρέπει να "ξεκαθαρίσουν" τι τους έχουν πει.

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης ζητά εκλογές

Ο Γιαΐρ Λαπίντ, σε ανάρτησή του στο Χ, ζητά τη διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης στο Ισραήλ ως τον μόνο τρόπος για να σπάσει η παράλυση που καταλαμβάνει τη χώρα.

«Ο πόλεμος με τη Χαμάς έχει παραλύσει, η συμφωνία για τους ομήρους έχει παραλύσει, ο βορράς έχει παραλύσει και πάνω απ' όλα η κυβέρνηση υπό την ηγεσία σας έχει παραλύσει και αποτυγχάνει», έγραψε ο Λαπίντ, απευθύνοντας τα λόγια του στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η δυσαρέσκεια για τον Νετανιάχου, την κυβέρνησή του και την αποτυχία της να φέρει πίσω τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους που κρατούνται στη Γάζα αυξάνεται στο εσωτερικό του Ισραήλ καθώς ο πόλεμος κατά της Γάζας τραβάει σε μάκρος. Χιλιάδες διαδηλωτές κατακλύζουν τακτικά τους δρόμους των ισραηλινών πόλεων, μεταξύ άλλων και σήμερα, ζητώντας την αντικατάστασή του στην ηγεσία της χώρας.

Μαζικές διαδηλώσεις ζητούν κυβερνητική αλλαγή

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτύρονται στους δρόμους της Ιερουσαλήμ και συγκεντρώνονται στην περιοχή του ισραηλινού κοινοβουλίου, που ονομάζεται Κνέσετ, σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Ζητούν εκλογές -κάτι που ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε και πάλι πριν από λίγο- και μια συμφωνία με τη Χαμάς που θα φέρει στην πατρίδα τους περισσότερους από 130 αιχμαλώτους που πιστεύεται ότι εξακολουθούν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτό συμβαίνει μία ημέρα αφότου το Τελ Αβίβ είδε τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας από την έναρξη του πολέμου.

ΠΗΓΗ: REUTERS / Aljazeera

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)