to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:34 | 02.08.2014

πηγή: hitandrun.gr

Διεθνή

Τέσσερις τραπεζικοί κολοσσοί θέλουν να «σώσουν» την Αργεντινή

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais, πρόκειται για την Citigroup, την HSBC, την Deutsche Bank και την JP Morgan


Στην κορύφωση οδηγείται η μάχη της κυβέρνησης της Αργεντινής με τα κερδοσκοπικά funds, μετά την επιθυμία που εξέφρασαν τέσσερις τραπεζικοί κολοσσοί που έχουν κάθε συμφέρον να μην χρεοκοπήσει η χώρα, να εξευρεθεί λύση. Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais, πρόκειται για την Citigroup, την HSBC, την Deutsche Bank και την JP Morgan. Η ίδια η κυβέρνηση της χώρας, η οποία δια της προέδρου της χώρας κυρίαςΚριστίνα Φερνάντες διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει θέμα επιλεκτικής χρεοκοπίας, δεν απορρίπτει μια παρόμοια πρωτοβουλία.

Το σενάριο της παρέμβασης των τραπεζών ώστε να εξευρεθεί λύση που έρχεται στο προσκήνιο είχε κυκλοφορήσει τις τελευταίες ώρες της διαπραγμάτευσης μεταξύ του υπουργού Οικονομικών της Αργεντινής κ. Άξελ Κισιλόφ, και των εκπροσώπων των funds. «Εγώ το έμαθα από τα ΜΜΕ», είπε, παρά ταύτα, ο ίδιος ο Κισιλόφ, όταν ρωτήθηκε σχετικά. «Αν οι τράπεζες της Αργεντινής θέλουν να συνεισφέρουν με τα δικά τους χρήματα, η κυβέρνηση δεν είναι αντίθετη. Ευπρόσδεκτη κάθε πρόταση» δήλωσε πάντως ο υπουργός.

Όπως αναφέρει η El Pais, δεν είναι γνωστά τα κίνητρα των τεσσάρων τραπεζών που φέρονται πρόθυμες να αναλάβουν πρωτοβουλία. Πάντως, δύο από τις τέσσερις τράπεζες, η Citigroup και η HSBC, έχουν ισχυρότατη παρουσία στην Αργεντινή και ενδεχομένως να κατέχουν μεγάλο αριθμό «κουρεμένων» ομολόγων. Προφανώς, η παράταση της εκκρεμότητας και το γεγονός ότι δεν μπορούν να πληρωθούν για τα ομόλογα που κατέχουν (λόγω της απόφασης του αμερικανού δικαστή) αποτελεί ισχυρό κίνητρο ανάμειξης.

Αλλά και η JP Morgan φαίνεται να έχει λόγους. Σύμφωνα με πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας, η τράπεζα αγόρασε τα ομόλογα που πήρε η ισπανική Repsol από το αργεντινό δημόσιο ως αποζημίωση για την εθνικοποίηση του πετρελαϊκού κολοσσού YPF. Πρόκειται για τίτλους 5 δισ. δολαρίων. «Σίγουρα θα τους ρευστοποίησε στην αγορά, αλλά ενδεχομένως να υπάρχουν ακόμα ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό της» αναφέρει η El Pais.

Μένει να φανεί αν θα προχωρήσει αυτή η πρωτοβουλία και κυρίως τι μορφή θα λάβει, δηλαδή αν πρόκειται να εξοφλήσουν πλήρως τα funds και στη συνέχεια οι τράπεζες να διαπραγματευθούν με την κυβέρνηση ή αν πρόκειται να καταβληθεί εγγύηση, ώστε το όλο θέμα της αποπληρωμής να παγώσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι το «κλειδί» της όλης υπόθεσης, αφού από τις αρχές του επόμενου έτους δεν ενεργοποιείται η περίφημη ρήτρα RUFO (Rights Upon Future Offers), βάσει της οποίας, οι «κουρεμένοι» ομολογιούχοι θα αποκτούσαν ίσα δικαιώματα με όσους εισπράξουν περισσότερα από αυτούς, στη συγκεκριμένη περίπτωση τα funds.

Διαβάστε ακόμα: Η αργεντίνικη κυβέρνηση στο πλευρό της κοινωνίας, απέναντι στα κερδοσκοπικά funds, τις ιδιωτικές τράπεζες και τη "δικαιοσύνη" τους 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)