to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:31 | 31.08.2014

Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Διορία μίας εβδομάδας έδωσε η Ε.Ε. στη Ρωσία - Μόσχα και Κίεβο ανταλλάσσουν αιχμαλώτους,

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε την Κυριακή μία εβδομάδα διορία στη Ρωσία για να αλλάξει πορεία σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, υπό την απειλή της επιβολής νέων κυρώσεων.


Οι εξελίξεις χτες Σάββατο 30/8

****

Συνεχής ενημέρωση

Ουκρανικό πλοίο δέχθηκε επίθεση από φιλορώσους αντάρτες

Oυκρανικό σκάφος - πιθανότατα της ακτοφυλακής - χτυπήθηκε από πυρά πυροβολικού στην Αζοφική θάλασσα, δήλωσε εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, φιλορώσοι αντάρτες ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, με ανάρτησή τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Β. Πούτιν θίγει για πρώτη φορά το θέμα ενός μελλοντικού Κράτους στην ανατολική Ουκρανία


H δημιουργία ενός Κράτους πρέπει να εξεταστεί στις συζητήσεις που θα έχουν ως στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφερόμενος για πρώτη φορά σε ένα τέτοιο καθεστώς για τις περιοχές όπου συγκρούονται οι ουκρανικές δυνάμεις με τους φιλορώσους αντάρτες.

Ανταλλαγή αιχμαλώτων από Ρωσία και Ουκρανία

Η Ουκρανία άφησε ελεύθερους μια ομάδα ρώσων αλεξιπτωτιστών που είχε συλλάβει και η Ρωσία έκανε το ίδιο με 63 ουκρανούς στρατιώτες που πέρασαν στο έδαφός της την προηγούμενη εβδομάδα, όπως μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα έναν διοικητή των αλεξιπτωτιστών.

Για την κρίση στην Ουκρανία και για τη στάση που θα έπρεπε να κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να μην δημιουργεί πρόβλημα στη χώρα, μίλησε στο Κόκκινο η Νάντια Βαλαβάνη, υπεύθυνη για την εξωτερικής πολιτική της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ηγέτες των 28 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης άνοιξαν στη διάρκεια της χθεσινής τους συνόδου τον δρόμο για τη λήψη αυξημένων μέτρων για την αντιμετώπιση της απειλής του Ισλαμικού Κράτους, με τις προτάσεις να περιλαμβάνουν την επιβολή κυρώσεων και την παράδοση εξοπλισμού στις ιρακινές δυνάμεις.

Πιθανό βέτο της Σλοβακίας στην επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο χαρακτήρισε τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Ρωσίας για την κρίση στην Ουκρανία «χωρίς νόημα και αντιπαραγωγικές» και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να ασκήσει βέτο σε πιθανά νέα μέτρα.

****


«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να λάβει περαιτέρω μέτρα υπό το φως της κλιμάκωσης στην Ουκρανία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η υπεύθυνη για την προετοιμασία ενός νέου γύρου κυρώσεων «έκτακτης ανάγκης», όπως ανέφερε ο βαν Ρομπάι. Οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν «ενός μιας εβδομάδας» και θα ληφθεί η απόφαση «σύμφωνα με την εξέλιξη της κατάστασης», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Ο καθένας αναγνωρίζει την ανάγκη να δράσουμε γρήγορα», δήλωσε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι. «Υπάρχει μια ισχυρή αποφασιστικότητα για να επιβάλει κάθε δυνατή πίεση προς τη Ρωσία ώστε να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρεθεί μια πολιτική λύση» συμπλήρωσε. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των 28 θα αρχίσουν τη Δευτέρα, «έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι μέσα σε μια εβδομάδα» είπε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Αυτές οι οικονομικές κυρώσεις «έχουν ορατό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε στις 29 Ιουλίου να εμποδίσει την πρόσβαση της Ρωσίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές αλλά και να επιβάλει μέτρα για τις πωλήσεις όπλων, τις ευαίσθητες τεχνολογίες στον τομέα της ενέργειας και στα προϊόντα διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής.


Μέρκελ: Νέες κυρώσεις εάν δεν υπάρξει αλλαγή στην υφιστάμενη κατάσταση στην Ουκρανία


Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει εντός της εβδομάδας για τις νέες κυρώσεις που θα επιβάλει κατά της Ρωσίας δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως είπε η γερμανίδα καγκελάριος σε δημοσιογράφους η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας εάν δεν υπάρξει αλλαγή στην υφιστάμενη κατάσταση στην Ουκρανία ή αν η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα χειροτερέψει.

Τόνισε ακόμη ότι οι οικονομικές κυρώσεις θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τους τομείς της χρηματοδότησης και της ενέργειας, όπως συμβαίνει ήδη από τα τέλη Ιουλίου.


Ο Λευκός Οίκος χαιρετίζει την ευρωπαϊκή στάση


Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε την προθυμία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τις ενέργειές της στην Ουκρανία.

«Χαιρετίζουμε τη σημερινή συναίνεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να προετοιμάσει περαιτέρω κυρώσεις για εξέταση τις επόμενες ημέρες, γεγονός που αποδεικνύει την ισχυρή υποστήριξη ως προς την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για ζητήματα Εθνικής Ασφάλειας, Κάιτλιν Χάιντεν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προετοιμασία περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπλήρωσε η ίδια.


Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)