to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:56 | 29.04.2023

πηγή: efsyn.gr

Διεθνή

Συνεχής η ανάσυρση πτωμάτων προσφύγων στις ακτές της Τυνησίας

Τα πτώματα ξεβράστηκαν σε διάστημα δέκα ημερών στην κεντρική ακτογραμμή της χώρας της Βόρειας Αφρικής, την ώρα που η μετακίνηση μεταναστευτικών και προσφυγικών πληθυσμών στην περιοχή έχει σημειώσει σημαντική αύξηση, καθώς οι κατατρεγμένοι επιχειρούν να περάσουν από την Τυνησία στην Ευρώπη


Η ακτοφυλακή της Τυνησίας ανακοίνωσε ότι έχει ανασύρει περίπου 210 πτώματα μεταναστών σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων. Τα πτώματα ξεβράστηκαν σε διάστημα δέκα ημερών στην κεντρική ακτογραμμή της χώρας της Βόρειας Αφρικής, την ώρα που η μετακίνηση μεταναστευτικών και προσφυγικών πληθυσμών στην περιοχή έχει σημειώσει σημαντική αύξηση, καθώς οι κατατρεγμένοι επιχειρούν να περάσουν από την Τυνησία στην Ευρώπη.

Η προκαταρκτική εξέταση των πτωμάτων έδειξε ότι οι μετανάστες ήταν από την υποσαχάρια Αφρική, σύμφωνα με την Εθνική Φρουρά της Τυνησίας.

Ο αριθμός των πτωμάτων που ανασύρθηκαν ανακοινώθηκε την Παρασκευή. Από τους 210 νεκρούς μετανάστες που βρέθηκαν σε διάστημα 10 ημερών από τις 18 Απριλίου, περίπου 70 από αυτούς ανασύρθηκαν από τις παραλίες του ανατολικού Sfax, των γειτονικών νησιών Kerkennah και της Mahdia, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Φάουζι Μασμούντι, ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης.

Αυτές οι τρεις περιοχές είναι αφετηρίες για τις περισσότερες προσπάθειες μετανάστευσης στις ιταλικές ακτές, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης στο απομακρυσμένο νησί της Λαμπεντούζα, πρόσθεσε. Για πολλούς Αφρικανούς της υποσαχάριας Αφρικής, που δεν χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν στην Τυνησία, η βορειοαφρικανική χώρα χρησιμεύει ως σκαλοπάτι για την Ευρώπη, ενώ άλλοι προέρχονται από τη Λιβύη, η οποία μοιράζεται σύνορα με την Τυνησία.

Ο αυξανόμενος αριθμός νεκρών μεταναστών έχει κατακλύσει το νεκροτομείο του νοσοκομείου Habib Bourguiba στο Σφαξ, η χωρητικότητα του οποίου είναι 30 με 40 πτώματα.

Για να αμβλύνουν την πίεση στα νοσοκομεία, οι τοπικές αρχές εργάζονται για να επιταχύνουν την ταφή των θυμάτων μετά από εξετάσεις DNA και πιθανή ταυτοποίηση από συγγενείς, είπε ο Μασμούντι.

Ο Romdhane Ben Amor, εκπρόσωπος του Τυνησιακού Φόρουμ για τα Οικονομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα (FTDES), μια μη κυβερνητική οργάνωση που ειδικεύεται σε θέματα μετανάστευσης, δήλωσε ότι οι τοπικές αρχές είχαν δεσμευτεί πέρυσι να δημιουργήσουν ένα ειδικό νεκροταφείο για μετανάστες, «με το σκεπτικό ότι δεν είναι μουσουλμάνοι». Αλλά ο Amor είπε ότι δεν είναι έτοιμο, οδηγώντας σε δυσκολίες στην εύρεση θέσεων ταφής.

Μετά από επίσκεψη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από την Ευρωπαία Επίτροπο για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Ίλβα Γιόχανσον, το υπουργείο Εξωτερικών της Τυνησίας ανέφερε σε δήλωση την Πέμπτη ότι η Τυνησία και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν να προωθήσουν την εθελοντική επιστροφή μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της, η αξιωματούχος της ΕΕ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τυνησίας Nabil Ammar, τον υπουργό Εσωτερικών Kamel Feki και τον υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων Malek Ezzahi.

Η μετανάστευση προς την Ευρώπη βρίσκεται σε άνοδο ξανά τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας την κορύφωσή της το 2022 με 189.620 μετανάστες και πρόσφυγες να περνούν τα σύνορα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2016, όταν σχεδόν 400.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους και ένα χρόνο αφότου περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως Σύροι που διέφυγαν από τον πόλεμο, αναζήτησαν καταφύγιο στην Ευρώπη (2015).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)