to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:39 | 11.08.2014

πηγή: in.gr

Διεθνή

Πλοία στην αποκλεισμένη Γάζα θα στείλουν ξανά Τούρκοι ακτιβιστές

Σχεδόν τέσσερα χρόνια αφότου Τουρκία και Ισραήλ βρέθηκαν στα πρόθυρα πολεμικής αντιπαράθεσης εξαιτίας της αιματηρής ισραηλινής επίθεσης στη ναυαρχίδα νηοπομπής που επιχείρισε να σπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, Τούρκοι ακτιβιστές δήλωσαν τη Δευτέρα πως σκοπεύουν να στείλουν ξανά πλοία στην εμπόλεμη Γάζα.


Φωτογραφία του Mavi Marmara, στο οποίο εννέα Τούρκοι ακτιβιστές είχαν χάσει τη ζωή τους από επίθεση του ισραηλινού στρατού το 2010

Στον ένα και πλέον μήνα που μετρά η στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα, οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ έχουν βρεθεί ξανά στο «κόκκινο» με τον Ταγίπ Ερντογάν να κατηγορεί το Ισραήλ για «γενοκτονία» και «κρατική τρομοκρατία», λέγοντας ότι το Ισραήλ «έχει ξεπεράσει τον Χίτλερ σε βαρβαρότητα» και πρέπει να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου.

Αντιδρώντας ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εγκαλεί την Άγκυρα για αντισημιτισμό.

Η Τουρκία και το Ισραήλ, στρατηγικοί σύμμαχοι τη δεκαετία του 1990, βρέθηκαν στα πρόθυρα πολεμικής αντιπαράθεσης μετά την αιματηρή επέμβαση κομάντο του ισραηλινού στρατού στη νηοπομπή που επιχείρησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια το Μάιο του 2010.

Η ισραηλινή επιχείρηση κόστισε τη ζωή σε εννέα Τούρκους υπηκόους που επέβαιναν στη ναυαρχίδα του στολίσκου, το πλοίο Mavi Marmara. Η επίσημη ισραηλινή συγγνώμη ήλθε τρία χρόνια μετά διά στόματος του Μπενιαμίν Νετανιάχου και υπήρξε συμφωνία για την αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων, ωστόσο οι διμερείς σχέσεις ουδέποτε αποκαταστάθηκαν πλήρως.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)