to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:18 | 28.03.2024

Διεθνή

Ο πρόεδρος της Παλαιστινακής Αρχής ενέκρινε νέα κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία έχει περιορισμένες εξουσίες σε τμήματα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ενέκρινε τη νέα κυβέρνηση που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Μουσταφά.


Τον σχηματισμό νέου υπουργικού συμβουλίου ανακοίνωσε η Παλαιστινιακή Αρχή σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει τις διεθνείς απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επόμενη μέρα μετά τον πόλεμο στην Γάζα.

Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος ηγείται της Παλαιστινιακής Αρχής για σχεδόν δύο δεκαετίες, ανακοίνωσε τη νέα κυβέρνηση με προεδρικό διάταγμα. Κανένας από τους νεοδιορισθέντες υπουργούς δεν είναι αναγνωρίσιμη προσωπικότητα εκτός Παλαιστίνης.

Τα νέα μέλη της κυβέρνησης θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους την Κυριακή.

Ο πρωθυπουργός Μουσταφά δήλωσε ότι η «κορυφαία εθνική προτεραιότητα» για τη νέα κυβέρνηση θα είναι ο τερματισμός του πολέμου στη Γάζα, προσθέτοντας ότι το υπουργικό του συμβούλιο [θα εργαστεί για τη διαμόρφωση οραμάτων για την επανένωση των θεσμών, συμπεριλαμβανομένης της ανάληψης της ευθύνης για τη Γάζα».

Ο Μουσταφά, επί μακρόν οικονομικός σύμβουλος του Αμπάς, αντικαθιστά τον πρώην πρωθυπουργό Μοχάμεντ Στάιγια, ο οποίος, μαζί με την κυβέρνησή του, παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο επικαλούμενος την ανάγκη για αλλαγή εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα και της κλιμάκωσης της βίας στη Δυτική Όχθη.

Ο Μουσταφά θα είναι επίσης υπουργός Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζιάντ Χαμπ αλ-Ριχ είναι μέλος του κοσμικού κινήματος Φατάχ του Αμπάς και κατείχε το ίδιο χαρτοφυλάκιο στην προηγούμενη κυβέρνηση. Το υπουργείο Εσωτερικών εποπτεύει τις δυνάμεις ασφαλείας.

Σημειώνεται πως στο νέο υπουργικό συμβούλιο συμμετέχουν 3 γυναίκες και  τουλάχιστον 5 που προέρχονται από τη Γάζα, μεταξύ των οποίων και ο πρώην δήμαρχος της πόλης της Γάζας Maged Abu Ramadan, αλλά δεν ήταν άμεσα σαφές αν βρίσκονται ακόμη στην περιοχή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)