to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:34 | 20.12.2023

Διεθνή

Ο μεταναστευτικός νόμος που ψήφισε μαζί με την ακροδεξιά είναι η «ασπίδα που χρειαζόμασταν» είπε ο Μακρόν

Η ψήφιση νόμου για το μεταναστευτικό στη Γαλλία, τον οποίο ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία με την ακροδεξιά, προκάλεσε πολιτική κρίση στο κόμμα Μακρόν, οδηγώντας στην παραίτηση του υπουργού Υγείας υπουργού και ωθώντας τον πρόεδρο Μακρόν να δώσει τηλεοπτική συνέντευξη


Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε αργά το βράδυ της Τρίτης, τον νόμο για τη μετανάστευση που καθιστά αυστηρότερες τις προϋποθέσεις υποδοχής ξένων στη Γαλλία, προς ικανοποίηση της δεξιάς και της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν, που έκαναν λόγο για «νίκη».

Παρά την αποχή ή την καταψήφιση από 59 βουλευτές της πλειοψηφίας και την παραίτηση του υπουργού Υγείας Ορελιάν Ρουσό, η κυβέρνηση αρνείται ότι υπάρχει πολιτική κρίση.

«Δεν υπάρχει κρίση στην πλειοψηφία», διαβεβαίωσε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν μιλώντας στον ραδιοφωνικό France Inter και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν αρνήθηκε κάθε «υπουργική ανταρσία», ανακοινώνοντας ότι έγινε δεκτή η παραίτηση του Ρουσό, ο οποίος ήταν αντίθετος με το σχέδιο νόμου.

Μπορεί ο Εμανουέλ Μακρόν να αναφέρθηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο σε συμβιβασμό με «πράγματα που δεν μου αρέσουν αλλά που δεν είναι αντίθετα με τις αξίες μας», σύμφωνα με έναν συμμετέχοντα, όμως η «μακρονική» πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Γιαέλ Μπρον-Πιβέ, παραδέχθηκε από την πλευρά της πως «η πλειοψηφία βιώνει μια μάλλον δυσάρεστη στιγμή».

Η κυβέρνηση υποστηρίζει επίσης πως το κείμενο θα περνούσε ακόμη και χωρίς τις ψήφους του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN), αν βουλευτές της δεν τηρούσαν αποχή. Όμως δεν θα είχε εγκριθεί αν οι βουλευτές της ακροδεξιάς είχαν ψηφίσει κατά, υπογραμμίζουν η αντιπολίτευση και πολιτικοί σχολιαστές.

Ορισμένα από τα μέτρα αυτά είναι πιθανόν αντισυνταγματικά και το κείμενο θα εξελιχθεί μετά την εξέτασή του από το Συνταγματικό Συμβούλιο, παραδέχθηκε η Ελιζαμπέτ Μπορν. Ο Εμανουέλ Μακρόν θα ζητήσει ο ίδιος τη γνώμη αυτής της αρχής που είναι επιφορτισμένη να επιτηρεί τη συνταγματικότητα των νόμων, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ο Γάλλος πρόεδρος, που είχε καταστήσει το σχέδιο αυτό ένα τεστ για την ικανότητά του να κάνει μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος της δεύτερης θητείας του, θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα απόψε.

Εμ. Μακρός: Ο νόμος είναι η «ασπίδα που χρειαζόμασταν»

Ο έντονα αμφισβητούμενος νόμος για τη μετανάστευση είναι μια "ασπίδα που χρειαζόμασταν", είπε ο Μακρόν το βράδυ της Τετάρτης σε συνέντευξη του.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπερασπίστηκε την υιοθέτηση ενός αμφιλεγόμενου νέου νόμου που αυστηροποιεί τη μετανάστευση σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη, αντιμετωπίζοντας τους επικριτές που λένε ότι παραχώρησε πολλά στην ακροδεξιά για να περάσει τον νόμο.

Η Γαλλία πάντα καλωσόριζε και θα συνεχίσει να καλωσορίζει τους ξένους, ιδίως τους αιτούντες άσυλο και τους φοιτητές, δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή "C a vous", τις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του μετά την ψήφιση της επίμαχης μεταρρύθμισης για τη μετανάστευση λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Ο νόμος ήταν το απαραίτητο αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού, δήλωσε ο Μακρόν, προσθέτοντας: «Η πολιτική ζωή αποτελείται από κρίσεις, συμφωνίες και διαφωνίες».

Οι αμφιλεγόμενοι νέοι κανόνες -συμπεριλαμβανομένων των μεταναστευτικών ποσοστώσεων, της δυσκολότερης απόκτησης γαλλικής ιθαγένειας από τα παιδιά των μεταναστών και της καθυστέρησης της πρόσβασης των μεταναστών στα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας- προστέθηκαν στο νομοσχέδιο για να κερδίσουν την υποστήριξη των ακροδεξιών βουλευτών για την ψήφισή του.

Το νομοσχέδιο καθιστά επίσης ευκολότερη την απέλαση των παράνομων μεταναστών, ενώ υποχωρεί στα σχέδια για τη διευκόλυνση των αδειών παραμονής για τους εργαζόμενους σε τομείς με έλλειψη εργασίας.

Πηγή: France24

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)