to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:44 | 01.04.2021

Διεθνή

Κριτική Γιουνκέρ στην φον ντερ Λάιεν για τα εμβόλια της AstraZeneca

Επίθεση εξαπέλυσε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ προ την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχετικά με τον τρόπο που ακολούθησε η ΕΕ στην διαχείριση των εμβολίων από την AstraZeneca


Στην συνέντευξή του στο BBC, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, άσκησε κριτική στη στάση της Κομισιόν απέναντι στην AstraZeneca, την οποία απείλησε με καθολική απαγόρευση των εξαγωγών εμβολίων. Ειδικότερα, σημείωσε πως «δεν νομίζω ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος. […] Πρέπει να κάνουμε πίσω ενώπιον ενός “πολέμου εμβολίων”. […] Κανένας στη Βρετανία ή την Ευρώπη δεν καταλαβαίνει γιατί γινόμαστε μάρτυρες ενός, κατά τη γνώμη μου, βλακώδους “πολέμου εμβολίων”. Δεν είμαστε σε πόλεμο, δεν είμαστε εχθροί, είμαστε σύμμαχοι».

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να κάνει πίσω, αναφορικά με τον μηχανισμό απαγόρευσης εξαγωγών, υποστηρίζοντας ότι «αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη ζημία στην φήμη της Ένωσης που ήταν ο “πρωταθλητής” του κόσμου όσον αφορά στο ελεύθερο εμπόριο. […] Δεν είναι αυτός ο σωστός τρόπος για να το κάνεις».

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι το πρόγραμμα των εμβολιασμών στη Βρετανία «τρέχει» πολύ καλύτερα απ’ όσο στην Ευρώπη, ο Γιουνκέρ ήταν απολύτως σαφής: «Θα ήθελα οι χώρες-μέλη και η Κομισιόν να επιταχύνουν τις προσπάθειες να προσφέρουν εμβόλια για κάθε πολίτη της Ε.Ε. […] Η Βρετανία τα πηγαίνει καλύτερα για διάφορους λόγους, επειδή πήρε την απόφαση να έχει μια προσέγγιση έκτακτης ανάγκης, ενώ η Ε.Ε., η Κομισιόν και οι χώρες-μέλη έδωσαν μεγαλύτερη σημασία στο κόστος. Ήμασταν πιο επιφυλακτικοί».

Ωστόσο, στην ερώτηση αν θα έπρεπε η φον ντερ Λάιεν να παραιτηθεί για τα προβλήματα με τα εμβόλια, ο Γιουνκέρ απάντησε ότι «αυτά δεν είναι λάθη της Κομισιόν, είναι αποτυχίες όλων των χωρών-μελών και έτσι, δεν πιστεύω ότι θα βοηθούσε να ξεφορτωθούμε την κ. φον ντερ Λάιεν. Αντιθέτως, θα προκαλούσε περισσότερες καθυστερήσεις». Προσέθεσε, δε, ότι «είναι πολύ εύκολο να ρίχνουν όλες τις ευθύνες στην Κομισιόν και την κ. φον ντερ Λάιεν. Όλες οι χώρες-μέλη είναι υπεύθυνες, δεδομένης της γραφειοκρατικής προσέγγισης που είχαν κάποιες από αυτές».

Αξίζει να τονιστεί ότι η Ε.Ε., μετά τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των δόσεων εμβολίων που είχαν συμφωνηθεί από την AstraZeneca προχώρησε σε αναβάθμιση του μηχανισμού ελέγχου εξαγωγών επιτρέποντας πλέον την απαγόρευση εξαγωγής εμβολίων σε χώρες που έχουν υψηλούς ρυθμούς εμβολιασμού ή που και οι ίδιες απαγορεύουν τις εξαγωγές, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τη Βρετανία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)