to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:43 | 29.07.2014

Διεθνή

Εκατόμβη νεκρών στη Γάζα από τις εντεινόμενες ισραηλινές επιθέσεις - Απορρίπτει η Χαμάς την 24ωρη κατάπαυση του πυρός που κήρυξε η ΟΑΠ (ενημέρωση)

Νύχτα φρίκης ξανά για τη Γάζα, με συνεχείς βομβαρδισμούς από τα ισραηλινή αεροπλάνα και άρματα μάχης. Χτυπήθηκε το σπίτι ηγέτη της Χαμάς, τηλεοπτικός σταθμός και (το πρωί) το εργοστάσιο που δίνει ηλεκτρικό ρεύμα στη Λωρίδα. 100 άνθρωποι υπολογίζεται πως σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις, περισσότεροι από 1.100 οι νεκροί από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης. 24ωρη κατάπαυση του πυρός κήρυξε η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, την οποία ωστόσο απέρριψε η Χαμάς «μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις». Στο Κάιρο αναμένεται να μεταβεί παλαιστινιακή αντιπροσωπεία για συζήτηση επί της «τροποποιημένης» αιγυπτιακής πρότασης.


Το hashtag στο Twitter: #GazaUnderAttack και #Gaza - Η συνεχής ενημέρωση από τον βρετανικό Guardian, την ισραηλινή Haaretz και επίσης από το live blog του Αλ Τζαζίρα

->Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη Γάζα, Πέμπτη 31 Ιουλίου, 7μμ, Σύνταγμα 

Λουτρό αίματος χθες, Δευτέρα, το απόγευμα στη Γάζα, με χτύπημα σε παιδική χαρά και το νοσοκομείο Αλ Σίφα - Συνεχείς βομβαρδισμοί τη νύχτα - Επεκτείνει τη «νεκρή ζώνη», απελπιστική η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα - 180.000 οι εκτοπισμένοι - Χτυπήθηκε το κτίριο του Al Aqsa TV

Συνεχής ενημέρωση
Τρίτη 29/7/2014

η συνέχεια της ενημέρωσης, την Τετάρτη 30/7

Η ασφυκτική νεκρή ζώνη που έχει επιβάλλει το Ισραήλ, και καταλαμβάνει πλέον το 44% της (μικροσκοπικής) Λωρίδας της Γάζας - 180.000 υπολογίζονται οι εκτοπισμένοι, που αναζητούν απεγνωσμένα καταφύγιο σε άλλες περιοχές της Γάζας. Δεν υπάρχει καμία ασφάλεια από τους βομβαρδισμούς, πουθενά.

Το χτύπημα στο κτίριο που στεγάζει τον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Άκσα - συνέχισε ωστόσο να εκπέμπει

9.45 μ.μ.

Το Ισραήλ διέψευσε τον Κέρι για την εκεχειρία: Το Ισραήλ ζήτησε τη βοήθεια της Ουάσινγκτον για να επιτευχθεί εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε ο Κέρι - Το διέψευσε το γραφείο του Νετανιάχου. (περισσότερα εδώ)

 

6.30 μ.μ. 

13 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις 3 μ.μ. από τις επιθέσεις του Ισραήλ στη βόρεια Γάζα. Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή, αλλά, όπως ορισμένες οικογένειες είπαν, "δεν είχαν που να πάνε".

4.50 μ.μ.

Η Χαμάς απορρίπτει την κατάπαυση του πυρός από την ΟΑΠ μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Χααρέτζ:

Η Χαμάς είπε πως η διακήρυξη της ΟΑΠ ότι έχει συμφωνήσει σε 24ωρη κατάπαυση του πυρός ήταν λανθασμένη και δεν εναρμονίζεται με την πολιτική της αντίστασης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Χαμάς στη Γάζα, Σάμι Αμπού Ζάχρι. «Δεν θα συμφωνήσουμε για ηρεμία μέχρι το Ισραήλ να δεσμευτεί για ησυχία. Αν λάβουμε διεθνή διαβεβαίωση σχετικά με μια ισραηλινή συμφωνία για ηρεμία, θα το σκεφτούμε».

4.20 μ.μ.

Πρόταση 24ωρης εκεχειρίας από την PLO

Σύμφωνα με τη Χααρέτζ, πριν λίγο: H Oργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ - PLO) κήρυξε μονομερή κατάπαυση του πυρός, με περιθώριο για επέκταση, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις προσπάθειες εξεύρεσης μιας διπλωματικής λύσης που θα βασιστεί στην αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία και θα προωθήσει την εφαρμογή της. Η ανακοίνωση της ΟΑΠ έρχεται λίγες ώρες πριν μια παλαιστινιακή αντιπροσωπεία (με συμμετοχή μελών της Φατάχ, της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ) αναμενόταν να επισκεφτεί το Κάιρο για διαπραγματεύσεις επί της αιγυπτιακής πρότασης. 

Το Ισραήλ δεν έχει ακόμα απαντήσει στην κήρυξη εκεχειρίας, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.

 

Yψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς είπε ακόμα στην Χααρέτζ πως οι άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις έχουν συμφωνήσει κατ΄' αρχήν στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός , και οτι η αντιπροσωπεία θα μεταβεί στο Κάιρο μόλις υπάρξει επίσημη απάντηση.

Πηγή κοντά στον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς είπε ακόμα πως η Αίγυπτος είναι διατεθειμένη να συζητήσει μερικές λεπτομέρειες της πρότασης για εκεχειρία, αλλά μόνο μέσα στο πλαίσιο της δική της [αρχικής] πρότασης. Τις προηγούμενες δύο μέρες, πρόσθεσε, ο Αμπάς είχε εντατικές συνομιλίες με Αίγυπτο, Χαμάς και Ισλ. Τζιχάντ για μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός θα επέτρεπε την έναρξη συνομιλών μεταξύ των παλαιστινιακιών οργανώσεων και του Ισραήλ 

3.30 π.μ.

Ένας υψηλόβαθμος ισραηλινός αξιωματικός λέει πως «στο τέλος της επιχείρησης δεν θα έχουμε βρει όλα τα τούνελ, αλλά καταστρέφουμε την δυνατότητα [των Παλαιστίνιων] να τα χρησιμοποιούν. Τόνισε πως μέχρι τώρα η επιχείρηση έχει πετύχει αποτελέσματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μακροχρόνια ηρεμία στη Λωρίδα, όπως εκείνη που υπήρξε μετά τον δεύτερο πόλεμο στον Λίβανο [Χααρέτζ]

3.25 π.μ.:

Οι παλαιστινιακές οργανώσεις συμφώνησαν να αναπτυχθεί η Προεδρική Φρουρά του Μαχμούντ Αμπάς στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο (στη Ράφα). Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία που θα μεταβεί στο Κάιρο για να συζητήσει την τροποποιημένη αιγυπτιακή πρόταση βάζει στην άκρη τη μεσολάβηση Κατάρ και Τουρκίας και φέρνει ξανά την Αίγυπτο ως «φροντιστή» της «παλαιστινιακής υπόθεσης», σημειώνει η Χααρέτζ.

Ο ήχος του θανάτου: Βίντεο από το ολονύχτιο σφυροκόπημα της Λωρίδας και τα αποτελέσματά του.

2.55 π.μ.

Τουλάχιστον 100 παλαιστίνιοι βρήκαν το θάνατο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τις αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα από τα μεσάνυχτα ως τώρα, σύμφωνα με αναφορές από τη Γάζα

«Πέντε οικογένειες ξεκληρίσταν σχεδόν ολοκληρωτικά από τις επιθέσεις του IDF στην περιοχή της Χαν Γιούνις και της Ράφα, σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές. Δημοσιογράφοι στην παραλιακή ζώνη της Γάζας λένε πως είναι αδύνατο να ξέρουμε τον ακριβή αριθμό των νεκρών αυτή την ώρα, καθώς πολλοί αγνοούνται, θαμμένοι κάτω από τα ερείπια» (Η Αμίρα Χας στη Χααρέτζ)

2:53 P.M. At least 100 Palestinians have been killed by Israeli shelling and bombing in the Gaza Strip since midnight, according to Gaza reports. Five whole families were nearly completely wiped out by IDF bombing in Khan Yunis and Rafah, according to the reports. Journalists in the coastal territory say it is impossible to know an exact number of dead at the moment, as many were missing, buried under the rubble. (Amira Hass)

2.10 μ.μ.

Γεράκια

Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Ναφταλι Μπένετ, εξέδωσε δήλωση με την οποία κριτικάρει τη στάση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ζητά όχι μόνο «να καταστραφεί το δίκτυο των τούνελ που χρησιμοποιεί η Χαμάς» αλλά η επιχείρηση να συνεχιστεί «μέχρι να ηττηθεί η Χαμάς»

Ο Μπένετ προτείνει ακόμα να διατηρήσει ο ισραηλινός στρατός έλεγχο σε μια ζώνη εφαπτόμενη των συνόρων (εντός δηλαδή της Γάζας) και να διατηρηθεί μια μόνιμη «ελευθερία επιχειρήσεων» του ισραηλινού στρατού απ' άκρη σε άκρη της Λωρίδας της Γάζας (Χααρέτζ)

Το τζαμί του Αλ Αμίν - ένα από τα 4 τζαμιά στη Λωρίδα της Γάζας που χτυπήθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.

12.25 μ.

Ο ισραηλινός στρατός ειδοποίησε τους κατοίκους των ανατολικών γειτονιών της Χαν Γιούνις να εκκενώσουν «αμέσως» τα σπίτια τους... (Χααρέτζ)

Οβίδα ισραηλινού τανκ έπληξε τις αποθήκες καυσίμου στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Γάζας. Εκδηλώθηκε τεράστια πυρκαγιά, το εργοστάσιο που παρέχει ηλεκτρισμό στην πόλη της Γάζας και άλλες περιοχές της Λωρίδας, σταμάτησε να λειτουργεί.

Πρόκειται για το μοναδικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στη Λωρίδα, και καλύπτει τα 2/3 των αναγκών σε ρεύμα. Θυμίζουμε ότι η παροχή ρεύματος όλες αυτές τις ημέρες γίνεται με εναλλάξ διακοπές. Μόνο 4 ώρες τη μέρα είχαν ρεύμα οι πολιορκημένοι κάτοικοι της Γάζας.

11.05 π.μ.

-> Στις 7 το απόγευμα συνέρχεται σήμερα το «Συμβούλιο Ασφαλείας» του Ισραήλ με θέμα βεβαίως τις επιχειρήσεις στη Γάζα. (Χααρέτζ)

-> Τέσσερα τζαμιά χτύπησε σήμερα ο ισραηλινός στρατός. Σύμφωνα με τη Χααρέτζ, ο IDF ισχυρίζεται πως χρησίμευαν το ένα ως «αποθήκη όπλων», το άλλο ως «διοικητικό κέντρο» και σε άλλο υπήρχε «είσοδος τούνελ».  Ο ισραηλινός στρατός έχει εντείνει σήμερα την επίθεσή του, κυρίως με βολές πυροβολικού και οβίδες από άρματα μάχης.

(φωτ. από Aλ Τζαζίρα)

-> 106 ισραηλινοί στρατιώτες νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή σε νοσοκομεία, 8 με σοβαρά τραύματα και ένας σε κρίσιμη κατάσταση.

10.00 π.μ.

Ένα ισραηλινό αεροσκάφος εκτόξευσε τα ξημερώματα της Τρίτης πύραυλο στο σπίτι του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Ισμαήλ Χανίγια, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στο κτίριο, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα, μετέδωσε το πρακτορείο Ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Γάζας. 

Όπως μεταδίδει το Ρόιτερς, μία εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι δεν είχε καμία πληροφόρηση σχετικά με αυτές τις αναφορές. 

Ο γιος του Χανίγια επιβεβαίωσε την επίθεση, μέσω της σελίδας του στο Facebook και πρόσθεσε ότι το σπίτι του πρώην πρωθυπουργού της Χαμάς στη Γάζα ήταν άδειο.

Το κτίριο του Al Aqsa TV που χτυπήθηκε από το Ισραήλ - η επίθεση σε ΜΜΕ θεωρείται έγκλημα πολέμου

Άλλοι πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν απόψε στη Γάζα, από βομβαρδισμό των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στην πόλη Χαν Γιουνές, στα νότια του παλαιστινιακού θύλακα, όπως έγινε γνωστό από παλαιστινιακές πηγές. 

Το νέο πλήγμα σημειώθηκε κοντά στο ισλαμικό πανεπιστήμιο της Γάζας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι και να τραυματιστούν περίπου 20. Από τους πέντε νεκρούς, οι τέσσερις ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας. 

Επίθεση - πρωί Τρίτης - στο λιμάνι της Γάζας

Σύμφωνα με τον Άσραφ αλ Κούντρα, τον εκπρόσωπο των υπηρεσιών αρωγής της Γάζας, από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στις 8 Ιουλίου έχουν σκοτωθεί 1.067 Παλαιστίνιοι.

Τουλάχιστον δέκα Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά, σκοτώθηκαν απόψε από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν οι παλαιστινιακές υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών.

Πέντε άνθρωποι, από τους οποίους οι τρεις ήταν ανήλικοι, έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά του ισραηλινού πυροβολικού που ισοπέδωσαν ένα σπίτι στην Τζαμπαλίγια, είπε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Άσραφ αλ Κούντρα. Άλλος ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας και άλλοι τέσσερις στη Χαν Γιούνες και στα περίχωρά της.

Στο νοσοκομείο του προσφυγικού καταυλισμού Ντέιρ αλ Μπάλαχ οι γιατροί έφεραν στον κόσμο, με καισαρική, ένα πρόωρο βρέφος μία ώρα μετά το θάνατο της μητέρας του, η οποία καταπλακώθηκε από τα συντρίμμια του σπιτιού της. Ο σύζυγος της 23χρονης γυναίκας, ένας δημοσιογράφος του ραδιοφώνου, τραυματίστηκε σοβαρά.

"Μας την έφεραν νεκρή μετά από έναν βομβαρδισμό στις 3 το πρωί της Παρασκευής. Προσπαθήσαμε να την επαναφέρουμε, όμως είχε πεθάνει καθ΄ οδόν για το νοσοκομείο. Κατόπιν είδαμε την κοιλιά της να κινείται και υπολογίσαμε ότι βρισκόταν στην 36η εβδομάδα της κύησης", εξήγησε ο γιατρός Φάντι αλ Χάρτι.

Στο νεογέννητο κοριτσάκι δόθηκε το όνομα της μητέρας του, Σάιμα αλ Σέιχ Κανάν. Η κατάστασή του πάντως είναι κρίσιμη, δεδομένου ότι έμεινε για πολλή ώρα χωρίς οξυγόνο και θα χρειαστεί να νοσηλευτεί στην εντατική μονάδα τουλάχιστον για τρεις εβδομάδες.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)