to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:50 | 15.10.2023

Διεθνή

Γάζα: Πλήγματα του Ισραήλ σε αμάχους που διαφεύγουν στον νότο - ΠΟΥ: «Ισοδύναμη με ποινή θανάτου» η απομάκρυνση ασθενών (liveblog)

Η εσπευσμένη απομάκρυνση χιλιάδων ασθενών προς τη νότια Λωρίδα της Γάζας θα ήταν το «ισοδύναμο της ποινής του θανάτου» καταγγέλλει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς το Ισραήλ πλήττει Παλαιστίνιους που προσπαθούν να φύγουν από τον διάδρομο που υπέδειξε ο ισραηλινός στρατός για τους αμάχους.


Συνολικά 300 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι 800 τραυματίστηκαν χθες Σάββατο στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού συνεχίζονται. Πάνω από 2.500 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσά τους πάνω από 700 παιδιά, ενώ άλλοι 9.500 τραυματίστηκαν, με βάση τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας στον θύλακα. Πάνω από 1.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ από το χτύπημα της Χαμάς, κυρίως άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, και τουλάχιστον 130 αλλοδαπών ή ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα, ενώ τουλάχιστον 120 άνθρωποι τέθηκαν υπό ομηρία, σύμφωνα με τα στοιχεία των ισραηλινών αρχών.

Οι εξελίξεις έως το βράδυ του Σαββάτου, εδώ.

Παρακολουθήστε τις τελευταίες εξελίξεις στη συνεχή ενημέρωση (liveblog) που θα βρείτε στο τέλος αυτού του άρθρου.

Η ζωντανή κάλυψη  του Al Jazeera:

Νέο τελεσίγραφο του Ισραήλ προς τους άμαχους Παλαιστίνιους μετά το λουτρό αίματος στoν «ασφαλή» διάδρομο

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε σήμερα νέα προθεσμία στους αμάχους, που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, για να κατευθυνθούν προς νότο.

Οι κάτοικοι μπορούν να αναχωρήσουν από τις 10 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) μέχρι τη 1 μ.μ. και να ακολουθήσουν μια προδιαγεγραμμένη διαδρομή, έγραψε στα αραβικά στην πλατφόρμα X ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Στην ανάρτηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων αναφέρεται πως ο στρατός δεν θα επιτεθεί στην οδό αυτή κατά την αναφερόμενη χρονική περίοδο.

Όσοι ενδιαφέρονται για την ασφάλεια των οικογενειών τους θα πρέπει να κατευθυνθούν προς νότο, αναφέρεται στη δήλωση του ισραηλινού στρατού, στην οποία προστίθεται πως η Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα, φροντίζει για τα μέλη της και τις οικογένειές τους.

«Ισοδύναμο της ποινής του θανάτου»: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταδίκασε το τελεσίγραφο του Ισραήλ

Η εξαναγκαστική μεταφορά χιλιάδων ασθενών και τραυματιών από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προς νοσοκομεία και κλινικές στο νότο του θύλακα, που έχουν ήδη κατακλυστεί, θα ήταν το «ισοδύναμο της ποινής του θανάτου», προειδοποίησε χθες Σάββατο το βράδυ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο ισραηλινός στρατός διέταξε όλους τους κατοίκους του βόρειου τμήματος του θύλακα, συμπεριλαμβανομένων αρρώστων και τραυματιών, να μεταβούν προς νότο, καθώς ετοιμάζεται να εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας εναντίον της Χαμάς, μια εβδομάδα μετά την πολύνεκρη επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Ο οργανισμός «καταδικάζει σθεναρά τις ισραηλινές διαταγές, που επαναλήφθηκαν, να εκκενωθούν 22 νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται πάνω από 2.000 ασθενείς στη βόρεια Γάζα», τόνισε ο ΠΟΥ, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας πως με δεδομένο τον κορεσμό των δομών υγείας στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, «θα ήταν το ισοδύναμο της ποινής του θανάτου».

«Ο εξαναγκαστικός εκτοπισμός ασθενών και εργαζομένων στον τομέα της υγείας θα επιδεινώσει περαιτέρω την ανθρωπιστική καταστροφή και την καταστροφή της δημόσιας υγείας σε εξέλιξη», τόνισε ο ΠΟΥ.

Το υγειονομικό προσωπικό στη βόρεια Γάζα έχει βρεθεί αντιμέτωπο με «σπαρακτικές επιλογές», να εγκαταλείψει τους ασθενείς, να τους εκθέσει σε θανάσιμο κίνδυνο μετακινώντας τους ή να θέσει σε κίνδυνο και τη δική του ζωή μένοντας στο πλευρό τους, υπογράμμισε

«Στη μεγάλη πλειονότητά τους, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας επέλεξαν να παραμείνουν και να τιμήσουν τον όρκο» του Ιπποκράτη που έχουν δώσει, να «μη βλάψουν», διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ.

Το Ισραήλ πλήττει Παλαιστίνιους που προσπαθούν να φύγουν προς τη νότια Λωρίδα της Γάζας

Παλαιστίνιοι οι οποίοι προσπαθούσαν να μετακινηθούν προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, περνώντας από τομέα που ο ισραηλινός στρατός παρουσίαζε ως ασφαλή, σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα, δήλωσαν χθες Σάββατο αυτόπτες μάρτυρες και αξιωματούχοι της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την πολύνεκρη επίθεση που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς.

Προχθές Παρασκευή εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Αβιχάι Αντραΐ, έδωσε τελεσίγραφο στους πολίτες της Γάζας να κατευθυνθούν προς το νότιο τμήμα του μικροσκοπικού θύλακα, κατά μήκος του νερού του Ουάντι Γάζα, «για την ασφάλειά τους», προσθέτοντας πως δεν θα γίνονταν πλήγματα από τον ισραηλινό στρατό εκεί πριν απ1.

Όμως αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωσαν πως παλαιστίνιοι άμαχοι σκοτώθηκαν στον τομέα αυτό, παρότι κινήθηκαν εντός της καθορισμένης προθεσμίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και την υπηρεσία Τύπου της Χαμάς, δεκάδες άμαχοι που προσπαθούσαν να καταφύγουν στη νότια Γάζα σκοτώθηκαν σε τουλάχιστον τρεις τοποθεσίες μετά το μεσημέρι της Παρασκευής.

Χθες Σάββατο αυτόπτης μάρτυρας του Γαλλικού Πρακτορείου είπε πως «φορτηγό που μετέφερε δεκάδες οικογένειες χτυπήθηκε κοντά στο Ουάντι Γάζα».

«Δυο οχήματα χτυπήθηκαν κοντά σε νοσοκομείο του Κουβέιτ στο νότιο τμήμα της πόλης της Γάζας», ανέφερε πηγή προσκείμενη στα σώματα ασφαλείας της Χαμάς, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ο Ταλ Χάινριχ, εκπρόσωπος του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, είπε σε δημοσιογράφους χθες Σάββατο πως ο στρατός λαμβάνει «όλες τις προφυλάξεις» για να αποφεύγονται οι θάνατοι αμάχων.

Τουλάχιστον 5 τραυματίες στο αεροπορικό πλήγμα «του Ισραήλ» στο Χαλέπι της Συρίας

Ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα έβαλε στο στόχαστρο το διεθνές αεροδρόμιο στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, με τον πρώτο απολογισμό των θυμάτων να κάνει λόγο για πέντε τραυματίες, έκανε γνωστό το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λίγα 24ωρα έπειτα από πανομοιότυπες επιδρομές με στόχους το ίδιο αεροδρόμιο και αυτό της συριακής πρωτεύουσας, της Δαμασκού.

Αργότερα, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως «περί τις 23:35 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ο ισραηλινός εχθρός προχώρησε σε αεροπορικό πλήγμα με στόχο το διεθνές αεροδρόμιο του Χαλεπιού, προκαλώντας υλικές ζημιές στο αεροδρόμιο και θέτοντάς το εκτός λειτουργίας».

Πιέσεις για ανθρωπιστικό διάδρομο στη Γάζα

Η υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Αλίσια Μπάρσενα κάλεσε χθες Σάββατο το Ισραήλ να ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να μπορέσουν να φύγουν όσοι το επιθυμούν, την ώρα που η κυβέρνηση της χώρας της Λατινικής Αμερικής συνεχίζει τις προσπάθειές της για να επαναπατρίσει πολίτες της.

Αντιδρώντας σε εκκλήσεις της οικογένειας της Μπάρμπαρας Λάγκο, μεξικανής εργαζόμενης στη ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η κυρία Μπάρσενα ανέφερε πως ήλθε σε επαφή με το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) για βοήθεια.

Οι εξελίξεις από τον πόλεμο στη Γάζα στη συνεχή μας ενημέρωση με Liveblog (περιμένετε δύο δευτερόλεπτα να φορτώσει):

Το Ισραήλ δρα «πέραν του πεδίου της αυτοάμυνας», εκτιμά το Πεκίνο

Η δράση του Ισραήλ στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς προχωρεί «πέραν του πεδίου της αυτοάμυνας» και η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει «να τιμωρεί συλλογικά» τους κατοίκους της Γάζας, υποστήριξε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, οι δηλώσεις του οποίου μεταδόθηκαν σήμερα.

«Η δράση του Ισραήλ προχώρησε πέραν του πεδίου της αυτοάμυνας» και οι ηγέτες του οφείλουν να σταματήσουν «να τιμωρουν συλλογικά τον πληθυσμό της Γάζας», δήλωσε χθες, Σάββατο, ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας προς το σαουδάραβα ομόλογό του Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)