to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:23 | 12.03.2024

Διεθνή

Το Ευρωκοινοβούλιο πάει την Κομισιόν στα δικαστήρια για τον Όρμπαν

Σε μια κίνηση ιστορικής σημασίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη για το ντηλ 10,6 δισ. ευρώ με την Ουγγαρία


«Βόμβα» στις Βρυξέλλες λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να διεκδικεί ακόμη μια θητεία.

Όπως αναφέρει το Politico το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πάει στα δικαστήρια την Κομισιόν, μετά την απόφαση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ξεμπλοκάρει ευρωπαϊκά κονδύλια προς τη Βουδαπέστη, τα οποία ήταν παγωμένα για λόγους διαφθοράς και εξαιτίας της ανησυχίας για το κράτος δικαίου στη χώρα. Η εξαιρετικά αμφιλεγόμενη απόφαση ελήφθη όταν η Ε.Ε. «καιγόταν» πριν από τη Σύνοδο Κορυφής ώστε να άρει ο Όρμπαν το βέτο για τη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Η επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου συναντήθηκε χθες βράδυ, όπως ενημερώνουν πηγές με γνώση της κατάστασης, αποφασίζοντας σχεδόν ομόφωνα να προχωρήσει σε νομικές κινήσεις.

Η κίνηση αυτή έχει διακομματική στήριξη, ακόμη και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, και στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η επιτροπή στήριξε την αγωγή με 16 μέλη υπέρ, ένα κατά (από την ακροδεξιά) και μηδενική αποχή. (Η ανταμοιβή τον περασμένο Δεκέμβριο επικρίθηκε ευρέως από ευρωβουλευτές και ακόμη και από αξιωματούχους της Επιτροπής ως ένδειξη ότι οι Βρυξέλλες ενδίδουν στον εκβιασμό του Όρμπαν.)

«Πιστεύουμε πως έχουμε μια ισχυρή υπόθεση, καθώς η Κομισιόν ακύρωσε τον εαυτό της στο εάν η Ουγγαρία σέβεται το κράτος δικαίου» δηλώνει ο ευρωβουλευτής Ντάνιελ Φρόιντ, προσθέτοντας «το δικαστήριο της Ε.Ε. πάντα στήριζε την ανεξαρτησία των δικαστηρίων». Η κίνηση της επιτροπής έχει σχεδιαστεί ως «ένα σημάδι προς τον πρόεδρο της Επιτροπής ότι το κράτος δικαίου δεν μπορεί να ανταλλάσσεται με συμφωνίες με τον Όρμπαν», είπε ο Φρόιντ.

Οι δικαστές θα πρέπει να αποφασίσουν πόσο παρέκκλινε η Κομισιόν κατά την απόφασή της αυτή, όμως οι ίδιοι πάντα γνωμοδοτούν υπέρ της ανεξαρτησίας των δικαστηρίων και την τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων, στο πλαίσιο του κράτους δικαίου.

Τα επόμενα βήματα θα λάβουν χώρα στη συνάντηση των προέδρων των κομμάτων οι οποίοι θα πρέπει να δώσουν το πράσινο φως στη Ρομπέρτα Μέτσολα προκειμένου να πάει την Κομισιόν στα δικαστήρια έως τις 25 Μαρτίου.

Αξιωματούχοι λένε στο Politico ότι μαζί με τους ηγέτες των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων, της Αριστεράς και των Φιλελεύθερων υπέρ αναμένεται να ψηφίσει και ο Μάνφρεντ Βέμπερ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)