to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:07 | 11.09.2014

Διεθνή

Την Παρασκευή η εφαρμογή των νέων κυρώσεων Ε.Ε. και ΗΠΑ κατά της Ρωσίας (ενημέρωση)

Την Παρασκευή θα αρχίσει η εφαρμογή του νέου γύρου κυρώσεων κατά της Ρωσίας τις οποίες αποφάσισαν τα 28 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ευρωπαίοι διπλωμάτες - Σε νέες κυρώσεις θα προχωρήσουν την ίδια ημέρα και οι ΗΠΑ - "Η ΕΕ πρακτικά κάνει μία επιλογή εναντίον της διαδικασίας της ειρηνικής διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης", απαντάει η Μόσχα


Διαβάστε όλες τις εξελίξεις των προηγούμενων ημερών για το θέμα εδώ.

Την Παρασκευή θα αρχίσει η εφαρμογή του νέου γύρου κυρώσεων κατά της Ρωσίας τις οποίες αποφάσισαν τα 28 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Μαζί με τις νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας που θα εφαρμοστούν την Παρασκευή, και η Ουάσινγκτον πρόκειται την ίδια ημέρα να παρουσιάσει αυστηρότερο πακέτο μέτρων κατά της Μόσχας. Έντονη αντίδραση της ρωσικής πλευράς προς την ΕΕ, λέγοντας πως με το βήμα επιπλέον κυρώσεων «έκανε την επιλογή της εναντίον της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ουκρανία».

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προανήγγειλε πως την Παρασκευή η Ουάσινγκτον θα παρουσιάσει σκληρότερες κυρώσεις που θα στοχεύουν τον ρωσικό χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως και τους τομείς της ενέργειας και των στρατιωτικών εξοπλισμών.

«Τα μέτρα αυτά θα εντείνουν την πολιτική απομόνωση της Ρωσίας όπως και το οικονομικό κόστος σε αυτήν, ιδιαίτερα σε τομείς σημαντικούς για τον πρόεδρο Πούτιν και το στενό του περιβάλλον» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ομπάμα.

«Μαζί με την G7, τους ευρωπαίους εταίρους μας και τους άλλους συμμάχους μας, έχουμε καταστήσει σαφές πως είμαστε έτοιμοι να επιβάλλουμε νέα οικονομικά μέτρα κατά της Ρωσίας», είπε. «Αυτά τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν εξαιτίας των πρόσφατων ενεργειών της Ρωσίας που οδήγησαν στην περαιτέρω αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία».

«Εάν η Ρωσία εφαρμόσει πλήρως τις δεσμεύσεις της, οι κυρώσεις αυτές θα μπορούσαν να αποσυρθούν», δήλωσε από την Ουάσινγκτον ο πρόεδρος Ομπάμα. «Εάν, αντίθετα, η Ρωσία συνεχίσει την επιθετική της τακτική και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, οι κυρώσεις θα συνεχίσουν να κλιμακώνονται».

Ρωσία: Υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία η επιβολή κυρώσεων από Ε.Ε.

Για υπονόμευση της διαδικασίας ειρηνευτικής διευθέτησης της κρίσης στην Ουκρανία κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση η ρωσική διπλωματία μετά την ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες των πρόσθετων κυρώσεων εναντίον της Μόσχα για την εμπλοκή της στην ουκρανική διένεξη.

«Μετά την εφαρμογή αυτού του μέτρου, η ΕΕ πρακτικά κάνει μία επιλογή εναντίον της διαδικασίας της ειρηνικής διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, προσθέτοντας ότι «όλες οι υπεύθυνες δυνάμεις στην Ευρώπη» θα έπρεπε αντιθέτως να ενεργήσουν με στόχο να κατευνάσουν την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Σήμερα οι Βρυξέλλες και οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ πρέπει να δώσουν μία ξεκάθαρη απάντηση στους Ευρωπαίους πολίτες γιατί τους εκθέτουν στους κινδύνους της αντιπαράθεσης, της οικονομικής στασιμότητας και της ανεργίας».

«Δώστε επιτέλους στους ανθρώπους μία ευκαιρία για την ειρήνη» υπογραμμίζει το υπουργείο, την ώρα που οι συγκρούσεις στην Ουκρανία έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 2.700 ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, χαρακτήρισε τις νέες αυτές κυρώσεις «ένα πολύ αρνητικό σήμα» και υπογράμμισε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να επιβάλλει «ανταποδοτικά μέτρα».

«Οι κυρώσεις αυτές δεν έχουν μόνο μια πολιτική ή οικονομική έννοια, αντίκεινται στη στοιχειώδη λογική» υπογράμμισε ο Τσιζόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

«Μία κατάπαυση του πυρός βρίσκεται σε ισχύ στην ανατολική Ουκρανία. Και ακόμα και αν ορισμένες παραβιάσεις έχουν καταγραφθεί, αυτή η κατάπαυση του πυρός λειτουργεί (. . .). Μια κλιμάκωση των συγκρούσεων, για την οποία κάλεσε επανειλημμένα η ΕΕ, είναι δεδομένη».

«Δεν περιμένουμε τίποτα καλό (από αυτές τις κυρώσεις) και πιστεύω ότι η ΕΕ δεν πρέπει να περιμένει τίποτα το καλό από την πλευρά μας» προσέθεσε ο Ρώσος πρεσβευτής.

Η Ρωσία πάντως διαβεβαίωσε πως παραμένει προσηλωμένη να συμβάλει στην ειρήνευση στην Ουκρανία παρά τις νέες οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Μόσχας, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο τύπου του Κρεμλίνου.

«Παρά το γεγονός ότι η θέση της ΕΕ είναι μη εποικοδομητική, η Ρωσία θα συνεχίσει να καταβάλλει τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες για να συμβάλει στην ενίσχυση του υπάρχοντος ειρηνευτικού σχεδίου, όπως επίσης στη σταθεροποίηση της κατάστασης στη νοτιοανατολική Ουκρανία συνολικά» δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Νωρίτερα:

Οι νέες κυρώσεις αναμένεται κυρίως να περιορίσουν την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας Rosneft και Transneft, όπως επίσης και για το πετρελαϊκό τμήμα της Gazprom, υπενθυμίζει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στόχος είναι να καταστήσουν δυσκολότερη την ικανότητά τους να χρηματοδοτούνται με αυτόνομο τρόπο «προκειμένου να πιέσουν το ρωσικό Κράτος να βάλει το χέρι στην τσέπη» σχολίασε η ίδια πηγή.

Οι διπλωμάτες είπαν ότι η γενική κατεύθυνση είναι πως οι κυρώσεις θα τεθούν σε εφαρμογή, με τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, υπογράμμισε ότι χρειάζεται «μια πραγματική συναίνεση» μεταξύ των 28 χωρών της ΕΕ για να τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις.

«Είναι καταρχάς σοφό να βρούμε μία ενότητα για το θέμα της χρονικής στιγμής» εξήγησε η ίδια, την ώρα που η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ κάλεσε για μία εφαρμογή των κυρώσεων «τώρα».

«Δεδομένης της υπάρχουσας κατάστασης (. . .) όπου δεν επικρατεί στο 100% μία κατάπαυση του πυρός, τασσόμαστε υπέρ της άμεσης εφαρμογής των κυρώσεων αυτών» υπογράμμισε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στο γερμανικό κοινοβούλιο νωρίτερα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)