to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:55 | 28.03.2024

Διεθνή

Το Διεθνές Δικαστήριο διατάζει το Ισραήλ να παρέχει «ανεμπόδιστη» βοήθεια στη Γάζα σε μεγάλη κλίμακα

Το Διεθνές Δικαστήριο δίνει ένα μήνα προθεσμία στο Ισραήλ για να υποβάλει έκθεση συμμόρφωσης. Ένα αγοράκι 5 χρονών είναι το τελευταίο θύμα του υποσιτισμού στην πολιορκημένη και βομβαρδισμένη Γάζα


Δικαστές στο Διεθνές Δικαστήριο διέταξαν σήμερα ομόφωνα το Ισραήλ να αναλάβει κάθε απαραίτητη και αποτελεσματική δράση προκειμένου να διασφαλίσει πως προμήθειες βασικών τροφίμων θα διανεμηθούν χωρίς καθυστέρηση στον πληθυσμό των Παλαιστινίων στη Γάζα. Το Διεθνές Δικαστήριο επισημαίνει πως οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα βρίσκονται αντιμέτωποι με επιδεινούμενες συνθήκες διαβίωσης και ότι ο λιμός και η πείνα εξαπλώνονται.

«Το δικαστήριο παρατηρεί ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δεν αντιμετωπίζουν μονάχα τον κίνδυνο του λιμού (…) αλλά ότι ο λιμός εδραιώνεται», τονίζουν οι δικαστές στην εντολή τους.

Η διαταγή του ΔΔΔ ήταν ομόφωνη και ζητά την απρόσκοπτη παροχή «των επειγόντως αναγκαίων βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, του νερού, της ηλεκτρικής ενέργειας, των καυσίμων, της στέγασης, του ρουχισμού, των απαιτήσεων υγιεινής και αποχέτευσης, καθώς και των ιατρικών προμηθειών και της ιατρικής περίθαλψης στους Παλαιστίνιους σε όλη τη Γάζα, μεταξύ άλλων με την αύξηση της χωρητικότητας και του αριθμού των χερσαίων σημείων διέλευσης και τη διατήρησή τους ανοικτά για όσο διάστημα χρειαστεί».

Το δικαστήριο ενέκρινε επίσης με 15 ψήφους υπέρ και μία κατά, διαταγή να «διασφαλιστεί με άμεση ισχύ ότι [ο ισραηλινός] στρατός δεν θα διαπράξει πράξεις που συνιστούν παραβίαση οποιουδήποτε από τα δικαιώματα των Παλαιστινίων στη Γάζα ως προστατευόμενη ομάδα σύμφωνα με τη Σύμβαση για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας, μεταξύ άλλων εμποδίζοντας, με οποιαδήποτε ενέργεια, την παράδοση της επειγόντως αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ένα πεντάχρονο αγόρι είναι το τελευταίο θύμα από υποσιτισμό στην πολιορκημένη και βομβαρδισμένη Γάζα, καθώς η υπηρεσία του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι "ο χρόνος τελειώνει" για την πρόληψη του λιμού και καλεί το Ισραήλ να άρει αμέσως τους περιορισμούς στην παροχή βοήθειας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)