to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:47 | 26.02.2015

πηγή: Ναυτεμπορική

Διεθνή

Αργεντινή: Η Βουλή ψήφισε τη διάλυση της Υπηρεσίας Πληροφοριών

Η Βουλή της Αργεντινής ενέκρινε νομοσχέδιο της προέδρου της χώρας, Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, για τη διάλυση της υπηρεσίας πληροφοριών. Τη θέση της θα λάβει νέα ομοσπονδιακή υπηρεσία, η οποία θα υπόκειται στον έλεγχο του Κογκρέσου.




Την απόφαση πρέπει να εγκρίνει και το έτερο σώμα του αργεντινικού Κογκρέσου, η Γερουσία.
Η πρόταση έγινε από την ίδια την πρόεδρο, μετά τον θάνατο του ειδικού εισαγγελέα Αλμπέρτο Νισμάν, ο οποίος ερευνούσε πιθανές ευθύνες της κ. Κίρχνερ για συγκάλυψη του ρόλου του Ιράν σε πολύνεκρη αντιεβραϊκή επίθεση στο Μπουένος Άιρες το 1994.

Η Αργεντινή πρόεδρος ισχυρίζεται ότι ο Νισμάν έπεσε θύμα πρακτόρων, οι οποίοι ήθελαν να πλήξουν την κυβέρνησή της. Το κάτω σώμα του Κογκρέσου ενέκρινε τη διάλυση με 131 ψήφους υπέρ και 71 κατά.

Η συζήτηση διήρκεσε έξι ώρες, με βουλευτές της αντιπολίτευσης να σημειώνουν ότι η μεταβίβαση της ευθύνης όλων των παρακολουθήσεων από την αρμοδιότητα των υπηρεσιών πληροφοριών σε εκείνη του γραφείου του γενικού εισαγγελέα εγείρει ερωτηματικά.

Ο σημερινός γενικός εισαγγελέας θεωρείται έμπιστος της κυβέρνησης.

Η νέα υπηρεσία θα δημιουργηθεί μέσα σε 90 ημέρες από την υπογραφή του νόμου από την κ. Κίρχνερ.
Η τελευταία τόνισε ότι η αλλαγή ήταν απαραίτητη, καθώς η υπηρεσία διατηρούσε την ίδια δομή από την εποχή της στρατιωτικής δικτατορίας, η οποία έληξε το 1983.

Ο εισαγγελέας Νισμάν βρέθηκε νεκρός στις 18 Ιανουαρίου στο διαμέρισμά του, με μία σφαίρα στο κεφάλι, μία ημέρα πριν καταθέσει σε επιτροπή του Κογκρέσου στοιχεία ενάντια στην κ. Κίρχνερ και στον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Χέκτορ Τίμερμαν, για τη συγκάλυψη του ρόλου του Ιράν στην επίθεση στο εβραϊκό κέντρο Amia τον Ιούλιο του 1994, στο Μπουένος Άιρες, η οποία κόστισε τη ζωή σε 85 ανθρώπους.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)