to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:39 | 12.12.2023

πηγή: Αυγή

Κοινωνία

Τραγωδία στη Λιβύη: Πρώτες μηνύσεις από επιζήσαντες κατά των υπευθύνων που «σήμερα φορούν στολή»

Ζητούν δίωξη για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο και 4 πλημμελήματα - Στον εισαγγελέα Στρατοδικείου Αθηνών ο δικηγόρος τους


Ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης η κατάθεση στον εισαγγελέα Στρατοδικείου Αθηνών των πρώτων μηνύσεων από επιζήσαντες της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπως αναφέρει σε αποκλειστικό του θέμα το Documento.

Ο δικηγόρος των τεσσάρων μελών της αποστολής Κ. Μορτόπουλος είπε χαρακτηριστικά ότι οι πελάτες του θεωρούν πως «το σύνολο των ευθυνών υφίσταται μεταξύ ανθρώπων οι οποίοι σήμερα φορούν στολή» και ζητούν την ποινική δίωξη παντός υπευθύνου:


για κακουργηματική έκθεση σε κίνδυνο ανθρώπων που οδηγήθηκαν σε θάνατο και υπέστησαν βαριά σωματική βλάβη,
για τα πλημμελήματα:
- της παράνομης απεικόνισης μεταφορών στρατού,
- της παράβασης καθήκοντος,
- της απιστίας και
- της παράβασης απορρήτων

Σημειώνεται ότι η αποστολή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ στη Λιβύη διακόπηκε στις 17 Σεπτεμβρίου μετά από φονική έκρηξη που έπληξε όχημα στο οποίο επέβαιναν τα μέλη της, από την οποία 5 έχασαν τη ζωή τους (τρεις στρατιωτικοί και δύο διερμηνείς) και πολλά ακόμη τραυματίστηκαν σοβαρά.

O κ. Μορτόπουλος αναφερόμενος στην ταυτόχρονη έρευνα του τμήματος ανθρωποκτονιών της ΓΑΔΑ μετά την σχετική εισαγγελική εντολή της πολιτικής Δικαιοσύνης, αφενός εκτίμησε ότι το να δημιουργηθούν δύο αλληλένδετες δικογραφίες θα βοηθήσει οι «πάντες να κατανοήσουν πως υφίστανται κακουργηματικές ευθύνες έναντι ορισμένων ανθρώπων» και αφετέρου τόνισε ότι «έχουμε απόλυτη πεποίθηση ότι το Στρατοδικείο Αθηνών είναι το Δικαστήριο στο οποίο τελικώς θα γίνει στο ακροατήριο».

tags: Λιβύη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)