to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:48 | 31.03.2024

Κοινωνία

Σε μηνύσεις προχωρούν οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών – Ζητούν παραίτηση Φλωρίδη

Οι συγγενείς των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών πραγματοποίησαν σύσκεψη σήμερα στη Λάρισα, στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας όπου ενημερώθηκαν για το σημείο που βρίσκεται η υπόθεση, ενώ προχώρησαν και στον συντονισμό των επόμενων κινήσεων τους, μετά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή.


Στη Λάρισα συναντήθηκαν σήμερα το μεσημέρι της Κυριακής 33 οικογένειες των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη όπου ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις και αποφάσισαν για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις τους.  Όπως ανακοινώθηκε θα προχωρήσουν σε μηνύσεις και την ερχόμενη Τετάρτη θα καταθέσουν στον ανακριτή.

Ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη, ενώ τόνισαν πως έχουν στοιχεία προς κατάθεση για το θέμα του μπαζώματος. Επιπρόσθετα σημείωσαν ότι θα συμβάλλουν έτσι ώστε να χτισθεί σχολείο στο Καμερούν στην μνήμη των αδικοχαμένων παιδιών τους.

Όπως μεταδίδει το onlarissa.gr ο πραγματογνώμονας, Κώστας Λακαφώσης, τόνισε στη συνάντηση πως τουλάχιστον πέντε άτομα έχασαν την ζωή τους από τη φωτιά και όχι από το δυστύχημα.

Ο Χρήστος βλάχος, πατέρας του θύματος Βάιου Βλάχου, τόνισε: «Μετά το σημερινό δημοσίευμα του Ντοκουμέντο, έχουμε βρει τα μπάζα που λείπανε που τα πήρε ο κ. Παντρεμένος. Την Τετάρτη θα δώσουμε κατάθεση στον ανακριτή. Όπως αποκαλύπτεται σήμερα μέσω δημοσιευμάτων είναι πλέον φανερό σε όλους πως ο κ. Φλωρίδης κρίθηκε ανεπαρκής να συμβάλλει στην απόδοση της δικαιοσύνης ως όφειλε. Ως εκ τούτου τον καλώ με την σειρά μου να πράξει το αυτονόητο και να παραιτηθεί. Πήραμε μια απόφαση να ιδρυθεί στο Καμερούν ένα σχολείο στην μνήμη των παιδιών. Μια πρώτη από τις δράσεις μας.

Είχαμε εδώ σήμερα και τον πατέρα του Γεράσιμου, είναι συντετριμμένος. Ο Γεράσιμος δίνει αγώνα είναι ακόμη σε κώμα. Λύσαμε το θέμα του μπαζώματος, πότε ξεκίνησε και πότε τέλειωσε, στοιχεία που θα καταθέσουμε την Τετάρτη. Είναι γεγονός όμως ότι σε 48 ώρες μέσα είχε τελειώσει όλο το θέμα».

Ο Νίκος Πλακιάς πατέρας των διδύμων της Χρύσας και της Θωμαΐδος από την Καλαμπάκα, σημείωσε: «Μαζευτήκαμε για να ενημερωθούμε από τους πραγματογνώμονες και ανταλλάξαμε απόψεις. Αποφασίσαμε κάποιες δράσεις. Ζητούμε την παραίτηση του υπουργού δικαιοσύνης, διότι όλες αυτές τις αποδείξεις που συλλέξαμε τις θεωρεί μπάζα. Θεωρεί όλες τις αποδείξεις ψεύτικες και εικασίες. Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του, να βγει να μας απαντήσει. Ο Κ. Μητσοτάκης να μας πει με πιους επικοινωνούσε εκείνο το βράδυ, ποιος τον ενημέρωνε. Κάναμε ένα κάλεσμα στον Κ. Καραμανλή, τον είδατε εσείς; Από πληροφορίες έμαθα ότι πήγε στο Καρπενήσι, ντροπή. Μαθαίνουμε ότι είναι έτοιμοι να κάνουν και προανακριτική. Ακόμη ένα τραγικό λάθος. Μην τολμήσουν να το ζητήσουν, πάμε για τρίτο φάουλ. Δεν θα το αφήσουμε να γίνει. Θα γίνουν μηνύσεις εναντίον της Πυροσβεστικής και προς όλους τους εμπλεκόμενους, δεν ακολουθήθηκε κανένα πρωτόκολλο. Ήταν κακή διαχείριση».

Ο Νίκος Ζήσης πολυτραυματίας του δυστυχήματος και του θύματος, Αθηνάς Κατσάρα, ανέφερε: «Έχασα την σύζυγό μου, την Αθηνά Κατσάρα και ήμουν δίπλα της ως το τέλος. Συμφωνώ που δεν ήρθε ο υπουργός, θα έβλεπα τον δολοφόνο της γυναίκας μου μπροστά. Εγώ ήμουν πολυτραυματίας. Το μόνο που λειτούργησε σωστά ήταν το νοσοκομείο, τίποτα άλλο»».

Ο πατέρας του θύματος των Τεμπών, Αναστασίας Πλακιά, Δημήτρης Πλακιάς, υπογράμμισε: «Υπάρχουν τα στοιχεία για το μπάζωμα από τον ίδιο τον κ. Παντρεμένο. Ελπίζουμε ελεγχθεί ο χώρος με τα βαγόνια, φυλάσσετε και αυτό είναι ύποπτο».

Ο Θοδωρής Ελευθεριάδης, γιος θύματος (έχασε την μητέρα του), σημείωσε: «Ακόμη δεν έχει αλλάξει τίποτα στον ΟΣΕ, λειτουργεί ακόμη όπως όταν χάσαμε τους συγγενείς μας».

Ο πραγματογνώμονας, Κώστας Λακαφώσης τέλος, τόνισε: «Ξεκαθαρίσαμε στους συγγενείς κάποια πράγματα για να μην έχουν απορίες. Πολλά δεν είναι ανακοινώσιμα. Από τα 57 θύματα γνωρίζουμε ότι τουλάχιστον οι πέντε -ίσως έξι ή επτά- έχασαν τη ζωή τους από την φωτιά. Για το μπάζωμα είναι ξεκάθαρα πολλά πράγματα, υπήρξε βιασύνη από την αρχή. Εμείς δώσαμε τελικό πόρισμα, αλλά υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα. Θα ετοιμάσουμε και συμπληρωματική έκθεση».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)