to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:20 | 29.03.2024

Κοινωνία

Απανωτοί σεισμοί στο Ιόνιο, 5,7 Ρίχτερ ο ισχυρότερος

Δυο σειμικές δονήσεις 5,6 και 5,7 βαθμών καταγράφτηκαν στις 09:11 και στις 09:12, περίπου 25 χιλιόμετρα ανατολικά των Στροφάδων, σύμφωνα με δεδομένα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας. Η δόνηση ήταν ιδιαίτερη ισχυρή και έγινε αισθητή σε όλη την Πελοπόννησο, φυσικά στην Πάτρα, μέχρι και στην Αθήνα


Δυο σειμικές δονήσεις 5,6 και 5,7 βαθμών καταγράφτηκαν στις 09:11 και στις 09:12, περίπου 25 χιλιόμετρα ανατολικά των Στροφάδων, σύμφωνα με δεδομένα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.

Η πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.7 στην κλίμακα Richter, σημειώθηκε στις 09:12 ώρα Ελλάδος. Όπως ανακοινώθηκε από τους τέσσερις φορείς συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός έγινε σε απόσταση 239 χλμ. ΔΝΔ των Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 14 χλμ. ανατολικά των Στροφάδων.

Η δόνηση ήταν ιδιαίτερη ισχυρή και έγινε αισθητή σε όλη την Πελοπόννησο, φυσικά στην Πάτρα, μέχρι και στην Αθήνα, όπως μεταδίδει το thebest.gr

Σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της ΠΕΠΥΔ Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου καθώς και η 6η Ε.Μ.Α.Κ σύμφωνα με ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική μέχρι στιγμής το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει κλήσεις και δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτίρια, ενώ πραγματοποιούνται περιπολίες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας στην ευρύτερη περιοχή της σεισμικής δόνησης. Παράλληλα, όπως επισημαίνει η Πυροσβεστική, μετά τη σεισμική δόνηση κινητοποιήθηκαν άμεσα όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή.

Σε συναγερμό οι φορείς της Ζακύνθου - Μικροζημιές στο καστρομονάστηρο στα Στροφάδια  

Μικροζημιές προκλήθηκαν στο καστρομονάστηρο στα Στροφάδια από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την περιοχή σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με πηγές από την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, από το σεισμό αποκολλήθηκαν και έπεσαν τέσσερις πέτρες από το ταβάνι στο έδαφος χωρίς να προκληθούν περαιτέρω ζημιές.

Στο χώρο, υπήρχαν τεχνίτες εργάτες, οι οποίοι, εργάζονται για την αναστήλωση του μοναστηριού. Μετά τον σεισμό οι εργάτες απομακρύνθηκαν και είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Στη Ζάκυνθο, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί από το σεισμό. Οι μαθητές βρίσκονται στα προαύλια των σχολείων, ενώ αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται συνάντηση του Δημάρχου Ζακύνθου Γιώργου Στασινόπουλου με τον αντιπεριφερειάρχη Κωνσταντίνο Καποδίστρια για το θέμα. Τέλος, κλιμάκια της πυροσβεστικής υπηρεσίας πραγματοποιούν προληπτικούς ελέγχους.

Καλαμάτα: Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτοψίες σε κτίρια και σχολικές μονάδες μετά τους δύο σεισμούς

«Αυτοψίες σε κτίρια και σχολικές μονάδες των δήμων Τριφυλίας και Πύλου - Νέστορος για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τυχόν ζημιές από τους σεισμούς πραγματοποιούν κλιμάκια μηχανικών» όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ευστάθιος Αναστασόπουλος.

Επίσης, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «υπάρχουν αναφορές για κάποιες ζημιές σε παλιά κτίρια, αλλά αυτό θα διαπιστωθεί μετά τους ελέγχους που βρίσκονται σε εξέλιξη».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Ευστάθιο Αναστασόπουλο, «κλειστά θα παραμείνουν, για προληπτικούς λόγους, σήμερα τα σχολεία του Δήμου Τριφυλίας, καθώς και σχολεία του Δήμου Πύλου - Νέστορος».

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και σε μέρος της Κάτω Ιταλίας, χωρίς τραυματίες ή υλικές ζημιές

Η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 9 και 12 λεπτά, ανατολικά των Στροφάδων, έγινε αισθητή και στην Κάτω Ιταλία και, ειδικότερα, στην ευρύτερη περιοχή του Μπάρι, σε μέρος της Σικελίας και της Καλαβρίας.

Πολλοί χρήστες σχολίασαν το συμβάν με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

«Την 29η Μαρτίου 2024 και ώρα 09:12:48.74 είχαμε ανατολικά των Στροφάδων πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.7 στην κλίμακα Richter. Πριν τον σεισμό αυτό και ώρα 09:11:54.78, δηλαδή πριν από 53.96 δευτερόλεπτο σημειώθηκε προσεισμός στην ίδια περιοχή. Το αυτόματο σύστημα εντόπισε άμεσα και σωστά την ύπαρξη δύο σεισμών και μάλιστα υπολόγισε και τα επίκεντρα στη σωστή θέση. Ωστόσο, ενώ το μέγεθος του δεύτερου ισχυρού σεισμού υπολογίστηκε σωστά, ο προσεισμός εμφανίστηκε με λάθος μέγεθος στην αυτόματη λύση.

Ο λόγος ήταν ότι για όλα τα αυτόματα συστήματα, ο υπολογισμός του μεγέθους βασίζεται τυπικά σε ένα διάστημα (παράθυρο) καταγραφής 120 δευτερολέπτων για τον κάθε σεισμό. Αυτό γίνεται, ώστε η μέτρηση να περιλαμβάνει ικανό αριθμό σταθμών στους υπολογισμούς, ακόμα και για την περιοχή του Ελληνικού τόξου αλλά και τις συνοριακές περιοχές της Ελλάδας. Στην εν λόγω περίπτωση, το αυτόματο σύστημα για τον υπολογισμό του μεγέθους του προσεισμού χρησιμοποίησε παράθυρο στο οποίο είχε ήδη εισέλθει ο μεγάλος σεισμός και έτσι επηρεάστηκε.

Η βάρδια Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του ΕΑΑ ταυτοποίησε άμεσα την ύπαρξη του λάθους στο μέγεθος, ωστόσο, έπρεπε να στείλει άμεσα την επείγουσα προειδοποίηση για πιθανό τσουνάμι, αφού το μέγεθος του σεισμού ήταν Μ 5.7 (άνω του Μ 5.5). Η προειδοποίηση τσουνάμι ολοκληρώθηκε σε ελάχιστο χρόνο και συγκεκριμένα μόλις σε 6 λεπτά (9:18).

Αμέσως μετά, στις 9:21:28 (3 λεπτά μετά) είχε ολοκληρωθεί η λεπτομερής λύση του ισχυρού σεισμού και στις 09:23:17 (1 λεπτό και 49 δευτερόλεπτα μετά) διορθώθηκαν και τα στοιχεία του προσεισμού». Καταλήγοντας υπογραμμίζει: «Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του ΕΑΑ αντέδρασε ψύχραιμα και υπεύθυνα, ακόμα και σε αυτή την πολύ δύσκολη περίπτωση σεισμού (προσεισμός με διαφορά δευτερολέπτων και ανάγκη προειδοποίησης τσουνάμι) και ανακοίνωσε τις ορθές λύσεις στον ελάχιστο δυνατό χρόνο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)