Ιδιώτη μάνατζερ που θα διαχειρίζεται το "ταμείο" του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών για 50(!) χρόνια προωθεί ο υπουργός Υγείας με σχέδιο νόμου που βρίσκεται ήδη στη Βουλή. Η παραχώρηση των οικονομικών του ΕΣΥ προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις στην αντιπολίτευση αλλά και εντάσεις στη συγκυβέρνηση.

Σύμφωνα με την "Ελευθεροτυπία", ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης αναθέτει τη διαχείριση των οικονομικών των υπηρεσιών Υγείας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε Ανώνυμη Εταιρία με την επωνυμία "Εταιρία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων" (ΕΣΑΝ Α.Ε.).

Ανοίγοντας το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι στο εποπτικό όργανο της ΕΣΑΝ Α.Ε. θα συμμετέχουν κυρίως εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι θα διαχειρίζονται το χρήμα που θα ρέει στο ΕΣΥ, για 50 χρόνια. Το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρίας είναι 1.000.000 ευρώ, και θα καλύπτεται ολόκληρο από το ελληνικό Δημόσιο.

Η εταιρία θα έχει στη διάθεσή της όλα τα απόρρητα στοιχεία των νοσοκομείων, δημόσιων και ιδιωτικών, αλλά και τα στοιχεία των ασθενών.

Μάλιστα, σε περίπτωση που διοικητής νοσοκομείου αρνηθεί να παράσχει τα σχετικά στοιχεία στην ΕΣΑΝ Α.Ε. θα απειλείται με κυρώσεις ή και απομάκρυνση από τη θέση του.