to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:17 | 02.10.2023

Κοινωνία

New York Times για Δαδιά: Ο φόβος της επαναπροώθησης ώθησε τους 18 πρόσφυγες στις φλόγες και τον θάνατο

Η Αστυνομία ή η Φωτιά. Το δίλημμα αυτό είχαν, σύμφωνα με τους New York Times οι 18 πρόσφυγες, που έχασαν τραγικά τη ζωή τους στη μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου στο δάσος της Δαδιάς, στον Έβρο


Σε ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ που καταγράφει την πορεία των προσφύγων και περιέχει μαρτυρίες συγγενών τους, η αμερικανική εφημερίδα αποδομεί πλήρως το χυδαίο κυβερνητικό αφήγημα, που και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε μέσα στη Βουλή. Ότι η φωτιά στον Έβρο «μπήκε σε διαδρομές παράνομων μεταναστών» και ότι οι ίδιοι οι πρόσφυγες έφταιγαν που απανθρακώθηκαν γιατί «δεν έπρεπε να είναι εκεί» και γιατί δεν άκουσαν το 112.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, με πρόσφατο τότε το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου και τους εκατοντάδες νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες, η ομάδα των 18 Σύρων προσφύγων είχαν να διαλέξουν αν θα ακολουθήσουν την ασφαλέστερη διαδρομή μέσα από χωριά και δρόμους ή την πιο δύσκολη, μέσα από το δάσος. Επέλεξαν τη δεύτερη.

Ο λόγος; Τουλάχιστον 12 από αυτούς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είχαν συλληφθεί από τις ελληνικές αρχές και είχαν επαναπροωθηθεί στην Τουρκία στο παρελθόν.

Έτσι, η απόφασή τους ήταν μονόδρομος. Είχαν αφήσει πίσω τους την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Συρία, αναζητώντας αυτό που ήλπιζαν ότι θα ήταν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Όμως, πέθαναν σε μια βραχώδη πλαγιά, με τις στάχτες τους να αναμειγνύονται με το φλεγόμενη τοπίο του Έβρου, στη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια.

Όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ, μόνο ένα πτώμα έχει ταυτοποιηθεί οριστικά μέσω τεστ DNA, επειδή οι περισσότεροι από τους στενούς συγγενείς των υπολοίπων ζουν στη Συρία και δεν μπορούν να ταξιδέψουν για να κάνουν παρόμοιες εξετάσεις. Ωστόσο, οι συνεντεύξεις με Έλληνες αξιωματούχους, εργαζομένους της ανθρωπιστικής βοήθειας, περισσότερους από 20 συγγενείς των θυμάτων και τον διακινητή που τους κατηύθυνε, παρείχαν εκτενή στοιχεία για την ταυτότητα των υπολοίπων.

Οι New York Times εξέτασαν επίσης φωνητικά μηνύματα, βίντεο, δεδομένα τοποθεσίας και εικόνες που στάλθηκαν σε μέλη της οικογένειας. Τουλάχιστον πέντε από τα θύματα ήταν παιδιά ή έφηβοι, σύμφωνα με συνεντεύξεις και τα βίντεο.

Τα βίντεο και τα φωνητικά μηνύματα που δόθηκαν από συγγενείς αποκάλυψαν τον τρόμο και την φρίκη που αυξάνονταν, καθώς οι 18 πρόσφυγες προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τη φωτιά.

Καθώς οι φλόγες σκαρφάλωναν στους λόφους και τους πλησίαζαν ορμητικά, οι άντρες και τα αγόρια έτρεξαν μέσα από τα δέντρα και άρχισαν να κατεβαίνουν ένα βραχώδες μονοπάτι. Τρεις από αυτούς βρήκαν καταφύγιο σε ένα μικροσκοπικό μαντρί, ελπίζοντας ότι οι τέσσερις τσιμεντένιοι τοίχοι της θα τους προστάτευαν.

Λίγο πιο πέρα, εννέα άνθρωποι – μεταξύ των οποίων τουλάχιστον δύο παιδιά – στριμώχτηκαν σε μια πλαγιά. Πέθαναν εκεί μαζί. Ένας άλλος άντρας επιχείρησε να ξεφύγει τρέχοντας σε έναν λόφο, αλλά και αυτός δεν ήταν αρκετά γρήγορος.

Η ανακοίνωση του θανάτου τους από τις ελληνικές αρχές πυροδότησε πανικό σχεδόν χίλια μίλια μακριά στη Συρία, όπου μέλη της οικογένειας άρχισαν μια αγωνιώδη αναζήτηση των ανθρώπων τους.

Το ρεπορτάζ περιγράφει την αγωνιώδη αναζήτηση ενός 31χρονου Σύρου που εδώ και μια δεκαετία ζει με καθεστώς πρόσφυγα στη Νορβηγία, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα αναζητώντας τον μικρότερο αδελφό του. Είχε λάβει από αυτόν φωνητικά μηνύματα και βίντεο, που έδειχναν την ομάδα στο δάσος της Δαδιάς ενώ μαινόταν η πυρκαγιά. Μαζί με συγγενείς των υπολοίπων, έψαχναν νέα που θα τους έδειχναν ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα είναι ζωντανά, ενώ έφτασαν στο σημείο να ελπίζουν ότι ήταν μεταξύ αυτών που είχαν απαχθεί από τους αυτόκλητους «σερίφηδες» του Έβρου.

Στις 27 Αυγούστου, ο 31χρονος Σύρος, που έχει νορβηγικό διαβατήριο ταξίδεψε στην Ελλάδα και έδωσε δείγμα DNA. Δέκα ημέρες μετά, έμαθε ότι ο αδελφός του ήταν μεταξύ των θυμάτων.

Πηγή: Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)