to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:19 | 28.03.2024

Κοινωνία

«Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ»: Μεγάλο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας

Στο ταμείο ανεργίας οι εργαζόμενοι σε τρεις μέρες, αν δεν υπάρξει νέα παράταση στις συμβάσεις τους - Υπό εκτοπισμό και εκατοντάδες μαθητές, παιδιά των εργαζομένων


Εργάτες της ΛΑΡΚΟ, οι οικογένειες τους, Σωματεία και φορείς της Στερεάς αλλά και Συνδικάτα, εργαζόμενοι και φορείς της Αττικής διαδηλώνουν στην Αθήνα, μια γροθιά,για να μην κλείσει η ΛΑΡΚΟ, για να μην μαραζώσει η περιοχή.

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες» βροντοφωνάζουν, ενώ ιδιαίτερα αισθητή είναι η παρουσία μαθητών που βρίσκονται στην κεφαλή της πορείας.

Οι χθεσινές συναντήσεις των εκπροσώπων των σωματείων ΛΑΡΚΟ με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας (Αϊβαλιώτης, Στρατινάκη) καθώς και με τον υφυπουργό Οικονομικών Θ. Πετραλιά δεν άφησαν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον των 850 εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν σε τρεις μέρες οδηγώντας τους στο ταμείο ανεργίας και στα προγράμματα απασχόλησης που έχει επεξεργαστεί η ΔΥΠΑ. Το σχέδιο, όπως είναι γνωστό, προβλέπει απορρόφηση 267 εργαζομένων άνω των 55 ετών σε δήμους της περιοχής και διοχέτευση 586 κάτω των 55 ετών σε φορείς του υπουργείου Υγείας, στη ΔΥΠΑ και στον e-ΕΦΚΑ, αλλά για διάστημα μέχρι τρία χρόνια.

«Συνεννοηθείτε μεταξύ σας πρώτα για το τι θέλει η κυβέρνηση», είπαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στους κυβερνητικούς αξιωματούχους, καθώς εδώ και μέρες εκπέμπουν αντιφατικά και αλληλοαναιρούμενα μηνύματα για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ. «Δεν υπάρχει επενδυτής… φιλάκια», είπε ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σταϊκούρας σε εργαζομένους της εταιρείας προ ημερών στην Αταλάντη, επενδυτής υπάρχει, αλλά χρειάζεται χρόνος μέχρι τη μεταβίβαση της εταιρείας, λέει το υπουργείο Οικονομικών. Αντιφατικά απαντούν το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας και για το ενδεχόμενο μιας ακόμη, έστω ολιγόμηνης παράτασης των συμβάσεών τους, ώστε να τελειώσει η σχολική περίοδος και να μην αναστατωθεί η ρουτίνα των παιδιών των εργαζομένων.

Το σχετικό αίτημα προβάλλει με επιστολή του στους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Παιδείας το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ. «Καλούμε το υπουργείο και την κυβέρνηση να συναισθανθούν την τεράστια ευθύνη της και τις συνέπειες, μορφωτικές και ψυχοκοινωνικές, που θα έχει η βίαιη μετακίνηση τόσων μαθητών από το σχολείο τους, τη γειτονιά τους και τον κοινωνικό τους περίγυρο… Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μια πράξη που δημιουργεί συνθήκες πολύ μεγάλης ανισοτιμίας στην πρόσβαση στη μόρφωση αλλά και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για εκατοντάδες μαθητές», αναφέρει η επιστολή της ΟΛΜΕ.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι άφησαν την Τετάρτη μια μικρή χαραμάδα να εισακουστεί το σχετικό αίτημα και να δοθεί ακόμη μία παράταση στις συμβάσεις των εργαζομένων, κι αυτό θα ξεκαθαρίσει σε νέα συνάντηση που θα έχουν σήμερα με τα σωματεία. Ωστόσο, η ηγεσία της ΔΥΠΑ μένει με τον… στυλό παρά χείρα και αναμένει την υπουργική απόφαση με την οποία οι 850 εξειδικευμένοι εργαζόμενοι θα διοχετευτούν σε άλλες θέσεις εργασίας και θα ξεσπιτωθούν από τη Λάρυμνα και τα χωριά γύρω από τη μεταλλουργία και τα ορυχεία. Με ανάλογο σκεπτικό πάντως ο δικηγόρος των σωματείων της ΛΑΡΚΟ κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα (αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής) με σκοπό να μείνουν οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους μέχρι να μεταβιβαστεί η επιχείρηση στον ιδιώτη επενδυτή.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές, Τρίτη, εκδικάστηκε στο ΣτΕ η προσφυγή της ιρλανδικής CMI κατά του διαγωνισμού πώλησης της ΛΑΡΚΟ που ανέδειξε προτιμητέο επενδυτή τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έναντι 6 εκατ. ευρώ. Η απόφαση δεν αναμένεται πριν από 2-3 μήνες κι αυτό προσδιορίζει την περίοδο αβεβαιότητας για το μέλλον της μεταλλουργίας. Σε κάθε περίπτωση, αν δρομολογηθούν οι απολύσεις και η «αποκατάσταση» των εργαζομένων σε άλλες θέσεις εργασίας, είναι ένα ερώτημα αν και πώς ακριβώς θα επαναλειτουργήσει η ΛΑΡΚΟ.

tags: ΛΑΡΚΟ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)