to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:52 | 13.09.2023

πηγή: efsyn.gr

Οικονομία

Καταργούν την κυριακάτικη αργία στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών

Κατατέθηκε στη Βουλή το αντεργατικό νομοσχέδιο του Άδωνη Γεωργιάδη χωρίς τις «συμβάσεις μηδενικού χρόνου εργασίας» αλλά με ειδικό άρθρο για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας σε ορισμένους κλάδους.


Χωρίς τις «συμβάσεις μηδενικού χρόνου εργασίας» αλλά με διατήρηση της αντεργατικής διάταξης για ποινικοποίηση της παρεμπόδισης απεργοσπαστών και καταλήψεων από τα συνδικάτα καθώς και με ειδικό άρθρο για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας στην βιομηχανία τροφίμων, στις επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και στα κέντρα εκπαίδευσης πιλότων και πληρωμάτων τεχνικών αεροσκαφών, κατατέθηκε σήμερα το πρωί (13/9) το νομοσχέδιο για τα εργασιακά του οποιου βασικός σκοπός είναι η ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας που βελτιώνει τους όρους και χρόνους ενημέρωσης των εργαζομένων για τις συνθήκες εργασίας και συμβάσεων.

Στο πρώτο εργασιακό νομοσχέδιο, ο Αδωνις Γεωργιάδης αφαίρεσε, υπό την πίεση των αντιδράσεων, τις συμβάσεις μηδενικών ωρών εργασίας που αποτελουν το τελευταίο σκαλοπάτι, της, αγγλοσαξονικής εμπνευσης, ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, Ωστόσο, τίθενται όροι και προϋποθέσεις για τις «κατά παραγγελίες» εργασίες και  επιτρέπεται η απασχόληση σε δύο εργοδότες με αναγκαστική ενιαία διακοπή 11 ωρών στο 24 ωρο.

Επίσης, όπως στο κατατεθέν νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνονται οι ασφαλιστικές διατάξεις για τους οφειλετες του ΕΦΚΑ που αδυνατούν να βγουν στη΄ν σύνταξη και για τους απασχολούμενους συταξιούχους. Ενδεχομένως αυτές ή θα περιληφθούν με υπουργική τροπολογία ή θα κατατεθούν στο επόμενο νομοσχέδιο που θα είναι αποκλειστικά ασφαλιστικό.
Άρθρο 27 Δυνατότητα απασχόλησης εργαζομένων κατά την ημέρα Κυριακή και κατά τις ημέρες αργίας.

Προσθήκη περ. κε), κστ) και κζ) στην παρ. 1 του άρθρου 200 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου Στην παρ. 1 του άρθρου 200 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/2022, Α' 222) και στην παρ. 1 του κωδικοποιηθέντος άρθρου 7 του β.δ. 748/1966 (Α' 179), περί των εξαιρέσεων από την ανάπαυση της Κυριακής και από την ανάπαυση σε ημέρες αργίας, προστίθενται περ. κε), κστ) και κζ) ως εξής: «κε) Εκπαιδευτικών κέντρων πιλότων, πληρωμάτων και τεχνικών αεροσκαφών, καθώς και εκπαιδευτικών κέντρων προσωπικού επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών και επιβατών, εφόσον εξυπηρετούν επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που λειτουργούν επί είκοσι τέσσερις (24) ώρες ημερησίως και επτά (7) ημέρες την εβδομάδα. κστ) Βιομηχανίας τροφίμων. κζ) Εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού, παραγωγής αναψυκτικών και παρασκευής προϊόντων εμφιάλωσής τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)