to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:50 | 29.12.2017

Κοινωνία

Το μάθημα αλληλεγγύης και αλτρουισμού του Αμτζέντ Χουσεέν (βίντεο)

Μετανάστης από το Πακιστάν, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία της Πακιστανικής Κοινότητας και του Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε στην αστυνομία χαμένο πορτοφόλι που ο ίδιος βρήκε, με αρκετά χρήματα και πολύτιμα προσωπικά έγγραφα. Παρ' ότι έχει καταθέσει επίσημο αίτημα για άδεια παραμονής, την οποία δικαιούται, δίστασε να εμφανιστεί μόνος σε Α.Τ. καθώς, στο πρόσφατο παρελθόν, έχει ζήσει την εμπειρία ενός πολύμηνου, άδικου εγκλεισμού στο Κέντρο Κράτησης της Αμυγδαλέζας...


Βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας, κείμενο: Τάσος Γιαννόπουλος

Ο Αμτζέντ Χουσεέν, μετανάστης εργάτης από το Πακιστάν, βρήκε πριν λίγες ημέρες στο Μετρό του Αγ. Αντωνίου, στο Περιστέρι, ένα πορτοφόλι με μεγάλο χρηματικό ποσό (πάνω από 800 ευρώ). Το αμέσως επόμενο πρωί, πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής. Λίγο πριν μπει να το παραδώσει, κοντοστάθηκε: ο φόβος να ξαναπεράσει όσα είχε βιώσει πρόσφατα στην Αμυγδαλέζα κυριάρχησε. Γύρισε σπίτι του.

Την επόμενη ημέρα, πήγε έξω από το Α.Τ. Αιγάλεω. Αφού έκανε μερικές βόλτες, δίστασε ξανά και γύρισε πίσω. Έκανε ακόμα μία απόπειρα, αυτή τη φορά στο Ρέντη, αλλά ο φόβος τον κυρίευσε ξανά.

Ο Α. Χουσεέν, που εργάζεται στην αγορά του Ρέντη, έχει καταθέσει τα χαρτιά του για να βγάλει άδεια παραμονής αλλά η διαδικασία κρατάει χρόνια. Μέχρι τότε, διαθέτει ένα προσωρινό έγγραφο αλλά κινδυνεύει, αν οι αστυνομικοί στους οποίους θα πέσει αποδειχθούν... υπέρ του δέοντος τυπολάτρες, να βρεθεί ξανά σε κέντρο κράτησης.

Τελικά, με τη στήριξη της Πακιστανικής Κοινότητας, παρέδωσε το πρωί της Παρασκευής 29/12 το πορτοφόλι στην Ασφάλεια Νίκαιας, η οποία αμέσως ειδοποίησε τον κάτοχό του για να σπεύσει να παραλάβει το ανέλπιστο «δώρο». Ο κάτοχος, Πολωνικής καταγωγής, θέλησε μάλιστα να δώσει ένα μικρό ποσό στον Α. Χουσεέν ο οποίος όμως αρνήθηκε κατηγορηματικά: «Το μόνο που ήθελα ήταν να δώσω το πορτοφόλι σε αυτόν που το έχασε».

Παραμονές πρωτοχρονιάς, ένας μετανάστης, από αυτούς που τα κανάλια κραύγαζαν ότι «παίρνουν το κοινωνικό μέρισμα των Ελλήνων», έδωσε, παρά τον φόβο του, ένα μάθημα αλληλεγγύης και αλτρουισμού.

Τέτοια περιστατικά -και είναι πάρα πολλά - δεν βολεύουν ασφαλώς τη ρατσιστική ρητορική που με κεκαλυμμένο ή και ωμό τρόπο διαχέεται από media και πολιτικούς παράγοντες με κάθε ευκαιρία. Δε βολεύουν όσους κατατάσσουν τους μετανάστες στην κατηγορία του «αστυνομικού δελτίου» ή σε αυτούς που βάζουν τα στήθη τους μπροστά από σχολεία ώστε να μη συγχρωτιστούν τα παιδιά τους με τα προσφυγόπουλα.

Ο Α. Χουσεέν μίλησε στο Left.gr, με τη βοήθεια του προέδρου της Πακιστανικής Κοινότητας, Τζαβέντ Ασλάμ, τονίζοντας ότι έκανε το αυτονόητο. Βρίσκεται 10 χρόνια στην Ελλάδα και η εμπειρία της «φυλακής», όπως χαρακτήρισε την Αμυγδαλέζα, στην οποία έμεινε κλεισμένος για 4 μήνες το 2016, με μόνο «αδίκημα» ότι δεν είχε νομιμοποιητικά έγγραφα, τον έκανε να διστάζει να μπει σε αστυνομικό τμήμα, όπως κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα.

«Δεν γίνεται να θες να κάνεις καλή πράξη και να μη μπορείς επειδή φοβάσαι», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι έχει καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα για την άδεια παραμονής στη χώρα που ζει, παράγει και προσφέρει την τελευταία δεκαετία.

Με το προσωρινό χαρτί που έχει στα χέρια του, δικαιούται απλά να μένει στην Ελλάδα αλλά δυσκολεύεται να εργαστεί νόμιμα, με ό,τι δικαιώματα και υποχρεώσεις συνεπάγεται αυτό, ή να ταξιδέψει στην πατρίδα του.

Δεν είναι, άλλωστε, λίγες οι περιπτώσεις που μετανάστες, προσπαθώντας να καταγγείλουν επιθέσεις ή παραβατικές συμπεριφορές εναντίον τους, βρέθηκαν οι ίδιοι στα κρατητήρια και μετά σε κάποιο κέντρο κράτησης, πολλές φορές και πολλούς μήνες (ακόμα και 18), γιατί δεν είχαν χαρτιά.

Κι αυτό, παρ' ότι ο νόμος για την ιθαγένεια περιλαμβάνει διάταξη που απαγορεύει τη σύλληψη και διοικητική κράτηση των μεταναστών χωρίς χαρτιά που έχουν πέσει θύματα ή είναι μάρτυρες ρατσιστικών εγκλημάτων.

Αυτή η διάταξη, όμως, δεν καλύπτει άλλες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, πρόσφατα, δύο από τους πέντε Πακιστανούς που κατήγγειλαν στο Α.Τ. Καμινίων ληστεία σε βάρος τους, κατέληξαν, ο ένας στα κρατητήρια του Α.Τ. και ο άλλος στη διαδικασία επιστροφής στη Χίο, όπου είχε καταγραφεί μπαίνοντας στην Ελλάδα.

Όπως τονίζει ο Τζ. Ασλάμ, πάγιο αίτημα των μεταναστευτικών κοινοτήτων είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε οι μετανάστες να μην βρίσκονται στην προαναφερθείσα «γκρίζα» ζώνη μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας κινδυνεύοντας καθημερινά να βρεθούν «όμηροι» χωρίς αιτία σε κάποιο κέντρο κράτησης. 

Τον Α. Χουσεέν και την αντιπροσωπεία της Πακιστανικής Κοινότητας συνόδευσε στο Α.Τ. Νίκαιας και αντιπροσωπεία του Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος εξέδωσε και ανακοίνωση προαναγγέλοντας τη δημόσια κατάθεση προτάσεων, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, για την αρμονική ένταξη προσφύγων και μεταναστών, χωρίς στερήσεις της ελευθερίας και των δικαιωμάτων τους (διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση).

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)