to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:55 | 26.08.2014

Κοινωνία

Έρευνα: Η «επιτυχία» στις πανελλήνιες απαιτεί πολλά χρήματα, οδηγεί στην ανεργία και στη μετανάστευση!

Φοιτητές εισάγονται σε σχολή που δεν τους ενδιαφέρει, δαπανούν 30.000-40.000 ευρώ για φοίτηση εκτός κατοικίας (εφόσον την ολοκληρώσουν), δεν κάνουν τις σπουδές τους επάγγελμα και επιλέγουν τη μετανάστευση


Η ανακοίνωση των βάσεων  την ερχόμενη Πέμπτη θα ανοίξει σε χιλιάδες φοιτητές το δρόμο προς τα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας. Όμως η επιτυχία των μαθητών, απαιτεί δαπάνη 30.000- 40.000 ευρώ για την ολοκλήρωση των σπουδών  και στην Ελλάδα της κρίσης οδηγεί στην ανεργία και την αναζήτηση διεξόδου στη μετανάστευση.

Το εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα και η είσοδος στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα κυριαρχείται από στρεβλώσεις. Σύμφωνα με έρευνα του Χρήστου Κάτσικα που δημοσιεύεται στην «Εφημερίδα των Συντακτών» μόλις ένας στους οκτώ μαθητές μπαίνει στην σχολή της προτίμησής του.

Τρεις στους δέκα μαθητές πληρώνουν πάρα πολύ ακριβά την είσοδο στο πανεπιστήμιο. Τα ποσά που δαπανούν οι γονείς για τα φροντιστήρια των παιδιών κυμαίνονται από 5.000 έως 20.000 ευρώ. Το αυξημένο κόστος διαβίωσης σε μία διαφορετική πόλη από την πόλη κατοικίας του φοιτητή, οδηγεί στη δημιουργία των αιώνιων φοιτητών που το υπουργείο εξοστρακίζει από τα πανεπιστήμια.

Δύο στους τρεις φοιτητές των ΤΕΙ εγκαταλείπουν τις σπουδές τους, ενώ το 40% των φοιτητών καθυστερεί να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα τις χρονιές 2008-2009 και 2010-2011 αποφοίτησε στα τέσσερα χρόνια μόλις το 33% των φοιτητών.

Οι πτυχιούχοι συνωστίζονται για χρόνια στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη φετινή λίστα για προσλήψεις αναπληρωτών εντάχθηκαν 78.576 εκπαιδευτικοί. Επτά στους δέκα πτυχιούχους απασχολούνται σε τελείως διαφορετικά αντικείμενα από αυτά των σπουδών τους.

Η μεγαλύτερη πληγή είναι η μετανάστευση καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, την περίοδο 2009-2014 το σύνολο του εργατικού δυναμικού έχασε σχεδόν 250.000 άτομα, τα οποία ως θύματα της μνημονιακής πολιτικής εγκατέλειψαν την Ελλάδα και αναζήτησαν την τύχη τους στο εξωτερικό. Σε πρόσφατη έρευνα σε 850 φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων, αποδεικνύεται ότι ένας στους τέσσερις σκέπτεται να μεταναστεύσει όταν ολοκληρώσει τις σπουδές του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)