to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:00 | 22.10.2023

Κοινωνία

Ενδείξεις εμβολισμού από το λιμενικό: Αναπάντητα ερωτήματα για ναυάγιο με έναν πρόσφυγα νεκρό στη Χίο

Το ερώτημα αν το λιμενικό πραγματοποίησε απόπειρα εμβολισμού προσφυγικής βάρκας ώστε να μην φτάσει στις ακτές της Χίου, προκύπτει από όσα έχουν γίνει γνωστά για τις συνθήκες υπό τις οποίες ένας πρόσφυγας έχασε τη ζωή του και ένας άλλος τραυματίστηκε σοβαρά την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου.


Ένα τραγικό περιστατικό με πρόσφυγες και μετανάστες σημειώθηκε λίγο πριν τις 8.30 το πρωί, την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023, στη Χίο. Στο νοσοκομείο Χίου μεταφέρθηκε νεκρός ένας πρόσφυγας, ηλικίας 30 ως 35 ετών,  καθώς και και ένας σοβαρά τραυματίας (που αργότερα υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στο πόδι), ενώ άγνωστες εξακολουθούν να παραμένουν οι συνθήκες που οδήγησαν στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής.

Όπως σημειώνει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα astraparis.gr, στο ρεπορτάζ της την ημέρα του ναυαγίου, «το περιστατικό φέρεται να έλαβε χώρα στην περιοχή των Νενήτων Χίου, τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 20/10, όταν εντοπίσθηκαν συνολικά 21 πρόσφυγες και μετανάστες σε λέμβο. Εξ αυτών οι 14 μεταφέρθηκαν στις 10 το πρωί στο λιμεναρχείο Χίου με το περιπολικό σκάφος 611, ενώ άλλοι τρεις φέρεται να είχαν μεταφερθεί λίγο νωρίτερα στον ίδιο χώρο».

Το γραφείο Τύπου του Λιμενικού Σώματος, με το οποίο επικοινώνησε ο astraparis.gr λίγο πριν τις 9 το πρωί της Παρασκευής επιβεβαίωσε ότι δύο άτομα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Χίου, προερχόμενα από περιστατικό περισυλλογής προσφύγων και μεταναστών στη Χίο. Ωστόσο, όπως  ανέφεραν, εκείνη την ώρα δεν είχαν στοιχεία ότι έχει πιστοποιηθεί ο θάνατος κάποιου εκ των δύο.

Χωρίς συνοδεία λιμενικών στο νοσοκομείο ο νεκρός και ο βαριά τραυματίας

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας από το νοσοκομείο, ο νεκρός (με σοβαρά τραύματα στον θώρακα) και ο βαριά τραυματίας (νεαρός, με σπασμένο πόδι, στον μηρό) έφτασαν στο νοσοκομείο της Χίου με το ασθενοφόρο και χωρίς να συνοδεύονται από άνδρες του λιμενικού όπως θα έπρεπε να συμβεί. Χωρίς συνοδεία έφτασε και τρίτος τραυματίας, μια γυναίκα από την Αιθοπία, με κατάγματα στα πλευρά.

Ο νεκρός ήταν 35 χρονών, γεννηθείς το 1988, και φέρεται να αφήνει πίσω του τρία παιδιά. 19 από τους πρόσφυγες θα μεταφέρονταν στη ΒΙΑΛ, εκ των οποίων 4 νοσηλεύονται στο «Σκυλίτσειο». 

Χρειάστηκε 7 ώρες το λιμενικό για να παρουσιάσει τη δική του εκδοχή

Σημειώνεται πως σχεδόν επτά ώρες μετά την δημοσιοποίηση του τραγικού περιστατικού, από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος δεν παρέχονταν πληροφορίες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη, ενώ το λιμεναρχείο Χίου, που είναι άμεσα υπεύθυνο για την παροχή των πληροφοριών στο υπουργείο, «έχει σφραγίσει πόρτες και παραθύρια» για τους δημοσιογράφους του νησιού, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Αστραπάρης.

Το ταχύπλοο έπεσε πάνω στο περιπολικό σκάφος υποστηρίζει το Λ.Σ.

Στην ανακοίνωσή του το Λιμενικό αποδίδει το δυστύχημα σε πλαγιομετωπική πρόσκρουση του ταχύπλοου που μετέφερε τους πρόσφυγες και μετανάστες με το σκάφος του ίδιου του λιμενικού - προκαλώντας βέβαια την εύλογη απορία πώς μπορεί το σύγχρονο σκάφος του λιμενικού να μην απέφυγε ένα σκάφος με 21 ανθρώπους, σκάφος που το λιμενικό το ονομάζει «ταχύπλοο» χωρίς ωστόσο να δίνει κάποια απόδειξη γι΄αυτό ή αν ήταν ένα από τα συνήθη άθλια φουσκωτά με υποτυπώδεις μηχανές που χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες. Το Λιμενικό σημειώνει ακόμα ότι συνεληφθη ένας από τους επιβαίνοντες - με κατηγορίες απ' αυτές που συνήθως αποδίδονται σε όσους το λιμενικό χαρακτηρίζει διακινητές.

ΤΕ Χίου του ΚΚΕ: Απαιτούνται απαντήσεις - Πώς σημειώθηκε θάνατος και τέτοιοι τραυματισμοί σε συνθήκες άπνοιας;

Για σοβαρές ενδείξεις εμβολισμού του ταχύπλοου των προσφύγων – μεταναστών, που είχε ως τραγικό αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Σύριου και τον τραυματισμό άλλων, κατά το περιστατικό στα Νένητα Χίου, κάνει λόγο η τομεακή επιτροπή Χίου του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωσή του την επόμενη μέρα, Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2023, το ΚΚΕ μιλά για ύποπτο  ναυάγιο σε συνθήκες άπνοιας, τονίζει ότι σε τέτοιες συνθήκες προκλήθηκαν σοβαρότατοι τραυματισμοί και καταγγέλλει ότι «από το γεγονός αυτό και από τη λέμβο υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις εμβολισμού από το λιμενικό».  Καλεί δε την κυβέρνηση «να αναλάβει τις ευθύνες της, να πει την αλήθεια στο λαό, για τις εντολές που έχει δώσει στο λιμενικό».

Αναλυτικά, το ΚΚΕ σημειώνει τα ακόλουθα:

«Στο νέο ύποπτο ναυάγιο προσφύγων, που έλαβε χώρα ανοιχτά των Νενήτων, την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023, περισυνελλέγησαν 16 Σύριοι πρόσφυγες εκ των οποίων ένας νεκρός με πολλαπλές κακώσεις, ένας βαριά τραυματίας και δύο ελαφρύτερα τραυματισμένοι. Όλοι τους διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Χίου, με τα τρία άτομα να χρήζουν περαιτέρω νοσηλείας, όλοι με τραύματα στον θώρακα και σπασμένα άκρα.

Απαιτούμε να δοθούν απαντήσεις στο λαό. Πώς σε συνθήκες άπνοιας προκλήθηκαν τέτοιοι σοβαροί τραυματισμοί; Από το γεγονός αυτό και από τη λέμβο υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις εμβολισμού από το λιμενικό. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, να πει την αλήθεια στο λαό, για τις εντολές που έχει δώσει στο λιμενικό.

«Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. για το προσφυγικό – μεταναστευτικό βάζει σε κίνδυνο τη ζωή κατατρεγμένων από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους, μετατρέποντας το Αιγαίο σε θάλασσα νεκρών. Να πάψει η στήριξη και η συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο – σφαγείο του Ισραήλ κατά του λαού της Παλαιστίνης, με τους συμμάχους της ΗΠΑ ΝΑΤΟ, που εντείνει και αναπαράγει την προσφυγιά και τον όλεθρο», καταλήγει η ανακοίνωση της ΤΕ Χίου του ΚΚΕ

Λιμενικό: Έπεσε πάνω στο σκάφος μας με ταχύτητα και ένας πρόσφυγας έπεσε στη θάλασσα

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του Λ.Σ. που εκδόθηκε σχεδόν επτά ώρες - ας σημειωθεί - μετά το περιστατικό κι ενώ είχε προηγηθεί το ρεπορτάζ του astraparis.gr που έθετε ερωτήματα για τις συνθήκες του ναυαγίου:

«Πρωινές ώρες σήμερα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ευρισκόμενο σε περιπολία στην θαλάσσια περιοχή “Νένητα” ν. Χίου, εντόπισε πνευστό ταχύπλοο σκάφος με ικανό αριθμό επιβαινόντων, να πλέει με μεγάλη ταχύτητα, χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας.

Στη συνέχεια, το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προσέγγισε το Τ/Χ και με χρήση ηχητικών σημάτων επιχείρησε να το ακινητοποιήσει με αρνητικά αποτελέσματα. Ο χειριστής του εν λόγω σκάφους, στη προσπάθεια αποφυγής της σύλληψής του, ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα και προέβη σε επικινδύνους ελιγμούς κατά τη διάρκεια των οποίων προσέκρουσε πλαγιομετωπικά με το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με αποτέλεσμα την πτώση ενός άνδρα από την λέμβο στη θάλασσα.

Ο ανωτέρω άνδρας, ένας ακόμα αλλοδαπός που τραυματίστηκε εντός της λέμβου και τέσσερις ακόμα αλλοδαποί, καθώς και ο αλλοδαπός χειριστής της μεταφέρθηκαν στον λιμένα Χίου από το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.. Οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου “Σκυλίτσειο” όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του ενός, ενώ ο έτερος εισήχθη για νοσηλεία. Οι δεκατέσσερεις (14) ακόμη επιβαίνοντες της λέμβου, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Χίου από έτερο περιπολικό σκάφος Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ. που έσπευσε στην περιοχή και παραδόθηκαν στα στελέχη Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου συνελήφθη ο ανωτέρω αλλοδαπός χειριστής του σκάφους, για παράβαση του Ν. 3386/2005 “Παράνομη είσοδος στον ελλαδικό χώρο”, του άρθρου 30 του Ν. 4251/2014 “Υποχρεώσεις μεταφορέων” καθώς και των άρθρων 306 “ Έκθεση”, 308 “Απλή Σωματική βλάβη“ και 311 “Θανατηφόρα βλάβη” του Π.Κ.. Δεκαεννέα (19) αλλοδαποί πρόκειται να μεταφερθούν στο Κ.Υ.Τ. “ΒΙΑΛ”, ενώ τέσσερις (04) εξ αυτών έχουν μεταφερθεί προληπτικά στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου “Σκυλίτσειο” για παροχή πρώτων βοηθειών».

Δεύτερο περιστατικό με ερωτηματικά

Σε σχετικό της δημοσίευμα, η Εφημερίδα των Συντακτών επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Παραμένει πάντως ανεξήγητο γιατί το Λιμενικό πλησίασε τόσο κοντά στη βάρκα των προσφύγων, διακινδυνεύοντας να συγκρουστεί με τραγικά αποτελέσματα. Ακόμα και αν είχε αρκετά δυνατές μηχανές το ταχύπλοο των προσφύγων ώστε να πραγματοποιήσει ελιγμούς, όντας βαρυφορτωμένο με είκοσι άτομα καμία τύχη δεν είχε να ξεφύγει από το σκάφος του Λιμενικού».

Ενώ, η εφημερίδα υπενθυμίζει: «Πρόκειται για το δεύτερο βίαιο περιστατικό στο οποίο εμπλέκεται το Λιμεναρχείο Χίου τις τελευταίες ημέρες. Την προηγούμενη εβδομάδα, το αρχηγείο του Λιμενικού έκανε γνωστό ότι λιμενικοί γάζωσαν με σφαίρες σκάφος διακινητή που είχε αποβιβάσει 19 πρόσφυγες στη νησίδα Παναγιά έξω από τις Οινούσσες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού, ο διακινητής πρόβαλε «βίαιη αντίσταση» και οι λιμενικοί υποχρεώθηκαν να κάνουν χρήση όπλων. Παραμένει όμως αδιευκρίνιστο με ποιον τρόπο πρόβαλε βίαιη αντίσταση στους λιμενικούς ο διακινητής, τη στιγμή που βρισκόταν μέσα στο δικό του σκάφος και εν πλω.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)