to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ελεύθερος ο αλλοδαπός κρατούμενος μετά από 24 μήνες κράτησης

Έπειτα από κράτηση 24 μηνών αφέθηκε ελεύθερος ο υπήκοος Μαρόκου κρατούμενος. Εκατοντάδες πρόσφυγες κλείνουν το 18μηνο κράτησης.


Η απελπισμένη ενέργεια των τριών κρατουμένων μεταναστών στο Ελληνικό την Τετάρτη, που ανέβηκαν στον τοίχο του κρατητηρίου απειλώντας να αυτοκτονήσουν καθώς κρατούνται περισσότερο από 18μήνες, ευαισθητοποίησε κάποιους, μπροστά στο ενδεχόμενο γενικευμένης εξέγερσης και ενώ έχει χαρακτηριστεί παράνομη η διοικητική κράτηση περισσότερο από 18 μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες κύκλων της αστυνομίας, ο ένας κρατούμενος, ο 21ος ετών Αλί Αμίν από το Μαρόκο, που έχει κλείσει 24 μήνες κράτηση (!), αφέθηκε ελεύθερος. Οι άλλοι δύο έχουν μεταφερθεί στο τμήμα Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη και περιμένουν.

Περίπου 300 μετανάστες και πρόσφυγες που κρατούνται στα κρατητήρια και τα κέντρα κράτησης της Αττικής έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν το επόμενο διάστημα 18 μήνες κράτηση, σύμφωνα με πληροφορίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την ίδια στιγμή, τα διοικητικά δικαστήρια χαρακτηρίζουν παράνομη την κράτηση πέραν των 18μηνών («δεν ερείδεται στο νόμο», είναι η χαρακτηριστική διατύπωση) και αφήνουν ελεύθερους όσους κρατούμενους αυτής της κατηγορίας έχουν τη γνώση ή τα χρήματα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, με τις σχετικές αποφάσεις διοικητικών πρωτοδικείων να έχουν φτάσει τις 150.

Παράνομη χαρακτήρισε την παράταση της κράτησης και ο νέος Επίτροπος της ΕΕ για θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Κράτηση μεταναστών πάνω από 18 μήνες απαγορεύεται… Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι εγκληματίες, αλλά μετά το 18μηνό τους πρέπει να μπουν μέσα στην παραγωγή», είπε κατά τη διάρκεια της εξέτασής του στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων του.

Στο θέμα επανήλθε την Παρασκευή με δήλωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου.

«Η μαζική διοικητική κράτηση μεταναστών στα κέντρα κράτησης και στα κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων, σε άθλιες συνθήκες, είναι παράνομη, απάνθρωπη και αναποτελεσματική. Η παράταση της κράτησης αυτής και πέραν του 18μηνου είναι , επιπλέον, εγκληματική, γιατί εξωθεί ανθρώπους σε πράξεις απόγνωσης. Και βεβαίως είναι ρατσιστική, γιατί καταργεί βασικές αρχές του κράτους δικαίου και θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, φτιάχνοντας «ειδικό δίκαιο» για τους μετανάστες».

Μέχρι στιγμής, 150 αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης έχουν κρίνει παράνομη την παράταση της διοικητικής κράτησης πέραν του 18μηνου και έχουν αφήσει ελεύθερους τους μετανάστες που προσέφυγαν εναντίον της. Όμως, ούτε οι δικαστικές αποφάσεις, ούτε οι θάνατοι κρατουμένων στα κέντρα κράτησης, λόγω των άθλιων συνθηκών ή πλημμελειών, ούτε οι απόπειρες αυτοκτονίας ανθρώπων έχουν απασχολήσει την κυβέρνηση. Το έγκλημα συνεχίζεται, παρά τα επανειλημμένα διαβήματα και τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Κικίλια. Τι άλλο χρειάζεται για να σταματήσει αυτό το έγκλημα; Πόσος εξευτελισμός, πόσες απώλειες ζωών και πόσες καταδίκες από ευρωπαϊκά δικαστήρια χρειάζονται για να συμμορφωθεί η κυβέρνηση με τον νόμο;”, δήλωσε η βουλευτής.

Δημήτρης Αγγελίδης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)