to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:20 | 05.10.2023

Κοινωνία

Εικόνες εξαθλίωσης: Μέχρι και σφηκοφωλιά βρέθηκε σε θάλαμο του Γενικού Κρατικού της Νίκαιας (βίντεο)

Σε τραγική κατάσταση ο πρώτος όροφος, όπου είναι οι παθολογικές κλινικές - Τι κατήγγειλε η πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του νοσοκομείου Όλγα Κοσμοπούλου


Τριτοκοσμικές καταστάσεις ζουν ασθενείς, συγγενείς, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής, στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας. Άθλια είναι η εικόνα του πρώτου ορόφου όπου βρίσκονται οι παθολογικές κλινικές, με αποκορύφωμα χθες να βρεθεί μέχρι και σφηκοφωλιά σε έναν θάλαμο που εκκενώθηκε αναγκαστικά.

«Το νοσοκομείο της Νίκαιας είναι πάρα πολύ παλιό» τόνισε, μιλώντας στο Open η παθολόγος και πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του νοσοκομείου, Όλγα Κοσμοπούλου. «Δεν μπορεί κανείς να ξέρει από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει» είπε χαρακτηριστικά. «Τα κρεβάτια είναι πολύ κοντά το ένα με το άλλο. Ασθενείς, συγγενείς, γιατροί και νοσηλευτές είναι συνωστισμένοι σε άθλιους χώρους» σημείωσε. «Σίγουρα αυτοί δεν είναι χώροι νοσηλείας, χωρίς τουαλέτες μέσα στους θαλάμους».

Όπως είπε, στα 24 χρόνια που αυτή εργάζεται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, θυμάται μόνο μια φορά να έχουν γίνει επισκευές. Ήταν μετά τον σεισμό του 1999, όταν βάφτηκαν δύο θάλαμοι.

Για τον πρώτο όροφο, κατήγγειλε ότι σε μόνιμη βάση έχει πάρα πολλά κουνούπια. «Χθες, βρέθηκε μία φωλιά από σφήκες μέσα σε έναν θάλαμο, ο οποίος φυσικά άδειασε. Δεν νομίζω να τσίμπησαν ασθενείς» σημείωσε, εκτιμώντας ότι οι σφήκες μπήκαν στον χώρο από τις παλιές μπαλκονόπορτες που δεν κλείνουν ή τους τοίχους.

Η γιατρός εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτική με τις πληροφορίες ότι προγραμματίζονται επισκευές στο νοσοκομείο με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Εγώ πλέον δεν εμπιστεύομαι κανέναν και τίποτα. Το ελπίζω απλά, γιατί τέτοιου είδους υποσχέσεις έχω ακούσει πάρα πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια» κατέληξε με νόημα.

**ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι «Άγιοι Ανάργυροι» έμειναν χωρίς γιατρό στην 24ωρη εφημερία του Σαββάτου

Γέννα στις τουαλέτες

Μόλις χθες, Τετάρτη 4/10, αποκαλύφθηκε ότι ανήλικο κορίτσι γέννησε στην τουαλέτα περιφερειακού νοσοκομείου, όπου έφτασε με πόνους, χωρίς να γνωρίζει ότι είναι έγκυος. Η 13χρονη υποβλήθηκε σε ακτινογραφία, αλλά απουσία γυναικολόγου και ακτινολόγου, έλαβε λάθος διάγνωση.

Οι γιατροί που την είδαν διέγνωσαν τυμπανισμό και της έδωσαν καθαρτικό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, τη σπονδυλική στήλη του εμβρύου την είδαν ως... φερμουάρ. Το κορίτσι, με την επίδραση του καθαρτικού, πήγε στην τουαλέτα όπου γέννησε. Ευτυχώς, το κορίτσι και το βρέφος είναι καλά στην υγεία τους.

Εικόνες ντροπής παντού - Καθυστερημένη καρατόμηση της διοίκησης στο «Αγία Όλγα»

Το νοσοκομείο της Νίκαιας δεν αποτελεί εξαίρεση: Μούχλα, πεσμένοι σοβάδες, κατεστραμμένα έπιπλα και ντουλάπια και άλλα σοβαρά κτιριακά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία, χωρίς συχνά να υπάρχουν παρεμβάσεις από τις διοικήσεις τους προκειμένου να βελτιωθούν.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), υπάρχουν διοικητές νοσοκομείων που σκορπούν τα λεφτά σε εργολάβους, υπάρχουν όμως και αυτοί μοχθούν νυχθημερόν για την βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο της σοβαρής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης.

«Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τα τελευταία επτά χρόνια τις κακές κτιριακές συνθήκες, χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός. Πως είναι δυνατόν τα περισσότερα νοσοκομεία να μην διαθέτουν πιστοποιητικά πυρασφάλειας, λόγω έλλειψης συστημάτων πυρανίχνευσης και πυροπροστασίας;», διερωτάται ο κ. Γιαννάκος.

Όπως αναφέρει, επισκέφθηκε χθες, Τετάρτη την ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου «Αγία Όλγα», η οποία προκάλεσε και την αποπομπή του διοικητή και όπως είδε και ο ίδιος «είναι πραγματικό αχούρι, δεν πιστεύεις στα μάτια σου».

Την Τρίτη, καρατομήθηκε η διοίκηση του νοσοκομείου «Αγία Όλγα», έπειτα από καταγγελίες για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ψυχιατρικών ασθενών και ενώ οι γιατροί και το προσωπικό του νοσοκομείου, όπως κατήγγειλαν είχαν λάβει υποσχέσεις για χρηματοδότηση και για εργασίες στο νοσοκομείο τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά δεν είχε γίνει τίποτα.

Μεγάλη καθυστέρηση στην καρατόμηση της διοίκησης του «Αγία Όλγα» κατήγγειλε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, η οποία μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, ανέφερε ότι η απομάκρυνση της διοίκησης του νοσοκομείου έπρεπε να έχει γίνει εδώ και 1,5 χρόνο.

Ενώ το πρωί της Πέμπτης στην ΕΡΤ επανάλαβε ακριβώς τα ίδια πράγματα, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ενώ μίλησε και για τη δραματική κατάσταση στο Νοσοκομείο Γιώργος Γεννηματάς, καταγγέλλοντας ότι στη χθεσινοβραδινή εφημερία «ψάχναμε να στρώσουμε ράντσα».

Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Μυτιλήνης είναι επί επτά χρόνια σε παρόμοια κατάσταση με το ψυχιατρικό του «Αγία Όλγα». «Στάζουν ούρα τα ταβάνια από τις τουαλέτες του πρώτου ορόφου», αναφέρει ο ίδιος.

Σοβαρά κτιριακά προβλήματα έχει το Νοσοκομείο Κιλκίς, το «Άγιος Δημήτριος» της Θεσσαλονίκης υπάρχει αμίαντος στην οροφή και το Νοσοκομείο Βόλου όπου μπάζουν τα ταβάνια και τα παράθυρα. «Να δοθούν χρήματα και προσωπικό στα νοσοκομεία τώρα και πολλοί διοικητές να πάνε σπίτι τους μετά από αξιολόγηση», τονίζει ο ίδιος.

Υπόσχονται ανακαινίσεις νοσοκομείων με τον νέο νόμο

Σε αυτό το άθλιο φόντο, ψηφίστηκε την Τετάρτη 4/10/23 από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, την ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας και των υπηρεσιών υγείας, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και άλλες επείγουσες διατάξεις», το οποίο προβλέπει κτιριακό λίφτινγκ σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

«Διατίθεται 1,2 δισ ευρώ για να ανακαινιστούν όλα τα νοσοκομεία της χώρας και τα Κέντρα Υγείας. Έχει ξαναγίνει αυτό ποτέ; Υπήρξε τέτοια πολιτική στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης;», ανέφερε σαν να ζει σε άλλο σύμπαν ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην ομιλία του κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)