to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:23 | 27.10.2015

πηγή: alterthess.gr

Κοινωνία

#BoyCoke: Μετά από 21 μήνες δικαιώθηκαν και επιστρέφουν στη δουλειά εργάτες στην Ισπανία

Θετική έκβαση είχε μια υπόθεση που θυμίζει έναν μεγάλο αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Θεσσαλονίκη αλλά βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά και συγκεκριμένα στην Ισπανία όπου 220 εργάτες της Coca Cola που είχαν απολυθεί δικαιώθηκαν και επιστρέφουν στην εργασία τους.


Πρόκειται για 220 εργάτες της Coca Cola από το εργοστάσιο της Φουενλαμπράδα στην Ισπανία οι οποίοι μετά από 21 μήνες προσπαθειών και αγώνων δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια και επιστρέφουν στις θέσεις εργασίας τους.

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν η Ισπανίκη Coca Cola τον Ιανουάριο του 2014 ανακοίνωσε τις απολύσεις 1.000 εργαζομένων στο εργοστάσιο εμφιάλωσης Φουενλαμπράδα που βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα νότια της Μαδρίτης. Τότε 220 από αυτούς τους εργάτες αποφάσισαν να μην αποδεχθούν την απόφαση και να ξεκινήσουν έναν τιτάνιο αγώνα ενάντια στην πολυεθνική για την επιστροφή τους στη δουλειά. Οι εργάτες για περισσότερες από 600 ημέρες βρίσκονταν με σκηνές στην είσοδο του εργοστασίου ενώ έκαναν μία τεράστια καμπάνια με σύνθημα «αν η Μαδρίτη δεν φτιάχνει πλέον Coca Cola, η Μαδρίτη δεν θα πίνει πια Coca Cola». Με αυτό τον τρόπο οι 220 εργάτες κατάφεραν και κέρδισαν την δίκη εναντίον της εταιρίας και επιστρέφουν στις δουλειές τους.

"Ούτε γουλιά" στη Θεσσαλονίκη

Τις 758 ημέρες απεργιακών κινητοποιήσεων συμπληρώνουν σήμερα οι απολυμένοι του εργοστασίου της Κόκα Κόλα 3Ε στην Θεσσαλονίκη, οι οποίοι ζητούν να επιστρέψουν στη δουλειά και να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο.

Όλους αυτούς τους μήνες οι απεργοί πραγματοποιούν μια τεράστια καμπάνια ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού και των εργαζομένων για όσα συμβαίνουν. Δεν υπήρξε ημέρα που το γνωστό πλέον αυτοκίνητο με τις αφίσες και την ντουντούκα να μην γυρίζει με ανακοινώσεις μία γειτονιά της πόλης, όπου οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους να μην μοιράζουν σε κάποιο δρόμο ενημερωτικό υλικό ενώ η ενημερωτική καμπάνια "όργωσε" όλη την Ελλάδα με το γνωστό πλέον "magic bus".

Ενας πολύ μεγάλος απεργιακός αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη με τους εργαζόμενους να κάνουν μία μεγάλη καμπάνια μποϊκοτάζ των προιόντων της Coca Cola μέχρι την επαναλειτουργία του εργοστασίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πολυεθνική έχει κλείσει τις μονάδες στο Μεσολόγγι, στη Ρόδο, την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα , ενώ έχει μειώσει θέσεις εργασίας και στον Βόλο με σαφή πρόθεση να συρρικνώσει την απασχόληση ακόμη περισσότερο και στο εκεί εργοστάσιο.

Ο αγώνας των εργαζομένων προκάλεσε βιομηχανία διώξεων από την εταιρεία με αποκορύφωμα την αγωγή ύψους 1.000.000 ευρώ που έχει κατέθεσε η Coca Cola και εκδικάζεται στις 29/9/2016.

Υπενθυμίζεται πως η η αγωγή που έχει καταθέσει η πολυεθνική στρέφεται συνολικά κατά 28 απεργών, από τους οποίους η εταιρία ζητά να καταβάλουν 1 εκατομμύριο ευρώ «ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης» την οποία προκάλεσε η καμπάνια για το μποϊκοτάζ των προϊόντων της 3Ε.

Η προκλητική αυτή αγωγή της πολυεθνικής αμφισβητεί την απόφαση της δικαιοσύνης που απέρριψε την προσπάθεια επιβολής ασφαλιστικών μέτρων με βασικό αίτημα την απαγόρευση του μποϊκοτάζ.

Υπενθυμίζεται πως με απόφασή του το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας έχει κρίνει νόμιμο το μποϊκοτάζ της Αμίτα, Φάντα, Κόκα Κόλα, νερό ΑΥΡΑ κλπ. με το σκεπτικό ότι «το μποϋκοτάζ στο οποίο προτρέπουν το καταναλωτικό κοινό, δεν έχει ως σκοπό τον ανταγωνισμό αλλά την επαναλειτουργία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης και την επαναπρόσληψη των απολυθέντων εργαζομένων, ήτοι αποτελεί μέσο πίεσης για την επίτευξη ενός συνδικαλιστικής, κοινωνικής φύσεως σκοπού». Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η προσφυγή της Coca Cola απορρίφθηκε «ως νόμω αβάσιμη δεδομένου ότι το μποϋκοτάζ, το οποίο γίνεται για ιδεολογικούς, πολιτικούς, θρησκευτικούς λόγους, κείται εκτός του Ν.146/1914, επειδή στερείται σκοπού ανταγωνισμού και γίνεται από πρόσωπα που δεν μετέχουν στην ανταγωνιστική διαδικασία. Θεωρείται δε ως νόμιμη απόρροια του ατομικού δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης (άρθρο 14 του Συντάγματος)».

Τέλος από τη πλευρά τους οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για βιομηχανία διώξεων και υποστηρίζουν πως στόχος της εταιρίας είναι να τους τρομοκρατήσει και να τους εξαναγκάσει να εγκαταλείψουν το δίκαιο αγώνα τους για την επαναλειτουργία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)