to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:07 | 12.01.2024

πηγή: Αυγή

Οικονομία

Αργεντινή: Ο πληθωρισμός φέρνει χαρτονομίσματα των 20.000 πέσος

Ξεπέρασε τα 1.150 πέσο η ανεπίσημη ισοτιμία με το δολάριο στη μαύρη αγορά - Ο Μιλέι σχεδιάζει συνεχή υποτίμηση 2% ανά μήνα


Διαδήλωση κατά του Μιλέι μπροστά στο Κογκρέσο του Μπουένος Άιρες την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024, με κύριο αίτημα να μην εφαρμοστούν οι ακραίες οικονομικές πολιτικές που προωθεί - EPA/JUAN IGNACIO RONCORONI

Μόνο με την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα μπορούν να συγκριθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες ζουν οι πολίτες της Αργεντινής σε σχέση με το εθνικό νόμισμα της χώρας.

Την Πέμπτη ανακοινώθηκε από την κεντρική τράπεζα της χώρας ότι θα εκδοθούν δύο νέα χαρτονομίσματα, των 10.000 πέσο και των 20.000 πέσο, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο οι πολίτες να μεταφέρουν ποσά σε σακούλες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Μάιο, είχαν εκδοθεί τα νέα χαρτονομίσματα των 2.000 πέσο, που ωστόσο κατά την έκδοσή τους αντιστοιχούσαν περίπου σε 8,5 δολάρια επισήμως και μόλις λίγο πάνω από 4 δολάρια στην μαύρη αγορά χρήματος.

Ο καλπάζων πληθωρισμός έχει εξανεμίσει την αγοραστική δύναμη του πέσο και έχει κάνει τους πολίτες να αναζητούν απεγνωσμένα δολάρια για να κάνουν τις συναλλαγές τους ή να αποταμιεύουν ό,τι έσοδα έχουν.

Επισήμως, οι ανατιμήσεις ξεπερνούν σε ετήσια βάση το 200%, με βάση τα στοιχεία Δεκεμβρίου.

Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι έχει ήδη επιβάλλει υποτίμηση του αργεντίνικου νομίσματος κατά 54% τον Δεκέμβριο, με την επίσημη ισοτιμία στα 815 πέσο ανά δολάριο.

Στην μαύρη αγορά ωστόσο οι τιμές είναι πολύ χειρότερες και φτάνουν τα 1.150 πέσο ανά δολάριο. Και σύμφωνα με τις επιδιώξεις του Μιλέι, η υποτίμηση θα συνεχίζεται με ρυθμό 2% μηνιαίως.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)