to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:45 | 27.04.2012

Οικονομία

Ανεξάρτητοι Έλληνες: όχι στο Μνημόνιο, ναι στις πολιτικές του Μνημονίου!

Ο «αντιμνημονιακός» Πάνος Καμμένος παρουσίασε το προγράμμά του την περασμένη Τετάρτη επιβεβαιώνοντας τον κενό αντιμνημονιακό του λόγο, καθώς προτείνει ακόμα πιο νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές με εθνοκεντρικά, ακροδεξιά χαρακτηριστικά και με άφθονο λαϊκισμό.


  Το πρόγραμμα, λοιπόν, θυμίζει κάτι από ΛΑΟΣ και ΝΔ, τόσο στο οικονομικό μέρος του όσο και στο κοινωνικό. Πιο συγκεκριμένα, στα οικονομικά ζητήματα: το φορολογικό καθεστώς που προτείνει δεν προβλέπει καμία φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου άρα και καμία αλλαγή του άδικου μνημονιακού φορολογικού συστήματος που ισχύει σήμερα( 25% φόρος στο κεφάλαιο). Η υποφορολόγηση των κερδών και του πλούτου που προτείνουν οι Αν. Ελ. δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε μείωση των φορολογικών εσόδων. Αυτό, με τη σειρά του, θα οδηγήσει στην περικοπή δημόσιων δαπανών για παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση, αλλά και για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Επιπλέον, δεν αναφέρει λέξη για τα μέχρι τώρα μέτρα εναντίον των μισθωτών και συνταξιούχων, ούτε γι’ αυτά που επίκεινται  τον Ιούνιο. Αντίθετα, μιλά για μείωση των εργοδοτικών εισφορών, καθώς ύψιστη στρατηγική για τους Αν.Ελ. είναι η επιχειρηματικότητα και η ανταγωνιστικότητα. Γι’ αυτό και δεν αναφέρονται καθόλου στην υπονόμευση των εργασιακών δικαιωμάτων όπως  είναι η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η μείωση  του κατώτατου μισθού όπως έχει διαμορφωθεί με το Μνημόνιο.

Παράλληλα, στα κοινωνικά ζητήματα: η προγραμματική διακύρηξη αναφέρει την πλήρη ιδιωτικοποίηση της  Παιδείας με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Επίσης, την «επαναδιατύπωση» των σχολικών βιβλίων και συγγραμμάτων, προκειμένου να «τονωθεί το φρόνημα των μαθητών-σπουδαστών». Στη λογική αυτή, ζητά και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

 Επιπλέον, κάνει λόγο για ολική απέλαση των «λαθρομεταναστών» και η αλλαγή των «κανόνων εμπλοκής» των συνοριοφυλάκων. Παρόλο που δεν αναφέρεται ρητά στο πρόγραμμα, από την ανάγνωσή του προκύπτει ότι η έξοδος της ελληνικής κοινωνίας από την κρίση απαιτεί αναβάθμιση των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους και ενίσχυση του ρόλου της αστυνομίας, του στρατού και του δικαστικού σώματος.

Δηλώσεις Τσίπρα για Ανεξάρτητους Έλληνες, στο enikos.gr


Αυτά είναι κάποια βασικά στοιχεία του προγράμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Η «σαφήνεια» και η «ευστοχία» σε κρίσιμα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα φαίνεται καθαρά και από τις απόστομωτικές απαντήσεις των υποψηφίων βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)