to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:45 | 29.03.2024

Οικονομία

Στα 715 ευρώ ο καθαρός κατώτατος μισθός, τον έχει «φάει» ήδη η ακρίβεια

Ο μικτός κατώτατος μισθού από 1η Απριλίου διαμορφώνεται στα 830 ευρώ (άρα 715 καθαρά). Η προηγούμενη αύξηση ήταν τον Απρίλιο του 2023 (στα 780 ευρώ μικτά), άρα πρόκειται για αύξηση 50€ στις μικτές αποδοχές, δηλαδή ποσοστό 6.4%. Ωστόσο, πρόκειται για αύξηση που ήδη την έχει «φάει» η ακρίβεια...


Με «βολικές» συγκρίσεις με το 2019 παρουσίασε την αύξηση του κατώτατου μισθού η υπ. Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου σε σχετική συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Παρασκευής, ξεχνώντας - εξίσου βολικά για το κυβερνητικό αφήγημα- πως την αύξηση αυτή την έχει ήδη «καταβροχθίσει« η ακρίβεια, καθώς ο πληθωρισμός, ιδίως στα βασικά αγαθά, ξεπερνά κατά πολύ την αύξηση αυτή.

Πώς διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός

Η Δόμνα Μιχαηλίδου επιδόθηκε σε διάφορες λογιστικές αλχημείες για να παρουσιάσει ως «εντυπωσιακή» την αύξηση του κατώτατου μισθού, που ωστόσο ήταν επιβεβλημένη καθώς η ακρίβεια καταβροχθίζει τα εισοδήματα. 

Οπότε τα νούμερα χωρίς τις αλχημείες Μιχαηλίδου διαμορφώνονται ως εξής:

Ο καθαρός κατώτατος μισθός διαμορφώνεται, με τη νέα αύξηση κατά 6,4%, στα 715 ευρώ (με 14 καταβολές). Ο μικτός κατώτατος μισθός, δηλαδή, ανεβαίνει από 780 ευρώ που ήταν από τον Απρίλιο του 2023, στα 830 ευρώ από τον Απρίλιο του 2024.

Η αύξηση αυτή επηρεάζει και τους εργαζόμενους με προϋπηρεσία:  Με μία τριετία, ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 913 ευρώ μικτά σε 14μηνη βάση. Με δύο τριετίες, ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 996 ευρώ μικτά σε 14μηνη βάση, ενώ με τρεις τριετίες, ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 1.079 ευρώ μικτά σε 14μηνη βάση.

Ποια επιδόματα επηρεάζονται: Η αύξηση στον κατώτατο μισθό συμπαρασύρει 13 κατηγορίες επιδομάτων, παροχών και επιδοτούμενων προγραμμάτων, όπως την ειδική παροχή μητρότητας, που πρόσφατα επεκτάθηκε και για τις μη μισθωτές μητέρες, καταβάλλεται για εννέα μήνες και ισούται με τον κατώτατο μισθό, ενώ και το ειδικό βοήθημα ευάλωτων ομάδων, που καταβάλλεται εφάπαξ, αυξάνεται όσο και κατώτατος μισθός, κατά 6,4%. Δηλαδή, με την αύξηση, ανέρχεται στα 764 ευρώ.

Το επίδομα ανεργίας, που αντιστοιχεί στο 55% του κατώτατου μισθού και αφορά 502.745 δικαιούχους, από την 1η Απριλίου 2024, αυξάνεται στα 509,71 ευρώ τον μήνα.

Διαβάστε ακόμη:

Γ. Γαβρήλος: Χαμηλότερος από τις ανάγκες τις κοινωνίας ο κατώτατος μισθός, με τον Τομεάρχη Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να τονίζει πως «η αύξηση για την οποία επαίρεται το κυβερνητικό επιτελείο κυμαίνεται περίπου στα 6,4%, με τον πληθωρισμό από το 2019 μέχρι σήμερα να έχει αυξηθεί κατά 15%, την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων να είναι στο -33%, προτελευταία στην Ευρώπη των 27, και τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να έχει ξεπεράσει το 6%».

- Αυτά που δεν είπε η Δόμνα: Η αύξηση στον κατώτατο θα «ψαλιδιστεί» από αυξημένο φόρο

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)