to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:21 | 29.03.2024

Οικονομία

Ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τον κατώτατο μισθό - «Χαμηλότερος από τις ανάγκες τις κοινωνίας», τονίζει ο Γ. Γαβρήλος

Στην εξαγγελθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο υπουργικό συμβούλιο - 715 ευρώ καθαρά πλέον ο κατώτατος μισθός, αύξηση 6,4% που την έχει ήδη «φάει» η ακρίβεια - «Πολύ χαμηλότερη από τις ανάγκες τις κοινωνίας η αύξηση», σημειώνει ο Γιώργος Γαβρήλος, βουλευτής και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ


Τι ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός ειδικότερα ανακοίνωσε ότι από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 830 ευρώ.

“Μιλάμε για αύξηση 50 ευρώ, σε ποσό που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τριετίες και επιδόματα”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Υπενθύμισε ότι ο κατώτατος μισθός το 2019 ήταν στα 650 ευρώ, σημειώνοντας ότι επομένως η αύξηση έκτοτε είναι 27%.

Έκανε λόγο για μία απόφαση που στηρίζει το εισόδημα αλλά δεν επιβαρύνει τόσο το κόστος παραγωγής. Εκτίμησε δε ότι δεν θα οδηγήσει σε “νέες προσδοκίες σχετικά με τον πληθωρισμό”.

Επισήμανε επίσης ότι η αύξηση στον κατώτατο μισθό θα επιφέρει αύξηση σε 18 επιδόματα, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν επιπλέον 800 χιλιάδες δικαιούχοι. Έκανε επιπλέον λόγο για υψηλότερες αποδοχές έως και 30% για χιλιάδες εργαζόμενους λόγω ξεπαγώματος τριετιών.

Ανακοινώσεις υπ. Εργασίας: Στα 715 ευρώ ο καθαρός κατώτατος μισθός

Γ. Γαβρήλος: Χαμηλότερος από τις ανάγκες τις κοινωνίας ο κατώτατος μισθός

Ο Γιώργος Γαβρήλος, τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες της κυβέρνησης επισημαίνει:

Μέρες τώρα η Κυβέρνηση είχε διαφημίσει την αύξηση του κατώτατου μισθού, προσπαθώντας να αλλάξει την αρνητική ατζέντα που είχε διαμορφωθεί εναντίον της. Τελικά ο κύβος ερρίφθη στα 830 ευρώ μικτά, λίγο πάνω δηλαδή από τα 700, καθαρά για 600.000 εργαζόμενους, όταν το σύνολο των υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα είναι 2,5εκ περίπου.

Η αύξηση για την οποία επαίρεται το κυβερνητικό επιτελείο κυμαίνεται περίπου στα 6,4%, με τον πληθωρισμό από το 2019 μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί κατά 15%, την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων να είναι στο -33%, προτελευταία στην Ευρώπη των 27, και τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να έχει ξεπεράσει το 6%.

Η σκληρή πραγματικότητα που αρνείται η Κυβέρνηση να παραδεχτεί είναι πως κάθε αύξηση που έχει ανακοινωθεί, «καταπίνεται» από το κύμα ακρίβειας και υπερτιμήσεων, αφήνοντας τα νοικοκυριά ευάλωτα στις καθημερινές ανάγκες και υποχρεώσεις και οδηγώντας ακόμη και σε απώλεια δυο κατώτατων μισθών, ανά έτος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ζητά αύξηση του κατώτατου μισθού, τουλάχιστον στα 900 ευρώ. Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και γενναία αύξηση του μέσου μισθού, ώστε να αντιμετωπισθεί η συνεχιζόμενη φτωχοποίηση των εργαζόμενων και της κοινωνίας.

Απέναντι σε  μια Κυβέρνηση που εργαλειοποιεί τα αδιέξοδα των εργαζομένων και ανακοινώνει «τσιρότα» για τα τραύματα που έχουν προκαλέσει στον κοινωνικό ιστό, οι πολιτικές της, χρειάζεται άμεσα ως απάντηση η εφαρμογή μέτρων στήριξης του κόσμου της εργασίας, ώστε να μπει ένα τέλος στην απαξίωση και στην εξαθλίωση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)