to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:01 | 01.12.2014

Κοινωνία

1η Δεκέμβρη: Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS και του στιγματισμού των οροθετικών

«Η "Παγκόσμια μέρα κατά του HIV/AIDS" δεν είναι μέρα γιορτής, αλλά μια στιγμή υπενθύμισης του στιγματισμού, της ποινικοποίησης και του καθημερινού αποκλεισμού από την πρόσβαση σε αντιρετροϊκή αγωγή που βιώνουν οι οροθετικοί και οι οροθετικές, κυρίως τα τελευταία χρόνια της μνημονιακής βαρβαρότητας» σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους τα τμήματα Υγείας και Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ


Τριαντατρία χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη φορά που το AIDS αναγνωρίστηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (1981).

Φόβος, δαιμονοποίηση, στιγματισμός, είναι μόνο μερικές από τις δραματικές συνέπειες που έφερε το ξέσπασμα της παγκόσμιας πανδημίας, που έχει στερήσει τη ζωή, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε 39 εκατομμύρια ανθρώπους. Ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν από AIDS το 2013, σύμφωνα με την UNAIDS, ανέρχεται σε 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους, παρουσιάζοντας μικρή υποχώρηση για όγδοη συνεχή χρονιά, γεγονός που αφήνει μια αχτίδα αισιοδοξίας.

«Για το 2013, τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι 35 εκατ. άνθρωποι ζουν με τον ιό του HIV παγκοσμίως, ενώ μέσα στην ίδια χρονιά πρωτομολύνθηκαν 2,1 εκατ. άτομα, με το μεγαλύτερο βάρος να το σηκώνει η υποσαχάρια Αφρική, όπως δυστυχώς συμβαίνει και με τα περισσότερα λοιμώδη νοσήματα, αλλά και με τη φτώχεια, την έλλειψη υγιεινής και νερού» ανέφερε η κυρία Τζένη Κρεμαστινού, πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

Σύμφωνα με στοιχεί του ECDC, οι νέες λοιμώξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχονται σε 5,7 ανά 100.000 κατοίκους. Παρουσιάζοντας τα ελληνικά δεδομένα, η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, τόνισε πως από το 2000 έως το 2011 ο αντίστοιχος δείκτης νέων μολύνσεων σχημάτιζε σχεδόν ευθεία γραμμή, ξεκινώντας από το 4,7 μέχρι το 5,5, όμως αυτός ξαφνικά εκτοξεύθηκε στο 7,2 το 2013, λόγω της αύξησης των νέων μολύνσεων στους χρήστες ενδοφλεβίων ουσιών (ΧΕΝ). Μέσα στο πρώτο δεκάμηνο του 2014, δηλώθηκαν συνολικά 14.288 λοιμώξεις, με το 82,3% να αφορά άνδρες. Από αυτούς, 3.638 φορείς έχουν εκδηλώσει AIDS, ενώ 6.850 υποβάλλονται σε αντιρετροϊκή θεραπεία. Οι θάνατοι ανέρχονται στους 2.471.

 

Την κατάργηση της ντροπιαστικής διάταξης για οροθετικές ιερόδουλες ζητούν τέσσερις φορείς

Την άμεση κατάργηση της υγειονομικής διάταξης ΓΥ/39Α για οροθετικές ιερόδουλες ζητούν το ΚΕΘΕΑ, το 18ΑΝΩ-ΨΝΑ, το ΑΡΓΩ-ΨΝΘ και η ΕΕΔΑ με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για το ΗIV/AIDS αλλά και την πρόσφατη αυτοκτονία μιας εκ των γυναικών, που τον Μάιο του 2012 ως εκδιδόμενες οροθετικές είχαν διαπομπευθεί καθώς τα στοιχεία τους είχαν δοθεί στη δημοσιότητα, μαζί με τις φωτογραφίες τους.

Το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Ανοιχτή Θεραπευτική Κοινότητα ΑΡΓΩ και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), με κοινή ανακοίνωσή τους καλούν την ελληνική Πολιτεία να προβεί φέτος σε κάτι περισσότερο από τις συνήθεις δηλώσεις και εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα για το HIV/AIDS. Tην καλούν να καταργήσει την υγειονομική διάταξη ΓΥ/39Α υποστηρίζοντας ότι «ποινικοποιεί την ασθένεια, παραβιάζει το ιατρικό απόρρητο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και κλονίζει την εμπιστοσύνη όσων έχουν ανάγκη από βοήθεια προς τις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη συγκεκριμένη διάταξη η Ελλάδα έχει κατηγορηθεί από διεθνείς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ όλες οι οροθετικές γυναίκες τα ονόματα και οι φωτογραφίες των οποίων είχαν δοθεί στη δημοσιότητα αθωώθηκαν από τα δικαστήρια.

Οι τέσσερις φορείς επισημαίνουν ότι «για την Κατερίνα και πολλούς ακόμα συνανθρώπους μας είναι, δυστυχώς, πολύ αργά. Είναι ώρα, όμως, η πρακτική της καταστολής και της τιμωρίας να σταματήσει. Η Πολιτεία πρέπει να πράξει το αυτονόητο, αποσύροντας τη διάταξη. Το οφείλει στη μνήμη της Κατερίνας, το οφείλει σε όσους υπέστησαν και συνεχίζουν να υφίστανται κοινωνικό αποκλεισμό και στοχοποίηση, ενώ έχουν ανάγκη από φροντίδα, το οφείλει σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, η συνοχή της οποίας δοκιμάζεται καθημερινά από την κρίση».

Θεσσαλονίκη: Ας τελειώνουμε με τον HIV

Μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης   στους οροθετικούς και τις οροθετικές εξέφρασε σήμερα ο "Σύλλογος Οροθετικών -Θετική φωνή", το ΚΕΘΕΑ, ο σύλλογος Erasmus, το Thessaloniki Pride και το ΚΕΘΑ  σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ανήμερα της Παγκόσμιας μέρας για το AIDS και λιγες μέρες μετά την αυτοκτονία της διαπομπευμένης οροθετικής από τον πρώην υπουργό Α. Λοβέρδο. Παράλληλα διαμαρτυρία στο ΑΧΕΠΑ πραγματοποίησε η “Homophonia” στο ΑΧΕΠΑ ζητώντας την μετεγκατάσταση της Μονάδας ειδικών λοιμώξεων και την δημιουργία άλλων τριών στην Βόρεια Ελλάδα (πηγή: alterthess.gr).

H ανακοίνωση των Τμημάτων Υγείας και Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του HIV/AIDS (διαβάστε σχετικά τη δήλωση του Π. Κουρουμπλή):


 

Η "Παγκόσμια μέρα κατά του HIV/AIDS" δεν είναι μέρα γιορτής, αλλά μια στιγμή υπενθύμισης του στιγματισμού, της ποινικοποίησης και του καθημερινού αποκλεισμού από την πρόσβαση σε αντιρετροϊκή αγωγή που  βιώνουν οι οροθετικοί και οι οροθετικές, κυρίως τα τελευταία χρόνια της μνημονιακής βαρβαρότητας.

Ας σκεφτούμε ότι από τη διαπόμπευση οροθετικών γυναικών της "υγειονομικής αστυνομίας" Υπουργείο Υγείας- ΚΕΕΛΠΝΟ-Υπ. ΠροΠο, ως το κολαστήριο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού όπου στοιβάζονται και εγκαταλείπονται οι οροθετικοί/ες κρατούμενοι/ες, μέχρι και το νοσοκομείο "Αττικόν" όπου οι οροθετικοί/ες αντιμετωπίζουν ελλείψεις αντιρετροϊκών φαρμάκων, όσοι και όσες υποφέρουν από hiv/aids δεν αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι που χρήζουν πλήρους ιατρικής φροντίδας και σεβασμού, αλλά αποτελούν "δαπάνη για τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων", "απειλή για τη δημόσια υγεία" και "υγειονομική βόμβα".

Ας μην ξεχνάμε ότι η απαράδεκτη Υγειονομική Διάταξη 39Α του Λοβέρδου, η οποία  νομιμοποίησε τη σεξιστική και ρατσιστική διαπόμπευση οροθετικών ουσιοεξαρτημένων γυναικών το Μάιο του 2012, είναι ακόμα σε ισχύ από την παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και ίσως περιμένει την επίσημη έναρξη της εκλογικής περιόδου για να επανενεργοποιηθεί.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκαία η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης του HIV/AIDS που θα δίνει έμφαση στην πρόληψη, στην ενημέρωση και στην καταπολέμηση του κοινωνικού στιγματισμού.  Ένα σχέδιο που θα εξασφαλίζει τη δωρεάν πρόσβασης σε έλεγχο και αντιρετροϊκή θεραπεία όλων όσων έχουν ανάγκη ανεξαρτήτως ασφαλιστικής κατάστασης, ελλήνων και μεταναστών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)