to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:30 | 01.08.2023

Διεθνή

Τουρκία: Η αστυνομία επιτέθηκε σε κάτοικους και ακτιβιστές στο δάσος του Ακμπελέν

Οι διαμαρτυρίες για την προστασία των δασικών εκτάσεων που προορίζονται για εξόρυξη άνθρακα στη νοτιοδυτική Τουρκία θα συνεχιστούν παρόλο που η υλοτόμηση έφτασε στο τέλος της, αποφάσισαν χθες οι κάτοικοι και οι ακτιβιστές.


Ο αγώνας των κατοίκων του χωριού İkizköy στο Milas της Muğla κατά της εξόρυξης άνθρακα στο δάσος Akbelen συνεχίζεται. Ακτιβιστές και κάτοικοι αγωνίζονται να σταματήσουν τα σχέδια επέκτασης του ανθρακωρυχείου.

Το 2020 το υπουργείο Γεωργίας και Δασών έδωσε άδεια στην τουρκική εταιρία YK Energy να επεκτείνει το ανθρακωρυχείο σε 780 στρέμματα του δάσους Άκμπελεν. Κάτοικοι της γύρω περιοχής προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί ετυμηγορία.

Τα τελευταία 35 χρόνια, οκτώ χωριά του νομού Μούγλων αφανίστηκαν και τη θέση τους πήραν ανθρακωρυχεία, σύμφωνα με έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Climate Action Network.

Ομάδες εργατών με αλυσοπρίονα που ξεκίνησαν την κοπή δέντρων πριν από μια εβδομάδα έχουν πλέον τελειώσει τις εργασίες τους, μετά από βίαιες συγκρούσεις και προσαγωγές μεταξύ της αστυνομίας που στάλθηκε για να φρουρήσει την επιχείρηση, των κατοίκων και των ακτιβιστών.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με τεθωρακισμένα οχήματα αναπτύχθηκαν στην περιοχή προκειμένου να εμποδίσουν τη συγκέντρωση διαδηλωτών στο δάσος. Η αστυνομία χρησιμοποίησε υδροβόλα οχήματα και δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος. Τις προηγούμενες ημέρες συνελήφθησαν 14 ακτιβιστές για «αντίσταση κατά της αρχής».

«Σταματήστε το κόψιμο των δέντρων στο Akbelen, αποσύρετε την απόφαση»

308 οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Συνομοσπονδίας Προοδευτικών Συνδικάτων (DİSK), της Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Δημοσίων Υπαλλήλων (KESK), της Ένωσης Επιμελητηρίων Τούρκων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων (TMMOB) και του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου (TTB), πολιτικά κόμματα, οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, την ισότητα των φύλων, την οικολογία, την πόλη και τα δημοκρατικά δικαιώματα έκανε κοινή έκκληση.

«Οι τρεις θερμοηλεκτρικοί σταθμοί καύσης άνθρακα σε Milas και Yatağan και τα ανθρακωρυχεία που άνοιξαν για να τους παρέχεται άνθρακας καταστρέφουν τις γεωργικές περιοχές και τα δάση και μολύνουν τον αέρα και το νερό της Muğla», αναφέρει η κοινή έκκληση.

Μια Τουρκάλα γιαγιά γίνεται σύμβολο στον αγώνα μαζί με ντόπιους και ακτιβιστές

Πληροφορίες apnews

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)