to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:42 | 04.09.2014

Διεθνή

Ουκρανία: Μία νεκρή από βομβαρδισμούς στο Ντονέτσκ, ουκρανικές ενισχύσεις στη Μαριούπολη

Εν μέσω των εξαγγελιών για εκεχειρία


Στρατιωτικές ενισχύσεις έχει στείλει η Ουκρανία στην Μαριούπολη, εν αναμονή επίθεσης από αυτονομιστές εναντίον της πόλης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτονομιστές με τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα προελαύνουν προς τo στρατηγικής σημασίας λιμάνι που βρίσκεται στην Αζοφική Θάλασσα.  Η Μαριούπολη είναι ένα από τα κυριότερα κέντρα του Ελληνισμού της πρώην Σοβιετικής 'Ενωσης και στην πόλη ζουν και χιλιάδες ομογενείς. Νωρίτερα, εκρήξεις ακούστηκαν στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι, την οποία η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι θα υπερασπιστεί με κάθε κόστος. 

Σύμφωνα με δημοσιογράφους και αυτόπτες μάρτυρες, στήλες μαύρου καπνού υψώθηκαν πάνω από την πόλη.  «Αντιστεκόμαστε, αλλά είναι πολύ δύσκολο με (ελαφρά) πυροβόλα όπλα να αντιμετωπίσουμε τεθωρακισμένα» δήλωσε ο Σεργκίι, ένας εθελοντής του τάγματος εθελοντών Αζόφ, στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ένας ανταποκριτής του Reuters άκουσε τουλάχιστον δέκα εκρήξεις. Πηγή των ενόπλων δυνάμεων είπε ότι ο στρατός τέθηκε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού στη Μαριούπολη. Η πόλη βρίσκεται κοντά στην προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας. 

Κλιμάκωση στο Ντονέτσκ

Σε μία άλλη εξέλιξη, πυρά πυροβολικού έπληξαν εκ νέου την πόλη Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία με αποτέλεσμα τουλάχιστον μία γυναίκα να χάσει τη ζωή της. Ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters είδε λίμνες αίματος σε συντρίμμια κτιρίων στο βόρειο τμήμα της πόλης. Τουλάχιστον πέντε κτίρια, ανάμεσά τους και μια εκκλησία, χτυπήθηκαν και τζάμια έσπασαν σε μεγάλη έκταση. Ήταν ορατές τρύπες από θραύσματα σε τοίχους.

Κι ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, Ποροσένκο και Πούτιν προαναγγέλλουν εκεχειρία. Την Παρασκευή η Ουκρανία θα έχει συνομιλίες στο Μινσκ με τους αυτονομιστές. Και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι ελπίζουν να υπάρξει συμφωνία και να ανακοινωθεί κατάπαυση του πυρός μέχρι το μεσημέρι (διαβάστε σχετικά στο θέμα για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ).

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)