to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:13 | 25.01.2024

Κοινωνία

Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία απαντάει στην Ιερά Σύνοδο: «Η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί ψυχική νόσο»

Με μία πολύ σαφή ανακοίνωση η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία απάντησε στην Εκκλησία για την ακραία σκοταδιστική στάση που τηρεί απέναντι στην ομοφυλοφιλία.


«Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία (ΕΨΕ) τονίζει, ρητά και κατηγορηματικά, ότι η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί ψυχική νόσο» αναφέρει στην ανακοίνωσή της (25/1/24).

Η εν λόγω ανακοίνωση έρχεται να απαντήσει στην βγαλμένη από τον Μεσαίωνα αντιμετώπιση της Εκκλησίας απέναντι στην ομοφυλοφιλία, καθώς κατά τη διάρκεια της Ιεράς Συνόδου τη χαρακτήρισαν ψυχικό νόσημα.

Συγκεκριμένα, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος κατά την έκτακτη Σύνοδο της εκκλησίας της Ελλάδος την Τρίτη (23/1), παρουσίασε την ομοφυλοφιλία ως ψυχιατρική νόσο θυμίζοντας… Μεσαίωνα, ενώ ζήτησε την δυναμική αντίδραση της Εκκλησίας έναντι του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια και έβαλε ευθέως κατά τη κυβέρνησης και των κομμάτων.

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας χαρακτήρισε «εκτροπή» την ομοφυλοφιλία: «Όταν αυτός ο τύπος ζωής και οικογένειας προβάλλεται ως κάτι σύγχρονο, εύκολα μπορεί να γίνει μόδα και αντί να βοηθήσει κάποιους λίγους που βρίσκονται σ αυτήν την κατάσταση, να πολλαπλασιάσει επικίνδυνα την παρέκκλιση από τη φυσική οδό και εκτροπή», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά στη χυδαία ομοφοβική ομιλία του.

Όμως προκαλούν, τουλάχιστον σοκ, οι αναφορές του καθ ύλην αρμόδιου Πρόεδρου της Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτη Μεσογαίας στα περί ψυχικής νόσου. «Το μεγαλύτερο λάθος μας θα ήταν να δεχθούμε ότι η ομοφυλοφιλική πράξη εκτός από ψυχική διαταραχή, δεν είναι και αμαρτία. Τα πρόσωπα αυτά, εκτός από την ελπίδα της ψυχιατρικής θεραπείας, θα είχαν χάσει οριστικά και την σωτήρια διάθεση μετάνοιας και την αναζήτηση παρηγορίας του θείου ελέους για τις δικές τους εκτροπές. Η ομοφυλοφυλία είναι μια ασθένεια που τη γέννησε η διάχυτη κοινωνική αμαρτία και μπορεί ασφαλώς να τη θεραπεύσει η Εκκλησία. Μαζί με όλες τις μεγάλες δικές μας αμαρτίες, μπορεί να αγκαλιάσει θεραπευτικά και αυτήν» τόνισε ενώ σε άλλο σημείο σημείωσε: «Από τότε που η ψυχιατρική διέγραψε την ομοφυλοφιλία από την λίστα των ψυχικών διαταραχών, παραιτήθηκε από τη σχετική έρευνα και έμειναν τα δύστυχα αυτά άτομα αβοήθητα με μοναδική συντροφιά την ελπίδα σε μια βολική νομοθεσία και τη διεκδίκηση δικαιωμάτων με παρελάσεις αυτοξευτελισμού και ντροπής».

Ιερώνυμος: Τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών «πρώτα θα μεγαλώσουν και μετά θα βαφτίζονται»

Στο μεταξύ, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επισήμανε την Πέμπτη 25/1 ότι η Εκκλησία θα περιμένει τα παιδιά να... μεγαλώσουν, προκειμένου να αποφασίσουν τα ίδια αν επιθυμούν να βαπτιστούν.

Από την άλλη, ο  αρχιεπίσκοπος Αθηνών επιχείρησε να συμπεριλάβει την άποψή του για τις βαπτίσεις των παιδιών που μεγαλώνουν από ομόφυλα ζευγάρια στο πλαίσιο της σημερινής κοινωνίας υποστηρίζοντας ευθέως ότι τα σημερινά παιδιά δεν μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον χριστιανικών αρχών.

«Πρέπει να επιστρέψουμε ξανά στην παράδοση. Αν η βάπτιση γίνεται στη μικρή ηλικία των παιδιών, είναι διότι μέσα στην Εκκλησία είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι το παιδί μεγαλώνει μέσα σε ένα περιβάλλον χριστιανικών αρχών. Επομένως δεν χρειαζόταν κατήχηση, γιατί γινόταν εντός του περιβάλλοντος. Τώρα που αλλάζουν τα πράγματα, δεν είμαστε κατά των παιδιών. Τα παιδιά τα αγαπάμε και νοιαζόμαστε περισσότερο απ’ όλους τους άλλους. Η Εκκλησία θα περιμένει αυτά τα παιδιά να φτάσουν σε μία ηλικία και όταν μεγαλώσουν και επιθυμούν να βαπτιστούν θα βαπτιστούν» τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

Δεν θα μπορούσε να περιμένει κάποιος διαφορετική τοποθέτηση από τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής. «Συμφωνώ απολύτως με τον Μακαριώτατο με όσα είπε. Γιατί το ίδιο Ευαγγέλιο διαβάζουμε, το ίδιο Ευαγγέλιο, διδάσκουμε και δε θα μπορούσε να υπάρχει κάποια διαφορετική άποψη σε αυτό το θέμα» απάντησε και ο κκ Ελπιδοφόρος συμπληρώνοντας:«Δεν έχω να προσθέσω τίποτα, τα είπε όλα ο Μακαριώτατος».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)